Čitaj mi!

Vučić razgovarao sa Merkelovom o suzbijanju kovida 19, reformama i ekonomskim odnosima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je putem video-linka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Predsednik Vučić i kancelarka Merkel razgovarali su o izazovovima pandemijske krize i planovima za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, uz poseban akcenat na mere ublažavanja ekonomskih posledica pandemije. Sagovornici su takođe razmotrili i bilateralne i ekonomske odnose, proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i prateće reforme, kao i situaciju u regionu, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Republike.

Predsednik Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel razmotrili su u razgovoru putem video-linka brojna pitanja i izazove koje je nametnula globalna kriza izazvana pandemijom zarazne bolesti kovid 19, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je informisao kancelarku Merkel o paketima mera koje je Srbija donela u cilju ublažavanja ekonomskih posledica, ali i o svim zdravstvenim, epidemijskim i drugim naporima koje je država Srbija uložila u suzbijanju ove bolesti i saniranju posledica po zdravlje stanovništva.

Sagovornici su razmenili mišljenja i stavove u pogledu vakcina, kao i o dodatnim merama i daljim planovima za očuvanje zdravlja ljudi, ali i privrede.

Predsednik Vučić i kancelarka Merkel su izrazili zadovoljstvo i stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

"Ekonomija je jaka veza između naše dve zemlje", istakla je nemačka kancelarka i pozdravila napredak Srbije na polju ekonomije, kao i napore na evropskom putu, naglasivši da su dijalog sa Prištinom i vladavina prava od ključnog značaja.

"Sve veći interes nemačkih kompanija za investiranje" 

Predsednik Vučić je ponovio da nemačke kompanije koje posluju u našoj zemlji zapošljavaju više od 67.000 radnika i da značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije.

"Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos svim tekućim izazovima", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je kancelarki Merkel zahvalio i na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU.

Istakao je da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja, te je naglasio da je saradnja sa Nemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

Merkel: Nemačka ostaje pouzdani partner Srbije na putu reformi

Vučić je, takođe, istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

U tom kontekstu, predsednik i kancelarka su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Oni su se saglasili da je razgovor neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obe strane. Predsednik Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore. 

Savezna kancelarka je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će Nemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.

Vest o razgovoru predsednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel objavljena je i na Instagram profilu Budućnost Srbije uz fotografije Aleksandra Vučića i Angele Merkel kako razgovaraju putem video-linka.

Ranije danas objavljeno je da će teme tog onlajn sastanka biti borba protiv koronavirusa i posledice pandemije, dijalog Beograda i Prištine, te odnosi dve zemlje i evropske integracije.

Predsednik Vučić večeras će se obratiti javnosti putem RTS-a i očekuje se da će izneti i neke od zaključaka razgovora sa nemačkom kancelarkom.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">