Читај ми!

Poslanici o izmenama Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Poslanik Ujedinjene Doline – SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da treba utvrditi odgovornost za stanje u prva dva talasa. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je poručio da od odgovornosti niko neće pobeći, ali da je trenutno najvažnije raditi na tome da se zakonom uredi poboljšanje poštovanja mera. Novčane kazne odnose se na manjinu koja ne poštuje mere, istakli su poslanici koji najavljuju podršku predloženom rešenju.

Izmene i dopune zakona o zaraznim bolestima predložene su kao još jedna u nizu mera koje je država donela u borbi protiv koronavirusa, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obrazlažući predlog zakona pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Izmenama i dopunama zakona uvode se novčane kazne za kršenje zaštitnih mera. U iznosu od 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, a sa 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, a sa 150.000 dinara kazniće se za taj prekrša preduzetnik, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

"Nama nije cilj da kažnjavamo nikoga, ali želimo da ovim odredbama zaštitimo sve odgovorne građane Srbije, kojih je 95 odsto, koji poštuju sve mere osam meseci, nose maske, ne organizuju proslave i slavlja sa velikim brojem ljudi i tako na nabolji način čuvaju svoje i zdravlje svojih porodica", naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, ovim Predlogom uobličava pravni okvir za mere i procedure u kojem će se u narednom periodu bolje držati pod kontrolom epidemija i sprečiti veće negativne posledice.

U Predlog izmena i dopuna uvršten je i koronavirus, koji nije bio u trenutku pisanja Zakona o zaraznim bolestima, a uvedena je i kategorija kontakta kao lica koja su dužna da se pridržavaju mera i uputstava koje utvrdi lekar.

Takođe, uvedene su i nepovoljna epidemiološka situacija, kućna izolacija, samoizolacija, karantin, prevoz, izolacija, zdravstveni nadzor, u kućnim uslovima i lična zaštita.

Izmenama zakona, kako je naveo Lončar, regulisano je i da potvrda od epidemiologa dovoljan dokaz poslodavcu da radnik ne radi u utvrđenom vremenskom periodu, a da mu pripada plata.

Izmenama zakona daje se ovlašćenje ministru da propiše obaveznu ili preporučenu imunizaciju za određene osobe, a radi sprečavanja unošenja virusa u zemlju, ministar može narediti mere za zaštitu i laboratorijsko ispitivanje pri ulasku u zemlju.

Lončar kaže da će nakon usvajanja izmena i dopuna zakona Vlada moci da ograniči ulazak u Srbiju osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, odlučiti o otvaranju objekata za karantin, o lečenju u inostranstvu ukoliko su kapaciteti u zemlji popunjeni, obrazovazti Krizni štab.

Nadzor nad primenom mera, pored Sanitarne inspekcije, vrši lokalna samouprava preko Komunalne milicije, kaže Lončar i dodaje da sanitarni inspektor pored ovlašćenja koja ima do sada, može izraditi i prekršajni nalog, dok Komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem je došlo do kršenja zaštitnih mera, kao i da zatvore objejat najduže do 72 sata.

Lončar: Jutros u Beogradu bez slobodnog mesta za kovid pacijente

Ministar Lončar upozorio je da jutros u Beogradu nije bilo nijednog slobodnog mesta u bolnici za obolele od korone i istakao da je krajnje vreme da budemo jedinstveni i da se u određenom narednom periodu odreknemo nepotrebnih kontakata.

Lončar je na sednici Skupštine naveo da je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, ali da je 600 moralo da bude primljeno na bolničko lečenje za poslednjih 15 sati.

"Niko nije ostao nezbrinut, ali jedan deo pacijenata je u bolnicama po Srbiji", kazao je Lončar i dodao da su otvoreni novi kapacitete, kao i da se kapaciteti u banjama pretvaraju u kovid bolnice.

Lončar ističe da retko koji sistem funkcioniše tako da može da sve građane zbrine u istom trenutku jer se radi dnevno o hiljadama ljudi, a da uz kovid pacijente, moraju se zbrinuti i pacijenti koji nisu pozitivni, ali boluju od drugih bolesti, koje podseća Lončar, nisu prestale da postoje.

Kako je dodao, pre nekoliko dana potrebno je bilo uzdržavati se od nepotrebnih kontakata 10 dana, a sada s obzirom da je situacija pogoršana potrebno je najmanje dve nedelje.

Imamović: Utvrditi odgovornost za stanje u prva dva talasa

Poslanik Ujedinjene Doline - SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da je pre usvajanja Predloga izmena i dopuna zakona o zaraznim bolestima trebalo utvrditi, kako je rekao, krivičnu odgovornost onih koji su vodili borbu protiv koronavirusa u prva dva talasa, a koji, smatra, nisu taj posao dobro radili.

Imamović je naveo da je Srbija ušla u treći talas, da se svakodnevno povećavaju brojke inficiranih i preminulih i istakao da se to sve dešava sa istim sistemom i ljudima koji su vodili taj sistem u prva dva talasa.

Naveo je i da poslanička grupa u čije ime je govorio neće glasati za ovaj zakon, ali neće biti ni protiv, jer smatraju da se nisu stekli uslovi da sa ovakvim sistemom taj zakon stupi na snagu.

Ministar Lončar je, odgovarajući na Imamovićevo izlaganje, rekao je da od odgovornosti niko neće pobeći, ali da je trenutno najvažnije raditi na tome da se zakonom uredi poboljšanje poštovanja mera, što će smanjiti broj novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih.

Istakao je da će se utvrđivanje odgovornosti raditi nakon što se situacija sa virusom korona smiri i smatra da je neophodno da se svi poslanici skoncentrišu i umesto da vode polemiku, da apeluju na ljude da se ne desi ponovo ono što se desilo u Pazaru.

"Izmene zakona neophodne, kazne su za mali broj neposlušnih"

Izmene i dopune Zakona su neophodne, a novčane kazne koje su njima predviđene odnose se na manjinu koja ne poštuje epidemiloške mere, istakli su poslanici koji najavljuju podršku predloženom rešenju.

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić za našu decu" Darko Laketić i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje je naveo da novčano kažnjavanje nije usmereno prema 95 odsto građana, već prema manjini koja ne poštuje mere i u tom smislu naveo da se dešavalo i da se zaražene osobe slobodno kreću i tako šire zarazu.

Poslanik SPS-a Žarko Obradović rekao je da će poslanici poslaničke grupe u čije ime govori glasati za predložene izmene i dopune zakona o zaraznim bolestima i naveo da ako se pogleda epidemijska situacija u svetu, Evropi i regionu, možemo biti zadovoljni kako se do sada Srbija borila sa epidemijom.

Prema njegovim rečima, dobro je što je akcenat u zakonu stavljen na pojedinca i odgovornost pojedinca, kao i to što zakon propisuje sve mere.

Poslanik SDPS-a Branimir Jovanović smatra da su bile neophodne izmene zakona o zaraznim bolestima i dodaje da se tim izmenama preciziraju nadležnosti i prava institucija, ali i građana.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski najavio je da će podržati izmene zakona, ali je napomenuo da su novčane kazne za kršenje epidemioloških mera male, s obzirom na posledice koje mogu da nastupe.

Komlenski je rekao da bi i televizijski voditelji trebalo da nose maske, kako bi dali lični primer.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je nakon kraćih konsultacija sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom precizirao da neće biti rasprave o pojedinostima, pošto nema uloženih amandmana, i da će se glasanje o zakonu obaviti oko 19 časova.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи