Čitaj mi!

Fabrici: EU u boljoj poziciji nego na početku pandemije

Evropska unija je u boljoj poziciji nego pre nekoliko meseci, kada je kovid kriza počela, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je na onlajn konferenciji "Beogradski ekonomski forum" podsetio na izjavu zvaničnika iz Brisela o važnosti zdrave Unije gde će EU, kako je rekao, moći da se na jednom nivou nosi sa pandemijom i da donosi koordinisane politike kako bi se suočila sa krizom.

"Mislim da je jako važno prepoznati šta je to što mora da se izmeni i da se razmišlja o pozitivnim posledicama, jer mislim da ovo neće biti poslednja pandemija", rekao je Fabrici koji je govorio o tome šta je moglo da se nauči iz iskustva u krizi sa koronavirusom.

Na početku su se, kaže, mogle videti neke slabosti sistema i osetljivost trgovine, kao i povratak geopolitičkih tema u pandemiji, ali i snage koje mogu biti pozitivne, kao što je digitalizacija.

"Na samom početku videli smo i solidarnost vrlo brzo i potrebu da države članice zajedno deluju, da ostanu zajedno, ali su i pokazale sposbnost da se adaptiraju i odgovore na ove izazove", rekao je Fabrici.

On je dodao da su neke mere morale da se remodeliraju kako bi reakcija EU mogla biti efikasnija.

"Naučili smo kako da se držimo zajedno, promenimo pravila i da razmisljamo o tome što će doći. Postojaće život i nakon pandemije i nadam se da će uskoro doći do njega", dodao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, EU je uspela brzo da reaguje, a da bi tako i nastavila dugoročni budžet EU mora biti utemeljen na zelenoj agendi i digitalnoj tranziciji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">