Читај ми!

Skupština raspravlja o Predlogu budžeta za 2021.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Predlogu budžeta za 2021. godinu i setu pratećih zakona. Resorni ministar je najavio da budžet za narednu godinu predviđa povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Na početku sednice poslanici su iskoristili svoje pravo da postave pitanja predstavnicima izvršne vlasti.

Predlog budžeta za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto.

Dnevnim redom utvrđeno je da se vreme za raspravu udvostručuje na deset sati. U sredu je predviđena rasprava o pratećim zakonima, dok se u četvrtak očekuje razmatranje amandmana.

Potom bi o Predlogu budžeta poslanici trebalo da glasaju posle podne ili uveče.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je pred poslanicima da je budžet za 2021. usmeren na podizanje životnog standarda građana, ali je i razvojni, jer će 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto BDP-a, biti izdvojeno za kapitalne investicije.

Dodao je da bi tako konstruisan budžet sledeće godine trebalo da omogući privredni rast od šest odsto.

Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

Kada je reč o prvom stubu, podizanju životnog standarda, Mali je rekao da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Istakao je da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

Mali je kazao i da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Podsetio je da je u okviru Programa "Srbija 2025", cilj države da prosečna plata u Srbiji do 2025. godine bude 900 evra, a prosečna penzija 430 evra.

Od tog cilja, ističe Mali, država ne odustaje i navodi da će "svaki ušteđeni dinar" biti iskorišćen za povećanje plata i penzija.

Tim povećanjem, objašnjava ministar, povećava se tražnja, jer građani više kupuju, dok privredna aktivnost podstaknuta tražnjom nastavlja da raste.

Kapitalne investicije

Druga bitna stavka budžeta za narednu godinu, navodi Mali, jeste izdvajanje novca za kapitalne investicije, jer se, objašnjava, pokazalo da kada država ulaže u auto-puteve, industrijske parkove, razvoj i rehabilitaciju železnice, da se na taj način podstiču i privatne investicije.

Mali navodi i da je Fiskalni savet pozdravio veći budžet za kapitalne investicije.

"Sledeće godine 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a, biće izdvojeno za kapitalne investicije", naglasio je Mali.

Na spisku tih investicija nalaze se izgradnja Moravskog koridora, auto-put Preljina–Požega, brze saobraćajnice Iverak–Lajkovac, auto-put Niš–Pločnik, auto-put Ruma–Šabac–Loznica.

Mali kaže da sledeće godine počinje izgradnja Fruškogorskog koridora, dok se za novi put "Vožd Karađorđe", koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, radi projekat koji će biti završen naredne godine, a realizacija počinje 2022. godine.

U budžetu je izdovojen novac i za nove industrijske parkove, za nastavak rehabilitacije pruga, kao što su Niš–Dimitrovgrad i brza puga od Beograda do Novog Sada.

Ministar je naveo i da predlog budžeta predviđa još veća ulaganja u poljoprivredu i kulturu.

Naveo je da posle više decenija, u 2021. počinje izgradnja metroa u Beogradu.

Očekuje da će tako konstruisan budžet sledeće godine omogućiti da privreda ostvari rast od šest odsto, da će podstaći privatne investitore, strane i domaće, da nastave da ulažu, ali i da će napraviti dobru osnovu za 2022. i 2023. godinu.

Za zdravstvo 386 milijardi dinara

Mali je naveo u Skupštini Srbije da je Predlogom budžeta za 2021. godinu rekonstrukciju i opremanje 22 zdravstvene ustanove, za koje je ugovor već potpisan, izdvojeno 15,2 milijarde dinara, dok će ukupna izdvajanja za zdravstvo iznositi 386 milijardi dinara.

Obrazlažući budžet za narednu godinu u parlamentu, Mali je istakao da će sredstva biti izdvojena za završetak Kliničkog centra u Beogradu i Kliničkog centra u Novom Sadu, kao i za početak radova na Kliničkom centru u Kragujevcu.

Pored tih ustanova, Mali je naveo da će novac biti izdvojen za radove na" Dedinju 2", Klinici za infektivne i tropske bolesti i opštim bolnicama u Loznici, Aranđelovcu, Vrbasu, Surdulici, Vranju, Kikindi, Pirotu, Prokuplju...

Takođe, za Dom zdravlja u Novom Sadu biće izdvojeno 7,8 miliona dinara.

Novac će biti izdvojen i za Dom zdravlja u Valjevu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, kao i za Zavod za javno zdravlje u Kraljevu.

Ministar je kazao da je reč o 22 zdravstvene ustanove za koje su ugovori već potpisani i dodao da su na nekim ustanovama radovi već počeli, a da na ostalim počinju sledeće godine.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić poručio da će poslanici te stranke podržati Predlog budžeta za 2021. godinu, pošto će, kako je ocenio, uprkos krizi sa koronavirusom, biti nastavljeni započeti projekti.

"Posebno me raduje da će oni projekti koji su već započeti biti nastavljeni i da kriza neće ugroziti te projekte na području cele zemlje, a posebno u Sandžaku kada je u pitanju izgradnja puta Novi Pazar – Tutin i gasovoda od Brusa preko Kopaonika do Novog Pazara i Tutina", rekao je Zukorlić.

"Izdvajanja za prosvetu uvećana za 12 milijardi dinara"

Siniša Mali je izjavio da su u budžetu za 2021. godinu za prosvetu i obrazovanje predviđena izdvajanja od ukupno 235,7 milijardi dinara i da je za taj sektor izdvojeno 12 milijardi dinara više nego u ovoj godini.

Istakao je da, osim borbe sa kovidom 19, ulaganje u mlade, obrazovne kapacitete, istraživanja i znanje najvažnija stvar za Vladu Srbije.

"Osim borbe protiv pandemije, ulažemo maksimalne napore da se obrazovni sistem poboljša, ulažemo ne samo u zgrade, kompjutere, već i u znanje mladih kako bi bili što spremniji i sposobniji da se nose sa izazovima budućnosti", rekao je Mali.

Naveo je da je u budžetu izdvojeno 940 miliona dinara za program "Erazmus plus" koji omogućava našim studentima da uđu u proces razmene sa stranim studentima.

Kako je rekao, u budžetu je predviđeno 700 miliona dinara za besplatne udžbenike za socijalno ugrožene učenike, dok je za digitalne udžbenike planirano 789 miliona dinara.

Za opremanje škola namenjeno je 729 miliona dinara, dok je 37 miliona evra izdvojeno za nastavak procesa digitalizacije učionica.

Mali je naveo da je 95 miliona evra namenjeno za početak izgradnje umetničkih fakulteta, koji će biti na jednom mestu, zatim da Biološki i Geografski dobiju svoje zgrade, kao i da se proširi ETF u Beogradu.

"Potpuno smo posvećeni izgradnji novih škola i fakulteta kako bi učenici i studenti imali što bolje uslove za rad", rekao je Mali.

Dodao je da su za rekonstrukciju i proširenje kapaciteta studentskih domova u budžetu planirana 32 miliona evra.

"Od sledeće godine masovni radovi u oblasti ekologije"

Mali je najavio da Srbija sledeće godine kreće u masovne radove na projektima u oblasti ekologije i istakao da je budžet Ministarstva za zaštitu životne sredine za narednu godinu vredan 8,31 milijardu evra.

Mali je naveo da je budžet tog ministarstva za ovu godinu iznosio 7,9 milijarde dinara, ali da se usled kovid krize smanjio na 5,9 milijarde dinara.

Pored sredstava iz budžeta, Mali je naveo da postoje i dodatna sredstva kojima će se finansirati ekološki projekti i dodao da je od EBRD obezbeđen kredit u iznosu od 120 miliona evra za regionalne sisteme za upravljenje otpadom.

Ti regionalni sistemi, naveo je Mali, biće u Apatinu-Baču-Kuli, Prijepolju-Priboju-Sjenici, Dimitrovgradu-Beloj Palanci-Babušnici, Golupcu-Kučevu-Malom Crniću-Petrovcu na Mlavi-Velikom Gradištu-Žabarima-Žagubici, Ubu-Osečini-Lajkovcu-Mionici-Ljigu, Koceljeva-Vladimircima-Lazarevcu-Obrenovcu-Valjevu, Bajinoj Bašti-Požegi-Arilju-Ivanjici-Čajetini-Kosjeriću-Čačku-Lučanima, Šapcu-Irigu-Šidu-Sremskim Karlovcima-Staroj Pazovi.

Rok za završetak tih radova, kaže Mali, je do kraja 2023. godine.

Takođe, istakao je da je Srbija dobila i kredit od CEB-a u vrednosti od 200 miliona evra za fabrike za preradu otpadnih voda, primarnu kanalizacionu mrežu i prečišćavanje otpanih voda.

Te fabrike će se nalaziti u Takovu, Osečini, Babušnici, Beloj Palanci, Novom Kneževcu, Srbobranu, Dimitrovgradu, Knjaževcu, Negotinu, Bačkoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Velikom Gradištu, Rumi...

Mali je naveo i da će se osim tih projekata raditi i na završetku nedostajuće vodovodne i kanalizacione mreže i izgradnje fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u 70 lokalnih samouprava, što je predivđeno Programom "Srbija 2025".

To će se, navodi, radi sa kineskim partnerom, a radovi će početi na proleće. Ukupna vrednost tog projekta je 3,2 milijarde dolara, dodao je Mali.

U oblasti ekologije, kaže Mali, planirana je i zamena postojeće kotlarnice u Kragujevcu sa čvrstog goriva na ekološki prihvatljivo.

Mali je zaključio da su ulaganja u zaštitu životne sredine i zelenu ekologiju prioriteti Vlade Srbije. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво