Читај ми!

Šib za RTS: Nisu otvorena poglavlja, ali to ne znači da nećemo sa novim zaletom ući u 2021.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib kaže za RTS da je pandemija bila u fokusu nemačkog predsedavanja Savetom EU, da se radilo na tome da se suzbije širenje koronavirusa, a da je sada najvažnije sanirati ekonomske i socijalne posledice. Kada je reč o politici proširenja, Šib ističe da su hteli mnogo više da postignu. Perspektiva pristupanja za zemlje Zapadnog Balkana i nadalje postoji, poručuje nemački ambasador i dodaje da iako nisu otvorena poglavlja u pregovorima sa Srbijom to ne znači da nećemo novim zaletom ući u novu godinu i otvoriti nova poglavlja.

Tomas Šib je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da je pandemija koronavirusa bila u fokusu nemačkog predsedavanja Savetom EU.

"Radilo se o tome da koliko god možemo suzbijemo pandemiju, a sada se radi o tome da ekonomske i socijalne posledice ove pandemije suzbijemo u Evropi i to je ono što je dobro što smatramo uspehom nakon ovih šest meseci našeg predsedavanja", rekao je Šib.

Uspeli smo da usaglasimo istorijski ogroman višegodišnji finansijski paket na osnovu kojeg imamo sredstva za narednih sedam godina, dodao je nemački ambasador.

"Utvrđen je finansijski okvir, a dodatno je usvojen paket u visini od 750 milijardi evra za obnovu privrede", naveo je Šib.

Kada je reč o solidarnosti članica, Šib kaže da na je sve na samom početku pandemije zatekla vest o pojavi virusa i talasu pandemije.

"To je jedinstvena situacija i malo je trajalo dok je EU mogla da reaguje, ali to nije trajalo dugo i onda su krenule akcije pomoći. Spremljeni su paketi hitne pomoći za Zapadni Balkan u maju od 3,3 milijardi evra. Sada smo spremili novi investicioni plan za Zapadni Balkan u visini od devet milijardi evra od čega će korist imati i Srbija", rekao je Šib.

Nagalsio je da razvijena vakcina od strane nemačke komapanije "Biontek" i u saradnji sa partnerom "Fajzerom" će distribuirati vakcinu.

"Već je podnet zahtev za registraciju i odobrenje ovde u Srbiji, nadam se da će biti odobrena ta vakcina. Srbija sada pokušava da nabavi dovoljno vakcina i naravno i tu će Evropska unija biti od pomoći i pružati svaku podršku. Nadam se da će početi vakcinacija u nakraćem roku", rekao je Šib.

"Bili su teški pregovori o budžetu EU" 

Govoreći o pregovorima o budžetu EU koji su trajali dugo, a Mađarska i Poljska su u poslednjem trenutku odustale od svog otpora najobimnijem budžetu istoriji Evropske unije, Šib kaže da su to svakako bili teški pregovori.

"Na kraju se radilo o tome da usvojimo mehanizam vladavine prava koji bi bio u vezi sa budžetom. Ukoliko su ustanovljeni u pojedinim državama članicama deficiti u sprovođenju vladavine prava, onda će biti moguće da ubuduće sredstva iz budžeta EU budu smanjena za tu dotičnu članicu", rekao je Šib.

Ukazao je da je vladavina prava važna vrednost, a EU deli zajedničke vrednosti i u pravom planu je upravo vladavina prava.

Na pitanje kojim zemljama je taj budžetski paket najpotrebniji, Šib kaže da su skoro svim zemama potrebna sredstva u različitim iznosima, neke su zemlje teže pogođene ovom krizom i imaju veću potrebu, a neke manju.

"Treba pažljivo pratiti i gledati kako ćemo distribuirati sredstva, na kraju su to tehnička pitanja pa ćemo videti koja zemlja ima veću potrebu od ostalih i ta zemlja će dobiti veću pomoć", istakao je nemački ambasador.

Kakva je perspektiva za zamlje koje su u procesu priključivanja EU

Šib kaže da politika proširenja EU jeste bila u fokusu nemačkog predsedavanja.

"Da budem iskren hteli smo mnogo više da postignemo. Mi smo hteli u drugoj polovini 2020. godine da otpočnemo pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i bili su ispunjeni uslovi. To nije uspeo i mi žalimo, ali optimistični smo da ćemo uspeti da probleme koji doveli do tog odlaganja možemo što pre rešiti i da možda već za vreme portugalskog predsedavanja i da ti pregovori već započnu u prvoj polovini sledeće godine", rekao je Šib.

Naglasio je da perspektiva pristupanja za zemlje Zapadnog Balkana i nadalje postoji.

"Smatramo da je to pozitivan signal i što se tiče Srbije da će se to tako nastaviti sa novom dinamikom", rekao je nemački ambasador.

"Želeo bih da je Srbija prešla veći put ka članstvu EU, ali ja se tu i oslanjam na najnoviji izveštaj Evropske komisije iz oktobra i tu se se nedvosmisleno kaže da je ostvaren skroman napredak u oblasti vladavine prava i mi delimo to mišljenje", dodao je Šib.

Ukazao je da je dugo trajalo formiranje Vlade i celokupna situacija oko kovida nije baš olakšala situaciju.

"Samim tim moramo reći da nije bilo dovoljno napretka ostvareno da bismo mogli otvoriti još jedno poglavlje, ali to i nije toliko strašno. Vidimo da je nova Vlada već najavila da će novom dinamikom se posvetiti sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa i onda smatram da su izgledi dobri. Koliko vidimo napredak i rezultate po tom pitanju da će novoj godini biti otvorena nova poglavlja", rekao je Šib.

"S obzirom da nisu otvorena poglavlja tokom prethodne godine, to ne znači da nećemo novim zaletom ući u novu godinu i otvoriti nova poglavlja", zaključio je nemački ambasador.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара