Читај ми!

Skupština Beograda usvojila budžet – za vlast razvojni, za opoziciju predizborni

Usvojen je budžet grada Beograda za sledeću godinu. Vlast tvrdi da je razvojni, a opozicija da je predizborni. Polemiku je čak izazvala i dodela imena ulica po novinarima Miroslavu Radojčiću, Bogdanu Tirnaniću, Predragu Milojeviću i Aleksandru Tijaniću.

Gradska skupština usvojila je budžet za 2021. godinu, koji je, uz 11,5 milijardi dinara, koliko iznose budžeti opština, 124,99 milijardi dinara. To je otprilike jedna dvanaestina republičkog budžeta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je budžet domaćinski i razvojni, prilagođen ekonomskoj situaciji naše i svetske ekonomije i da Grad nije obustavio nijedan projekat. Grad će iduće godine u saobraćaj i infrastrukturu uložiti više od 38 odsto ukupnog budžeta.

"Ovaj program obuhvata održavanje i izgradnju puteva i ulica, pasarela, biciklističkih staza, šinskog i elektro-sistema, upravljanje i održavanje saobraćajne signalizacije, obezbeđivanje sistema javnog prevoza, kupovinu novih autobusa, ulaganje u kapital gradskog saobraćaja", naveo je Vesić.

Dodao je da su u budžet uključeni i, kako je rekao, najznačajniji projekti – završetak rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla, adaptivni sistem upravljanja semaforima i nastavak realizacije projekta "Borska petlja-Lasta".

Za investicije izdvojeno 15 odsto gradskog budžeta 

Beograd će iduće godine u investicije uložiti više od 18 milijardi dinara, odnosno, 15,15 odsto budžeta. Najviše novca, 43,3 milijarde, ide za saobraćaj i infrastrukturu, potom za predškolske ustanove, usluge lokalne samouprave i komunalne delatnosti.

U kulturu će Grad uložiti čak četiri odsto budžeta, a to je više nego što planira da izdvoji republički. Između ostalog, sledeće godine počeće rekonstrukcija Scene "Bojan Stupica" i pozorišta "Dadov" kao i rekonstrukcija objekta u Savskoj ulici za pozorište za osobe sa ivaliditetom. Za socijalnu i dečju zaštitu namenjeno je pet milijardi dinara.

Deficit od dve i po milijarde biće podmiren sredstvima koja se prenose iz ove godine. Tokom javne rasprave o budžetu, gradjani su podneli više od 10.000 predloga, od kojih je 2.119 prihvaćeno.

Polemika oko imenovanja ulice po Aleksandru Tijaniću 

Oko budžeta praktično nije bilo polemike, ali je do nje došlo tokom rasprave o predlogu da četiri istaknuta novinara, Bogdan Tirnanić, Miroslav Radojčić, Predrag Milojević i Aleksandar Tijanić, dobiju ulice u Beogradu.

Rade Veljanovski, šef odborničke grupe Građanski demokratski forum-Inicijativa žena Srbije, izjavio je da Tijanić ne zaslužuje da dobije ulicu jer je radio za svaku vlast i da je bio školski primer osobe koja ne bi smela da pređe prag javnog servisa.

Na to je predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević rekao je da je RTS-u svanulo kad je Tijanić postao direktor i da je Veljanovski dodao lični ton. Odbornici su usvojili odluku kojom je Tijanić dobio ulicu na Novom Beogradu.

Opozicija održala četiri konferencije za medije pre sednice 

Pre sednice ispred Centra "Sava" održane su čak četiri konferencije za novinare. Neki su ih tu organizovali zato što bojkotuju zasedanja, a drugi zato što nisu odbornici pa nisu mogli da govore u sali.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković rekla je da će rekonstrukcija tri kilometra Ulice cara Dušana, Džordža Vašingtona i Kraljice Marije, umesto 25,7 koštati blizu 34 miliona evra i zapitala se od čega će biti napravljne nadstrešnice na pijaci Kalenić, za koju Grad izdvaja 11 miliona evra.

Peđa Mitrović iz odborničke grupe Sloboda i pravda rekao je da je Beograd ove godine za investicije potrošio osam odsto budžeta, što je premalo, pogotovo kada u vreme pandemoje treba nadoknaditi pad proizvodnje u privatnom sektoru i da je planirani budžet za sledeću godinu iluzija.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво