Čitaj mi!

Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu bez formiranja ZSO.

Petar Petković je rekao da je pitanjem Zajednice srpskih opština počeo i sastanak sa predstavnicima EU i sa prištinskom delegacijom.

"Svi moraju da znaju da koje god pitanje da se pokrene, o kojem god pitanju da se razgovara u dijalogu, bez formiranja ZSO ne možemo da napredujemo. To je sada već svima jasno", rekao je Petković novinarima u Briselu.

Videće se, kaže, kako će prištinska strana da se ponaša, jer Priština govori da ZSO može da se formira kako kaže tzv. Ustavni sud tzv. Kosova.

"To je neprihvatljivo jer nije dogovoreno u Briselu. Nama treba ozbiljna institucija, sa izvršnim ovlašćenjima. Reč je o suštini, o kolektivnim pravima Srba", rekao je Petković.

Na pitanje kada se može očekivati sastanak na najvišem nivou, Petković je odgovorio da to zavisi od Brisela.

"Kada će biti naredni sastanak i na kom nivou zavisi od EU, koja vodi dijalog i na kojoj je, kao domaćinu, da pozove dve strane na nastavak razgovora", rekao je Petković.

On je dodao da je važno i da se bude prisutno na ekspertskom nivou, da je važno da se razgovara, jer su Beograd i predsednik Aleksandar Vučić opredeljeni da se izbore za vitalne interese Srbije i dijalogom rešavaju sva pitanja.

Dijametralno suprotni stavovi 

Petković je naveo da o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja dve strane imaju dijametralno suprotne stavove.

"Izneli smo naše gledište i pristupe. Svaki put dolazimo sa predlozima kako da pristupimo problemima. Tražimo da se jasno utvrde jasni principi i mehanizmi za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose dugi niz godina", rekao je Petković.

Kroz razgovore, kaže, pokušavamo da izgradimo preko potreban mir za Srbe i Albance, jer je istorijsko pomirenje neophodno za mir i prosperitet na Balkanu.

Bolje da se problemi rešavaju za stolom, nego da se prelivaju na KiM, jer to onda dovodi do nespokojstva i udaljava nas od procesa normalizacije, dodao je Petković.

Kako je rekao, implementacija Briselskog sporazuma je neophodna za nastavak dijaloga i izgradnju poverenja da bi se mogao napraviti korak napred u daljim razgovorima u Briselu.

Petković je ponovio da je Beograd ispunio sve što je dogovoreno i sada zahteva da se ispuni ono što Priština nije ispunila sedam i po godina, ZSO.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">