Читај ми!

Dačić: Plenum o Izveštaju EK o napretku Srbije 28. decembra

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se prvi put u plenumu Skupštine raspravljati o Izveštaju EK o napretku Srbije, te da je sednicu zakazao za 28. decembar.

Ivica Dačić je naveo da će na toj sednici biti prilika za otvorenu diskusiju, a potom i za usvajanje zaključaka.

"Mislim da ćemo time značajno doprineti da proces pridruživanja EU ima opšti društveni karakter", rekao je Dačić obraćajući se prisutnima na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Istakao je da je na državnom nivou postignut dogovor da javne rasprave budu praksa u narednom periodu, a da će predlagači odgovarajućih zaključaka biti Odbor za evropske integracije, tačnije, narodni poslanici koji su članovi pomenutog Odbora, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Poručio je da je opredeljenje Srbije za članstvo u EU nesumnjivo, te da je to strateški cilj i glavni spoljnopolitički prioritet Vlade.

"Shodno tome treba pažljivo primiti k znanju Izveštaj nadležnih institucija EU, ne samo EK već i drugih izveštaja o kojima ćemo raspravljati", rekao je ovom prilikom Ivica Dačić, koji ne učestvuje u radu Odbora.

Dodao je da je opredeljenje da ovaj saziv Parlamenta usvaja sve zakone u redovnom postupku, a samo u izuzetnim situacijama po hitnoj proceduri, kao i da će Narodna skupština organizovati javna slušanja.

Ukazao je da je za 26. decembar sazvao Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine koja će biti posvećena razmatranju Izveštaja o radu nezavisnih institucija, odnosno Zaštitnika građana, Izveštaju o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka, kao i Redovnom godišnjem izveštaju za 2019. godinu, koji je podneo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Izveštaju o radu Državne revizorske institucije", kazao je Dačić.

Fabrici: U Skupštini Srbije napravljeni pozitivni pomaci

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da su u Skupštini Srbije preduzeti pozitivni koraci u smislu preporuka iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i dodao da rasprava krajem godine u plenumu o tom izveštaju i usvajanje rezolucije šalje vrlo snažan signal.

Fabrici je na konferenciji za novinare u parlamentu, nakon sednice Odbora za evropske integracije na kojoj je predstavio izveštaj EK, rekao da je primetio određene pozitivne signale koji dolaze iz različitih struktura, i to u odmah u oktobru nakon početak rada nove Vlade.

Podsetio je da izveštaj pokriva sve oblasti koje se tiču procesa pregovaranja i da daje važne preporuke šta treba da se uradi posebno u jednoj od najvažnijih oblasti, a to je vladavina prava.

"Za tu oblast čak postoji i politička preporuka kako da se produbi i ubrza proces pristupanja", rekao je Fabrici.

Primetio je da je u Skupštini smanjeno usvajanje propisa po hitnom postupku, da se organizuju češća javna slušanja, te da su izabrani predstavnici određenih nezavisnih tela.

Kako kaže, to su sve jasne poruke koje ukazuju na to da se preporuke iz Izveštaja EK uzimaju u obzir.

"Tokom sednice Odbora za evropske integracije vodila se debata o mnogobrojnim pitanjima. Čuli smo mnogo dobrih komentara o najrazličitijim pitanjima, uveren sam da je ovaj naš izveštaj na dobar način shvaćen i da se na dobar način tumači", ocenio je Fabrici.

Fabrici je na sednici Odbora za evropske integracije, kako je preneo novinarima, poručio da je budućnost Srbije u EU i da će EU nastaviti da stoji rame uz rame sa Srbijom i da pomaže zdravstvenom sistemu naše zemlje i ekonomiji u daljem oporavku.

U tom smislu je, kako kaže, važan i ekonomski investicioni plan koji je EU namenila za prevazilaženje negativnih posledica pandemije kovida-19.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара