Читај ми!

Igor Mirović izabran za predsednika Pokrajinske vlade

Većinom glasova poslanika u Skupštini Vojvodine, Igor Mirović izabran je za predsednika Pokrajinske vlade. Mirović je predstavio program i članove Vlade, koja će imati isti broj članova kao i prethodna i isti delokrug rada sekretarijata.

Mirović je uoči sednice Skupštine Vojvodine istakao da će Pokrajinsku vladu činiti široka koalicija, ne samo sa partnerima sa liste Srpske napredne stranke, već i sa Savezom vojvođanskih Mađara kao strateškim partnerom SNS-a i sa koalicijom Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Kako je kazao, veoma je važna vest da će i predstavnici slovačke i hrvatske nacionalne manjine biti deo Pokrajinske vlade.

"Biće ovo vlada kontinuiteta sa programom koji je zasnovan na principima postavljenim u protekle četiri godine, ali i onim prioritetima koji se pojavljuju u našem društvu i celom svetu. Optimizam temeljim na rezultatima koje smo postigli jer Vojvodina prednjači kada je reč o smanjenju nezaposlenosti", naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, prethodne četiri godine Vojvodina je imala značajan privredni i industrijski rast. Postavljeni su, kaže, dobri temelji u svim oblastima sa akcentom na zdravstvu, privredi i ekonomiji.

"Od sutra nas očekuju novi izazovi, a to su problemi izazvani pandemijom kovida-19, ekonomski razvoj naše zemlje, kao i planiranje budžeta za narednu godinu", rekao je predsednik Mirović.

SPS bez resora, opozicija uputila kritike

Devet resora vodiće SNS, a po jedan Pokret socijalista, SVM i SDPS. Iznenađenje je da SPS-u u ovom sazivu nije pripao ni jedan resor, ali je dobio mesto potpredsednika Vlade.

"Mi smo sa time politički zadoovljni", poručuje Dušan Bajatović iz SPS-a.

Opozicija najviše primedbi ima na to što se za formiranje čekao poslednji dan roka, kao i to što pre sednice nisu dobili materijal.

"Šta su naprednjači čekali puna četiri meseca? Ovo je zaista bruka i sramota zbog toga što pokazuje do sada nezabeležnu dozu, rekao bih nonšalancije, nebrige, nemara i predstavlja sliku i priliku odnosa SNS-a prema poslu", smatra Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke.

"Ovaj manir u kome počinje da radi nova pokrajinska Skupština, po meni je blago rečeno ekstremno neodgovarajući u raskoraku sa ponavljam najelementarnijim pravilima parlamentarne prakse, barem moramo imati materijal", navodi Branislav Ristivojević iz DSS-a.

Prethodnom sazivu zameraju i to što Zakon o finansiranju Vojvodine nije donet.

"Nije zadatak pokrajinske administracije da potroši pare koje stignu iz Beograda, nadajući se da će to da bude sedam posto ili bar blizu sedam posto, nego je zadatak da postavi zakonski i strateški okvir, koji će omogućiti stabilnost finansiranja AP Vojvodine", napominje Branislav Bogaroški iz LSV-a.

Nova Pokrajinska vlada izabrana je većinom od ukupnog broja poslanika, dok je njih 10 bilo protiv.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво