Читај ми!

Koje su zemlje blokirale otvaranje pregovaračkih poglavlja u pregovorima EU i Srbije

Nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom neće biti otvorena pre kraja ove godine, jer o tome nije postignuta neophodna saglasnost zemalja članica, potvrđeno je za RTS u Savetu EU.

"Međuvladina konferencija EU i Srbije neće biti održana u ovom periodu, s obzirom na to da ni za jedno poglavlje nema saglasnosti o otvaranju, zbog ocene više zemalja članica o nedovoljnom napretku u oblasti vladavine prava", rečeno je u Savetu EU.

Iako su postojala očekivanja da bi u decembru moglo da bude otvoreno poglavlje 2 o slobodi kretanja radnika, koje je već duže vreme spremno za otvaranje, to se nije dogodilo.

Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za poglavlje 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni godišnji izveštaj o Evropske komisije, navode diplomatski izvori.

Ova odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jedne godine.

Prema pravilima pregovora Srbije i EU, napredak u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava određuje i tempo napretka u svim drugim poglavljima, a zemlje članice mogu da uspore ili čak suspenduju pregovore u celini ako u ovim ključnim oblastima nema napretka.

U dosadašnjem toku pregovora, koji su započeli u januaru 2014, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35. Prošle godine otvorena su dva poglavlja,  poslednji put u decembru 2019. godine, poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

Srbija bi u sledećoj godini trebalo da vodi pregovore po novoj metodologiji proširenja, koja predviđa da će pregovaračka poglavlja biti grupisana u šest tematskih celina umesto u 35 pregovaračkih poglavlja.

Beograd od Evropske komisije očekuje da preciznije uobliči kako će nova metodologija biti primenjena na Srbiju, koja je već otvorila 18 poglavlja.  

 

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије