Читај ми!

Kakva je simbolika večne vatre, Selaković: Sa Lavrovom o svim dodirnim tačkama saradnje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je za RTS da će od danas večni plamen plamteti i na Groblju oslobodilaca Beograda, ali to nije jedini razlog i povod posete Srbiji ruskog ministra Sergeja Lavrova. Biće razgovora o energetici, železnici, vojnotehničkoj saradnji i svemu onome što su dodirne tačke, istakao je Selaković.

U posetu Srbiji dolazi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Moskovski večni plamen prvi put stiže u Srbiju. 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je prvo simbolika čina u tome što šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, doajen u međunarodnoj diplomatiji, donosi taj večni plamen.

Prema njegovim rečima, večni plamen koji sa Groba neznanog junaka u Moskvi dolazi na Groblje oslobodilaca koje je simbol bratstva po oružju i zajedničke borbe srpskih i ruskih vojnika u Drugom svetskom ratu, u zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja – a to su fašizam i nacizam, koji su i pobedili.

"Od danas će večni palmen prenet sa Groba neznanog junaka goreti i plamteti i na Groblju oslobodilaca Beograda, to nije jedini razlog i povod posete ministra Lavrova, za nas su ti odnosi veoma važni", rekao je Selaković.

"Svi ovi događaji kao i susreti sa predsednikom Republike, Skupštine, ministrom spoljnih poslova, a to su i večni plamen i poseta Hramu Svetog Save, koji je moderni simbol saradnje bratstva i prijateljstva ruskog i srpskog naroda", rekao je Selaković.

Pružali su nam podršku da se čitav posao oko Hrama završi do kraja. Lavrov će pročitati pismo predsednika Putina i zapaliti sveću na grobu patrijarha Irineja za čijeg je vremena Hram dobio svoju krunu.

"Imao sam čast da budem u timu predsednika Vučića koji je učestvovao u svemu što je dogovarano – da budem svedok ovog vremena u kome je najviše toga urađeno na Hramu", rekao je Selaković.

Selaković kaže da je inicijalna kapisla došla od ruskih prijatelja koji su pomogli prve radove na mozaiku, a država je uspela da to privede kraju.

"Mogu da kažem kao što je u Drugom svetskom ratu zajednička borba za oslobođenje zbližila dva naroda, početkom 21. veka zejednički rad na završetku Hrama dodatno nas je zbližilo", rekao je Selaković.

Odnosi Beograda i Moskve

Spekulisalo se u delu javnosti da li su zahladneli odnosi dve države posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

"U jednom mesecu nas napadnu za vrlo bliske odnose, smeta im što je Vučić odlikovan Orednom svetog Aleksandra Nevskog. Postoji nekonzistentnost onih koji iznose takve poruke", rekao je Selaković.

U drugom mesecu pričaju o zahlađenju odnosa, kaže Selaković.

"Svaki naš susret pokazuje koliko su odnosi od značajna i važnosti. Ondosi su od obostranog značaja. Rusija je naš snažan politički i ekonomski partner, danas će biti razgovora o energetici, železnici o vojnotehničkoj saradnji i svemu onome što su dodirne tačke naše dve države", kaže Selaković.

Ukazuje da je spoljnotrgovinska razmena bila veća od tri milijarde dolara, prošle godine što je pokazatelj ozbiljnosti i prisnosti odnosa dveju država.

Selaković kaže da je za oktobar bila planirana poseta predsednika Vladimira Putina, kovid je u dobroj meri otežao realizaciju posete. Ističe da su ruski prijatelji i ruska strana rekli da su takve spoljnopolitičke aktivnosti ograničene u ovakvim uslovima.

"Nadam se da će do te posete doći i da će predsednik Putin prisustvovati velikom osvećenju Hrama, kada će to biti ne može niko od nas da predvidi", rekao je Selaković.

Sa Lavrovom će se razgovarati o vakcinama, i o svemu onome što su zajedničke teme i dodirne tačke, gde saradnjom možemo zajednički više da uradimo, zaključio je Selaković.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије