Читај ми!

Skupština usvojila budžet, od naredne godine veće plate i penzije

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su budžet za 2021. godinu, kojim su predviđeni deficit od 178,5 milijardi dinara i prihodi za 45 milijardi dinara veći nego ove godine. Usvojen je i završni račun budžeta za prošlu godinu, kao i izmene nekoliko zakona s ciljem podizanja standarda građana.

Sa prihodima od 1336,3 milijarde dinara i rashodima od 1514,8 milijardi, deficit budžeta iznosiće 178,5 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

Vlada predviđa da Srbija u naredne dve godine ima najveći privredni rast u Evropi. Procenjeno je da će rast BDP-a u narednoj godini biti šest odsto.

U narednoj godini za zdravstvo će biti izdvojene 386,3 milijarde dinara, oko 75 milijardi dinara više nego ove godine.

"Istorijsku stvar smo uradili, za čeitiri meseca smo napravili jednu potpuno novu bolnicu u Batajnici, evo za desetak dana otvara se i kovid bolnica u Kruševcu, dakle ogromne, ogromne stvari i dodatno smo takođe uspeli da povećamo plate, medicinskim radnicima u aprilu 10 odsto, pa onda plus jednokran pomoć od 10.000 dinara, i evo sada od prvog janura pet odsto", kaže ministar finansija Siniša Mali.

Ostali zaposleni u javnom sektoru dobiće povišicu od 3,5 odsto. Od prvog januara budžetom je predviđeno i povećanje penzija za 5,9 odsto, a minimalne zarade za 6,6 odsto.

Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka amandmanom je zatražila dodatnih 50 miliona dinara za finasiranje kapitalnih projekta u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

"Takođe je neophodno da se zbog koronavirusa rekonstruiše dom zdravlja, u Bujanovcu naročito odeljenje hitne pomoći, koji nema osnovne uslove za rad, ne postoji nikakva oprema", kaže Nadije Bećiri iz poslaničke grupe Ujedinjena dolina SDA Sanddžaka.

Ministar finansija odgovara da sledeće godine država ima rekordan budžet za zdravstvo: "Ima mesta i za dom zdravlja u Bujanovcu, to je najvažnije".

Opredeljena su i dodatna sredstva za nacionalne savete nacionalnih manjina u iznosu od 20,7 miliona dinara, što su više puta zahtevali poslanici Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka na sednicama Skupštine Srbije.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво