Čitaj mi!

Dačić: Srbija za razvoj saradnje sa BiH

Srbija je veoma zaintresovana za razvoj i unapređenje dobrih odnosa sa BiH, rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i naveo da naša zemlja poštuje teritorijalni integritet BiH i da specijalne veze sa Republikom Srpskom nisu na štetu saradnje sa centralnom vlašću BiH.

Ivica Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predstavničkog Doma PS BiH Nebojšom Radmanovićem, istakao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa i da bi bilo bolje, bez obzira što postoje razlike u gledanju na pojedina pitanja iz prošlosti, da se okrenu budućnosti.

Srbija, kaže, poštuje teritorijalni integritet BiH i smatra da promene u BiH, ako treba da ih bude, budu rezultat dogovora i saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta.

"Naša saradnja i specijalni i paralelni odnosi sa RS nisu na štetu saradnje i odnosa sa centralnom vlašću BiH", poručio je Dačić.

Radmanović je podsetio da Srbija i BiH imaju dugu granicu, a da sporazum o granici nikad nije potisan, navodeći da će, kako kaže, kad-tad morati da dođe u parlamente i da se potpiše.

"Nije to jedini slučaj u regionu. Poznato vam je da bivše zemlje Jugoslavije nisu potpisale sporazume o granici i da je to jedno pitanje na koje će svi izabrani političari stalno morati da rade, a sada rade uglavnom bezuspešno", ocenio je Radmanović.

Kako kaže, dobar primer je sporazum između BiH i Crne Gore koji jedini u regionu funkcioniše kako treba.

"Naši bilateralni odnosi su složeni, a ta složenost proizilazi iz složene strukture BiH i unutar BiH, pa se to manifestuje i prema susedima i prema Srbiji. I iz Dejtonskog sporazuma proizilazi niz problema različitih tumačenja unutar BiH, pa i u okruženju", rekao je Radmanović.

Srbija pridaje poseban značaj razvoju odnosa sa BiH 

Dačić je, između ostalog, naveo i da je Radmanović jedan od prvih kolega sa kojim se sastaje u svojstvu predsednika Narodne skupštine.

"Ovaj susret je pokazatelj koliko Srbija, a nadam se i BiH, pridaje poseban značaj očuvanju i daljem razvoju bilateralnih odnosa sa BiH u svim oblastima, pa i u oblastima parlamentarne saradnje, koja je važan činilac sveobuhvatnih odnosa", rekao je Dačić.

On smatra da susreti predsednika skupštine treba da budu redovna praksa kako bi se davao konstantan podsticaj negovanju dobrosusedskih odnosa i u tom smislu predložio da se svake godine naizmenično održava sastanak rukovodstva Narodne skupštine i Predstavničkog doma i Doma naroda.

Navodeći da je formirana poslanička grupa prijateljstva sa BiH na čijem je čelu šef poslanika SNS Aleksandar Martinović, Dačić ukazuje da je to pokazatelj koliku važnost Srbija pridaje prijateljstvu sa BiH.

Dačić je poručio i da je važno da se uspostavi saradnja radnih tela parlamenata, naročito onih koji se bave evropskim integracijama i saradnjom sa evropskim institucijama u procesu pridruživanja EU.

Radmanović: Ishitrene odluke i višak rečenica

Komentarišući aktuelnu situaciju između Srbije i Crne Gore u kontekstu regionalnih odnosa, predsedavajući Predstavničkog doma PS BiH Nebojša Radmanović, naveo je da "svi pričaju da će graditi dobre odnose", a zaborave da, kako kaže, oni zavise od toga da li se donose ishitrene odluke ili se upotrebljava višak rečenica.

"I u ovom konkretnom slučaju, a koji nije vezan za BiH, desilo se to - ishitrene odluke i višak rečenica koje godinama prate odnose na Balkanu. Zbog toga i danas imamo neke poremećene odnose", rekao je Radmanović novinarima u Skupštini Srbije.

Smatra da brzo treba raditi na popravljanju tih odnosa, a to je, kaže, moguće.

"Mislim da je 'mali šengen' o kojem smo govorili na sastanku sa Ivicom Dačićem važna stvar na kojoj moramo raditi ubrzano i koji bi napravio jedan iskorak. Taj iskorak ne bi bio važan ukoliko bi nam se ponovo dešavale teške rečenice i ishitrene odluke kao što se desilo u ovom slučaju, a bilo ih je i ranije u nekim drugim odnosima", ocenio je Radmanović.

Radmanović je zaključio da "ipak sve zavisi od nosilaca najodgovornijih funkcija u pojedinim zemljama u regionu".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">