Čitaj mi!

Brnabić i fon der Lajen: Primena nove metodologije ubrzaće proces pridruživanja

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je onlajn sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je ocenila da će primena nove metodologije, koju je Srbija prihvatila, ubrzati proces pridruživanja. Predsednica EK je ponovila da je komisija spremna da intenzivno radi na tome.

Na onlajn sastanku je bilo reči o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i merama koje se preduzimaju u borbi protiv kovid-19, kao i o daljem napretku Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Premijerka Brnabiće je istakla da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta nove vlade i da na putu ka tom cilju, Srbija nastavlja da radi na implementaciji sveobuhvatnih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije je u novom mandatu već napravila nekoliko važnih reformskih koraka u ovoj oblasti, rekla je premijerka i kao najvažnije navela usvajanje akcionog plana za medijsku strategiju, formiranje radne grupe za bezbednost novinara, kao i formiranje Radne grupe za poboljšanje izbornog okruženja u saradnji sa ODIHR, koja će, kako je rekla, biti inkluzivna i uključivati širok spektar organizacija civilnog društva.

Fon der Lajen je pozdravila mere koje Vlada Srbije preduzima i istakla da predstavljaju korake u dobrom pravcu.

Sagovornice su se saglasile da je situacija sa epidemijom kovid - 19 veoma složena, ali da preduzete mere daju rezultate i istakle da je neophodna disciplina ljudi u pridržavanju mera dok ne bude obezbeđena dovoljna količina vakcina za sve.

Fon der Lajen je ponovila da će Srbija, kroz saradnju sa EU, imati pristup vakcinama kada budu zvanično odobrene.

Premijerka Brnabić je zahvalila Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji na pomoći i podršci Srbiji tokom pandemije kovid - 19.

Iz Evropske komisije navode da je jedna od tema bila i vladavina prava u Srbiji.

U tom kontekstu, razgovaralo se i o medijskim slobodama, a premijerka Brnabić je dala uveravanja da će vlada učiniti ono što je neophodno kako bi se obezbedile medijske slobode u Srbiji, rekao je portaprol EK, Erik Mamer.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">