Novi pasoši od ponedeljka

Rok za izdavanje biometrijskih pasoša je 30 dana, pa će oni koji zahtev za izdavanje novog pasoša predaju u ponedeljak, prvi srpki pasoš dobiti do 7.avgusta.

Stari, plavi pasoši važe do kraja 2008. godine, ali će se pred novom vladom naći predlog da se taj rok produži do kraja 2009.godine.

Rok za izdavanje pasoša državljanima Srbije u inostranstvu je 60 dana od podnošenja zahteva, a izdavanje  počinje 1.oktobra.

Prvi pasoši rezervisani su za sportiste, pa će srpki olimpijci u Peking putovati s novim dokumentima.

Pasoše su do sada dobila 204 zaslužna građanina.

Cena novog pasoša u zemlji je 2170 dinara, odnosno oko 40 evra u inostranstvuPotpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao je da pasoš istog kvaliteta u susednim državama košta njihove građane od 70 do 150 evra.

Đelić je  priznao da postoje određeni problemi i birokratska usporavanja procesa izdavanja ličnih dokumenata. Zamolio je građane da shvate da je "cilj koji je država postavila veoma ambiciozan jer se radi o najmodernijim pasošima" i da imaju razumevanja za gužve na šalterima.

MUP je najavio pojačane smene, rad subotom i bolje uslove čekanja, kako bi se sprečilo nastajanje velikih gužvi, poput onih za nove lične karte.

Državni sekretar u MUP-u Mirjana Orašanin objasnila je da je potrebno da građani prilikom predaje zahteva za izdavanje dokumenata, uz ličnu kartu, predaju i izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu mlađe od šest meseci, jer "ima puno ljudi koji imaju državljanstvo bivših jugoslovenskih republika" i "koji menjaju ime".

Savremena putna isprava

Novi pasoš je "carsko crvene" boje.  Na koricama je ime i grb Republike Srbije, natpis "pasoš" napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski.

Na unutrašnjoj strani korica je natpis "Srbija" naizmenično ćirilično i latinično, koji će biti vidljiv samo na UV svetlu.

Prvi list u pasošu je polikarbonatni i tvrđi je nego ostale strane, kojih ima ukupno 32.

Strane su prošivene na specijalan način i specijalnim koncem koji je fluoroscentan.

Pored prve, i druga strana je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama, a na prvoj strani je na srpskom, francuskom i engleskom napisano "pasoš".

Druga stranica sadrži lične podatke vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum rođenja, serijski broj i ostali podaci koje sadrži i sadašnja isprava).

Novi pasoš se od starog najviše razlikuje po sistemu zaštite podataka. Ima sedam nivoa zaštite, što ga čini jednim od najmodernijih u Evropi.

Novina je i nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika.

Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata, što znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.

I ostale stranice, predviđene za vize, imaju grb Srbije, sadrže i vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи