Читај ми!

Poseta Lavrova Beogradu, koje poruke su poslate

Poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova potvrdila je najbolje moguće odnose Beograda i Moskve, rekao je u Jutarnjem dnevniku ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Potvrđena je podrška teritorijalnom integritetu Srbije i rezoluciji 1244 kao osnovi za rešavanje problema i pitanja statusa Kosova. Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić kaže da ne postoji oblast u kojoj srpsko ruski odnosi nisu veoma dobri.

Ministar Popović navodi da je šef ruske diplomatije došao u važnom trenutku, krajem 2020. godine, kada se obeležava 75 godine od pobede nad fašizma i 25 godina od potpisivalja Dejtonskog sporazum.

"Moram da kažem da je to znak dobrih odnosa, i da su potvrđeni najbolji mogući odnosi, prenešeno je nekoliko poruka od predsednika Putina. To potvrđuje najbonje odnose predsednika Putina i Vučića i to daje priliku i podršku za razvoj ekonomskih i politčkih odnosa", rekao je Popović gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Prema njegovim rečima, Lavrov je potvrdio podršku Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i maksimalnu podrška rezoluciji 1244, kao osnovi za rešavanje problema i pitanja statusa Kosova.

"S druge strane, Srbija je potvrdila vojnu neutralnost, da neće biti članica nijednog vojnog saveza, a i mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji uprkos pritiscima. Tako da se odnosi zasnivaju na međusobnom poštovanju nacionalnih interesa i moram da kažem da su na istorijskom nivou", istakao je ministar Popović.

Kako dodaje, poslednjih nedelja pojačani su pritisci da Srbija promeni nezavisnu i suverenu politiku.

"Pritisci ne dolaze samo od Amerike i sa Zapada, nego i iz regiona, smeta im što Srbija jača ekonomski, jer ćemo imati najveći kumulativni rast. Ne gradi se nigde ovoliko puteva, pruga i bolnica, i zato žele da se Srbija odrekne Kosova i da se uradi revizija dejtonskog sporazuma. Srbija mirno to sluša ali svoju poltiku neće promneniti. Nećemo biti agresivni, ali imamo svoje interese", ocenio je Popović.

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Popović ističe da Rusija Srbiju podržava kad je reč o Kosovu, ali i težnju Srbije ka Evropskoj uniji.

"Ruska podrška u Savetu bezbednosti i njihovo stalno uveravanje da neće biti promene njihovog stava nam mnogo znači. Sve dok mi ne želimo da priznamo Kosovo Rusija će nam obezbediti to lagodno delovanje, jer u Savetu bezbednosti će glasati onako kako mi hoćemo. Tako da je dobro održavati odnose na tom niovu, mada ja ne vidim šta može da bude bolje", ocenila urednica Sputnjika gostujući u Jutarnjem programu.

Kometarišući promenu američke administracije,Ljubinka Milinčić kaže da to neće uticati promenu Rusije prema Kosovu i da je rezolucija 1244 tapija koje se Moskva pridržava.

"Mi smo imali neku malo lakšu situaciju s Trampom, ali niko nam nije rekao da ne moramo da da priznamo Kosovo. Mi smo s Trampom dobili neko vreme zahvaljujući veštoj politici, a vreme menja situaciju. Bez obzira što se tamo pojavljuju i Klintonova i svi američki političari koji su izazvali krizu koju smo prošli, oni se sad pojavljuju u želji da opravdaju svoj postupak, da završe ono što su počeli, ali nema više te zle energije koja je postojala u Americi u ono vreme. Mislim da će se Bajden o svom zlu zabaviti, jer će postati predsednik koga pola zemlje ne priznaje, kao što je to bio i Tramp i to je za nas dobar trenutak, jer mu mi nećemo biti prioritet", ocenila je Miličićeva.

Strateško ekonomski sporazum Srbije i Rusije

Iako je poseta bila prijateljska, govorilo se o ekonomiji i saradnji u svim oblastima, od poljoprivrede do energetike. Nenad Popović najavio je da će uskoro biti poptisan strateški ekonomski sporazum koji će biti osnova za saradnju u narednih pet godina.

"Za devet meseci ove godine, imali smo mali pad trgovinske razmene od 15 procenata, mnogo više na uvozu nego na izvozu, ali bićemo blizu prošlogodišenjeg, što je izuzetno dobro u ovim okolnostima. Važno je da primećujemo rast proljoprivrednih proizvoda na rusko tržište", naveo je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Ljubinka Miličćić dodaje da je vrlo važno da u Srbiji rade ruske firme i da je završen deo Južnog, odnosno Turskog toka koji ide kroz našu zemlju, pa ćemo do kraja meseca početi da dobijamo ruski gas.

Srbija među prvima dobija rusku vakcinu

Ministar Popović potvrdio je da su u toku provere ruske vakcine protiv koronavirusa i da
će Srbija biti među prvim zemljama koja će dobiti rusku vakcinu, već u januaru sledeće godine.

Urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić kaže da su sve vakcine koje dođu dobre, ali ukazuje koje su prednosti ruske.

„Neka narod bira ako misli da treba, Što se mene tiče, ruska, jer je lakše da se kupi, ne mora da se čuva na niskoj temperaturi, a možemo Torlak da osposobimo da je sami proizvodimo. To nam jedino nude Rusi, i to je velika prednost ruske vakcine", navela je urednica Sputnjika i dodala da je uorkos otporu Zapada, rusku vakcinu naručilo više od 50 zemalja.

 

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије