Čitaj mi!

Završena rasprava u Skupštini, usvojen program Vlade i izabrani članovi

U Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić izložila je ekspoze i predstavila članove kabineta. "Ova Vlada biće Vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta", poručila je Brnabićeva i dodala da će biti otvorene nove teme koje će doprineti snazi Srbije. Navela je da će Vlada imati šest glavnih ciljeva: dalja borba protiv kovida 19, očuvanje interesa srpskog naroda na KiM, borba protiv kriminala i mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ekonomsko jačanje Srbije. Posle izlaganja ekspozea poslanici su raspravljali, a nakon toga izglasali novu Vladu Srbije.

Članovi Vlade položili zakletvu

Nakon glasanja, članovi Vlade položili su zakletvu u Narodnoj skupštini.

Usvojen program Vlade i izabrani članovi

Na sednici Skupštine Srbije za izbor nove Vlade glasala su 227 poslanika od 232 koja su pristupila glasanju. Protiv je glasalo pet poslanika, uzdržanih nije bilo, dok je odsutnih bilo 16.

Završeno glasanje, u toku prebrojavanje

Završeno je glasanje o izboru i članovima nove Vlade. U toku je prebrojavanje glasova.

Prozivkom se glasa o izboru Vlade

Počelo je glasanje o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade javno, pojedinačnom prozivkom svakog poslanika po azbučnom redu.

Završena rasprava, poslanicima se obratila mandatarka

Završena je rasprava o novoj Vladi, a mandatarka Ana Brnabić se na kraju obratila još jednom poslanicima i zahvalila na konstruktivnoj diskusiji.

Obećala je da će Vlada odmah početi da radi. Osvrnula se na kritike da je njen ekspoze preambiciozan i rekla da će svaki dan raditi na ostvarenju planova.

Već za sutra ujutru je zakazala sednicu Vlade.

"Obećavam da ćete u prvih 100 dana videti konkretne rezultate", poručila je Brnabićeva.

"Bićemo Vlada kontinuiteta, bićemo i jedinistveni tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem", dodala je ona. 

Tandir: Građani Sandžaka očekuju veliku investiciju

Poslanik stranke Pravde i pomirenja Samir Tandir izjavio je da građani Sandžaka očekuju da u mandatu nove Vlade Srbije dobiju veliku investiciju, nastavak izgradnje auto-puta, izgradnju Kliničkog centra u Novom Pazaru, kao i gasifikaciju i izgradnju pruge do Novog Pazara.

Tandir je na sednici Skupštine Srbije rekao da od nje očekuje nastavak dobre saradnje sa muslimanskim zemljama jer su to, dodao je, veliki investitori u Srbiji.

Istakao je da je važan segment ekspozea spoljna politika i da očekuje nastavak dobre saradnje sa SAD, pogotovo zbog toga što je potpisan vašingtonski sporazum.

Imamović: Nećemo glasati za vladu kontinuiteta

Poslanik Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da ta poslanička grupa neće podržati vladu, upravo zato što je to vlada kontinuiteta.

"Mi kao kontinuitet vidimo progon neistomišljenika, gušenje građanskih sloboda, gušenje slobode medija, brutalni obračun sa svima koji misle drugačije", rekao je Imamović. On je dodao da u ekspozeu nije čuo nijednu meru koja se tiče uključivanja Albanaca i Bošnjaka u institucije poput sudova i tužilaštva.

Imamović smatra i da Srbija treba da se suoči sa prošlošću, napominjući da će oni kao predstavnici Bošnjaka nastaviti da insistiraju na tome da se zabrani negiranje "genocida u Srebrenici".

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je Imamoviću da je slobodno i otvoreno izneo sve kritike i da nije bilo nikakvog obračuna. "Kad kažemo da smo dostigli standarde u parlamentu, na to mislim", rekao je Orlić.

Za reč se javio šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, koji je rekao da je Imamović izrekao notorne laži i naglasio da se progon neistomišljenika nikada nije desio u srpskom parlamentu.

Nastavljena rasprava u parlamentu

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je, nakon pauze, dao reč poslaniku SNS-a Milenku Jovanovu.

Jovanov je zahvalio mandatraki Ani Brnabić na iscrpnom ekspozeu. 

Kaže da kritike da Vlada nema legitimitet ne stoje, jer se kako ističe, legitimitet određuje odlukama naroda na izborima, a ne političkim saopštenjima.

Pauza do 15 časova

U Skupštini Srbije završen je prvi deo rasprave o izboru nove vlade i proglašena pauza, a nastavak sednice očekuje se u 15 časova.

Marković: Dinar stabilan u kontinuitetu

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će ta stranka glasati za novu vladu i da je jedan od glavnih razloga za to kontinuirana stabilnost dinara više od osam godina.

"Nikada se nije desilo da stabilnost dinara bude u kontinuitetu više od osam godina, a to znači da korisnici kredita mogu slobodno uzeti kredit, da se rata za otplatu kredita ne povećava nego je ista kao i pre šest, sedam godina. To je jedan od glavnih razloga zašto glasamo za novu vladu", rekao je Marković na sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada.

Naveo je da su za jaku državu važni vojska, policija, sudstvo, prosveta i zdravstvo i ocenio da su u svim tim oblastima ostvareni rezultati.

Dačić upozorio Kamberija da vodi računa o rečniku

Poslanik Ujedinjene doline – SDA Sandžaka Šaip Kamberi kritikovao je vlast u Srbiji. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je ocenio da je to činio neprimerenim rečima i pozvao ga je da vodi računa o svom rečniku, odnosno da upotrebljava izraze koji priliče republičkom parlamentu.

"Ja ne predstavljam ni žute, ni crne, ni plave, već diskriminsane Albance. Ko bi mogao da pomisli da će jedina opozicija u Skupštini Srbije biti Albanci i Bošnjaci. Baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao da proizvede čak ni Slobodan Milošević", rekao je Kamberi.

Poslanik SNS-a Milenko Jovanov je rekao da bi izlaganje Kamberija bilo bolje i interesantnije da je dobio poziv da uđe u vladu i pozvao je Dačića da reaguje svaki put kada neko pokuša da predstavi Srbiju kakva nije.

Ana Brnabić je izjavila da država prema Bujanovcu i Preševu ima isti odnos kao i prema drugim delovima Srbije i da se ona lično, kao i predsednik Srbije, zalažu za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca. 

Otvorena rasprava, polaganje zakletve oko 20 sati

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić otvorio je raspravu o predlogu nove vlade. Obavestio je poslanike da je cilj da se oko 20 sati održi polaganje zakletve članova nove vlade. 

Gosti neće biti pozvani na polaganje zakletve zbog epidemiološke situacije. Pauza u radu predviđena je između 14 i 15 časova. 

Mandatarkina poruka kandidatima za ministre za kraj ekspozea

Brnabićeva je nekoliko puta poručila kandidatima za ministre da nema veće časti od toga da služe zemlji građanima i da očekuje od njih da se tako ponašaju svakog dana. 

"Tražim da se borimo i uvek pokušamo da postignemo više", rekla je mandatarka i dodala da su pred njima izazovna vremena.  

"Za naš narod i našu Srbiju, živela Srbija", rekla je Ana Brnabić i time završila svoj ekspoze u kojem je izložila glavne ciljeve nove vlade

"Tu smo zbog građana, da služimo njima"

Ana Brnabić je poručila budućim ministrima da se svaki dan mora preispitivati kvalitet života građana – gledati kakvi su putevi, koliko su mesta u Srbiji povezana, kakve su škole, kakva je zdravstvena zaštita, kakve su plate, penzije, kako zaista u pravom svetu svi građani žive. 

"I mi ćemo se truditi da podsećamo organe uprave na svim nivoima da običan čovek mora da bude u centru pažnje. Da smo mi tu zbog građana, da služimo njima", navela je Brnabićeva. 

Rekla je da će buduća vlada imati 21 resor i ministre bez portfelja. 

Kaže da promene u vladi govore da su slušali šta su građani rekli na izborima. 

Navela je imena ministara koje predlaže za buduće članove kabineta u Nemanjinoj

Jedan od ciljeva – članstvo u STO

Ana Brnabić kaže da je lista SNS-a dobila veliko poverenje građana na izborima, i da to nosi veliku odgovornost za razvoj Srbije. 

"Kroz sve izazove koji su pred nama, a ima ih mnogo, Srbiju moramo voditi i štititi kao slobodnu, nezavisnu i suverenu državu, koja je na evropskom putu, ali koja čuva odnose sa Ruskom Federacijom, Kinom i svim ostalim našim partnerima, uključujući UAE, Indiju, Tursku, Brazil, i mnoge druge... i gradi sve bolje odnose sa SAD", rekla je Brnabićeva. 

Dodala je da je jedan od ciljeva i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. 

Kada je reč o regionu, kaže da samo siguran i bezbedan region obezbeđuje da je Srbija sigurna i bezbedna. 

"Zato ćemo dalje predano raditi na regionalnoj saradnji", navela je Brnabićeva i pomenula inicijativu mini-Šengen.

Rekla je da će se pokazivati interes za status Srba u regionu i njihovih prava, na isti način na koji se prava drugih naroda poštuju u Srbiji. 

Poručila je da je Srbija opredeljena da jača odbrambene kapacitete i sistem odbrane. 

"Uprkos svim izazovima, ponovo kažem, moramo da čuvamo mir skoro po svaku cenu", navela je Brnabićeva uz opasku da je to preduslov za očuvanje svega što je stvoreno. 

"Vlada koju predlažem je proevropska"

"Vlada koju predlažem je proevropska", naglasila je Brnabićeva i dodala da je promena ustava u domenu pravosuđa važna. 

Kaže da je cilj da provosuđe bude nezavisno od bilo kakvih uticaja, ali i efikasnije i odgovornije prema građanima. 

Podseća i da je usvojena Medijska strategija do 2025. godine i da je ista radna grupa nastavila rad na akcionom planu implementacije, što će biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom radu Vlade.

Ističe da je doneta odluka da se formira resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Rekla je da mora da se radi na poverenju i da veruje da je Vlada spremna i iskrena kada kaže da će na tome da radi. 

Kaže da će vlada raditi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani uživaju jednaka prava i da će visoko među prioritetima biti inkluzivno društvo koje se aktivno bori protiv diskriminacije. 

Uvođenje platnih razreda i socijalnih karti

Ana Branbić navodi da je najozbiljnija reforma koja je odložena zbog kovid krize uvođenje platnih razreda. 

Kaže i da se mora brže raditi na reformi javnih preduzeća i da će to biti važno zbog pomoći u budžetu i podizanja konkurentnosti privrede.

Kada je reč o socijalnoj politici, rekla je da prioritetnu reformu predstavlja rad na socijalnim kartama koje će unaprediti kontrolu socijalnog davanja. 

Drugi prioritet u toj oblasti biće proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.  

Takođe, populaciona politika se sada stavlja u rang čitavog ministarstva.  

Mandatarka kaže da će se nastaviti strateška ulaganja u sport. 

Ulaganja u turizam i zaštitu životne sredine

Mandatarka je rekla da je ova godina bila pogubna za turizam i da zato mora da se nastavi ulaganje. 

Ističe da je uspostavljen sistem e-turista koji predstavlja evidenciju svih kapaciteta i popunjenosti, što će se koristiti za bolje planiranje. 

"Nastavićemo da podstičemo ulaganja i subvencionišemo vaučere za odmore u Srbiji", rekla je Brnabićeva. 

Takođe, rekla je da smo došli u fazu kada moramo da se okrenemo zaštiti životne sredine. Navodi da to postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o kvalitetu života građana. 

Pomenula je otpadne vode i kvalitet vazduha kao ono u šta će se uložiti značajna sredstva.   

Ističe da su smetlišta i rasute sanitarne deponije po Srbiji neprihvatljive, ali je dodala da su to ogromne investicije koje polako dovode i do poskupljenja života građana. 

Brnabićeva je najavila i da će se nastaviti ulaganja u energetiku i u nove izvore energije. Rekla je i da će se voditi računa o ceni električne energije. 

Veliki potencijal veštačke inteligencije

Ana Brnabić kaže da je usvojena strategija razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, i da smo postali tek 26. zemlja u svetu koja je usvojila takvu stretegiju, a prva u Jugoistočnoj Evropi. 

Istakla je veliki potencijal u veštačkoj inteligenciji, za koju je rekla da će izmeniti čitav svet u narednom periodu.  

Dodaje da je već počela primena strategija dodelom sredstava iz Fonda za nauku i da se razvijaju novi master programi na fakultetima. 

"Mi ćemo kao vlada morati da uvedemo jednu platformu za sveukupni širi razvoj i testiranje rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji", rekla je Brnabićeva i dodala da je potrebno to obezbediti za sve institute i naučne institucije. 

Najavila je i osnivanje Instituta za razvoj veštačke inteligencije. 

Podrška omladinskom preduzetništvu

Mandatarka ističe da je neophodno poboljšanje preduzetničkog duha u Srbiji. Rekla je da će se raditi na izmenama i dopunama zakona o mladima i strategiji za mlade. 

"Videli smo da se mladi mnogo teže odlučuju da osnuju firme, ali da kada ih jednom osnuju, ne gase ih", rekla je Brnabićeva. 

Kaže da se sistemski podržava razvoj start-ap kompanija.  

"Naš cilj je da 2025. godine naš start-ap sistem ima rast od oko 20 odsto godišnje", rekla je mandatarka. 

Ističe da se mora naći način da se efikasnije povežu nauka, privreda i industrija. 

Ana Brnabić navodi da je i poljoprivreda izuzetno važna za rast. Kaže da je Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koja tokom pandemije nije imala nestašice hrane i namirnice. 

Ističe da su ulaganja tokom prethodne vlade bila pametna, sistemska i strateška. 

Poručila je da je šansa za dodatnu vrednost između bolje povezanosti između poljoprivrede i prehrambene industrije. 

Navodi da je šansa u tome da se od izvoznih poljoprivrednih proizvoda transformišemo u izvoznika hrane i prehrambenih proizvoda. 

Obrazovanje ostaje jedan od ključnih prioriteta

Jedan od ključnih prioriteta Vlade ostaće obrazovanje, rekla je Brnabićeva govoreći o jedinstvenom informacionom sistemu u obrazovanju. 

"Po prvi put ćemo tačno, u dinar, znato koliko smo kao država uložili novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da poboljšamo efekte tog ulaganja", rekla je mandatarka. 

Najavila je fokus na predškolskom obrazovanji i uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolske ustanove.

"Ogroman potencijal, kada pričamo o ljudskim kapacitetimama, je u našoj dijaspori". rekla je Brnabićeva. 

Rekla je i da je potreban nastavak jačanja inovacionih kapaciteta i infrastrukture. Ističe da danas Srbija ima četiri naučno-tehnolška parka.  

Kako kaže, ekstremno je važno da se radi na unapređenju telekomunikacione infrastrukture.

"Jedino tako ćemo omogućiti svima jednake šanse za razvoj, obrazovanje, naučnu delatnost i preduzetništvo", rekla je Brnabićeva. 

"Naša vizija je da do 2025. godine u Srbiji više ne postoji domaćinstvo koje nije pokriveno širokopojasnim internetom", dodala je mandatarka. 

Projekti koji će podići kvalitet života svakog građanina

Mandatarka ističe da Vlada mora da radi još više jer još uvek nisu svi osetili dobrobit ekonomskog napretka. 

Podseća na program Srbija 2020-2025, koji sadrži projekte koji će podići kvalitet života svakog građanina. 

Kaže da je za nekoliko godina izgrađeno 320 kilometara auto-puteva. Podseća da je započeta izgradnja novih puteva i da će neki uskoro biti završeni. 

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, započeti su radovi na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad. 

Ana Brnabić je najavila početak radova na brojnim saobraćajnicama u Srbiji i modernizaciji železničke mreže.  

Rekla je i da će uz nove investicije istočni deo zemlje biti privlačniji investitorima. 

Aerodrom "Morava" će imati još jednu pistu.  

"Pored konkretnih projekata, moramo da nastavimo da menjamo stvari u zemlji i povećamo ukupnu produktivnost naših firmi", rekla je Brnabićeva. 

Kako ističe, da bi se povećao rast BDP-a za jedan procentni poen, trenutni nivo produktivnosti mora da se duplira.  

O borbi protiv mafije: Niko neće biti zaštićen

Ana Brnabić je rekla da se neće tolerisati nikakve veze između institucija i predstavnika kriminalaca i da niko neće biti zaštićen. 

Rekla je da se mora posebno baviti bezbednošću predsednika Vučića koji je objavio rat protiv mafije.  

"Za pobedu nad organizovanim kriminalom biće potrebno učešće svih organa vlasti, a pre svega pravosuđa", istakla je mandatarka. 

Dodala je da će svako ko pomaže borbi protiv kriminala biti zaštićen. 

Najavila je presecanje izvora finansiranja mafije i razbijanje njihovih veza u državi, institucijama i medijima. 

Kaže da očekuje podršku svih građana Srbije i da je to borba za zemlju i budućnost dece.

"U borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik", poručila je mandatarka.

"Jedinstvo po pitanju KiM prioritet"

Mandatarka je govorila i o političkim izazovima. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekla je da Vlada neće odustati od insistiranja na formmiranju ZSO. 

"Nova vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje, sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne baštine, ali i mira i stabilnosti u regionu", rekla je Brnabićeva. 

Navela je da je to najveći izazov za stabilnsot regiona i da će Vlada sve svoje poteze do detalja koordinirati sa predsednikom Vučićem i predstavnicima srpskog naroda na KiM, "jer je nacionalno jedinstvo naš apsolutni prioritet".  

Kompletna digitalizacija zdravstva

Brnabićeva je najavila i kompletnu digitalizaciju zdravstva. Pomenula je jedinstveni elektronski zdravstveni karton da bi se građani stavili u sam centar sistema.

Dodaje da će taj sistem biti efikasniji i da će doneti uštede za budžet.  

Ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu

Govoreći o borbi protiv kovida 19, Brnabićeva je pozvala da se okupi društvo u celini za bolju budućnost Srbije. Rekla je da se očekuje da će kriza da potraje i podsetila je na značajna ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.

"Ovoj Vladi će biti apsolutni prioritet da završi sve što je započeto i da se završe novi projekti", rekla je Brnabićeva i dodala da se ispravnost ulaganja u zdravstvo pokazala tokom pandemije. 

Kako je rekla, zahvaljujući ekonomskoj snazi ove godine se obezbedio novac za ogromne vanredne troškove, aparate, respiratore, opremu, testove, dodatne vakcine protiv gripa...

Kaže i da su povećane plate u zdravstvu za 10 odsto tokom kovid krize i da bi svi trebalo da budemo ponosni na zdravstvene radnike kojima je ponovo zahvalila. 

Obećala je da se raditi na povećanju plata, opremi, edukaciji i uslovima rada u zdravstvu. 

"Vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta"

Ova vlada biće isto vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta, poručila je Brnabićeva i dodala da će biti otvorene nove teme koje će doprineti snazi Srbije.

"Sako od ministara će u svom resoru imati svoje prioritete", dodala je mandatarka.  

Navela je da će vlada imati šest ciljeva: Dalja borba protiv kovida 19, očuvanje interesa srpskog naroda na Kim, borba protiv kriminala i mafije, očuvanje nezaviznosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ekonomsko jačanje Srbije. 

"Javni dug ispod 60 odsto, inflacija u predviđenim okvirima"

Mandatarka je rekla da je zbog krize uzrokovane koronavirusom ostvaren jedan od najmanjih padova ekonomije u Evropi. 

Rekla je da je ponosna što je održan nivo učešća javnog duga ispod 60 odsto. Kaže i da je inflacija održana unutar predviđenih okvira kao i da su strane direktne investicije dostigle rekordne nivoe. 

Kaže da je postavila i setove informacionih i komunikacionih tehnologija koji će unaprediti konkurentnost čitave privrede. Izvoz IKT usluga u 2019. godini je bio skoro dvaput veći nego pre tri godine, naglasila je. 

Ističe da je najponosnija jer je Srbija u nekim oblastima otišla dalje i menjala se brže nego mnoge zemlje Evrope.

Poručuje da kompletna digitalizacija škola mora da se završi do 2020. godine.  

Brnabić: Postignuta stabilnost

"Sve što smo uradili bilo je sve osim lako. Kao predsednik Vlade 2014. Aleksandar Vučić je započeo transformaciju zemlje. Do 2017. godine prva faza transformacije je dala rezultate", poručila je Brnabićeva. 

Istakla je da je postignuta finansijska stabilnost i da je počeo da se vidi oporavak ekonomije, kao i da su značajno poboljšani uslovi poslovanja. 

"Krenuli smo da rešavamo i rešili smo neka od teških pitanja koja su decenijama ozbiljno ugrožavala budžet", navela je mandatarka. 

Kaže da je 2017. godine bila jasna i da je prethodna vlada bila vlada kontinuiteta sa politikom koju je postavio Aleksandar Vučić.  

Istakla je i sveopštu digitalizaciju i da je ponosna što je postignuto mnogo u svim oblastima.

Ana Brnabić izlaže ekspoze

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić počela izlaganje programa buduće Vlade. 

"Drugi put u svom životu imam ogromnu čast da stojim pred vama, predstavim program Vlade i tražim podršku za ovaj program kako bi nastavili naš rad i dalje uticali na bolji kvalitet života svih građana Srbije u narednom periodu. Srbija je danas dosta drugačija zemlja nego 2017. i fundamentalno drugačija nego 2014. godine", rekla je premijerka na početku govora. 

Dodala je da smo počeli da verujemo u sopstvene kapacitete i da smo prestali da tražimo izgovore za neuspeh. Navodi i da je Srbije počela da se poštuje na međunarodnom planu i da bude pouzdan partner, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uslovi. 

Istakla je da je nezaposlenost na rekordno niskom nivou i da je prosečna plata preko 500 evra. Kaže i da je Srbija ušla u trend stabilnog rasta i da to treba da bude na ponos svim grđanima. 

Počela sednica parlamenta

Počela sednica Skupštine Srbije. Prisutno je 206 narodnih poslanika. Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao da je primljen predlog o novoj Vladi i da su se stekli uslovi da mandatarka iznese program Vlade. 

Dačić dočekao Brnabićevu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je mandatarku Anu Brnabić ispred parlamenta. 

Očekuje se početak sednice

Kandidati za buduće ministre stižu u Skupštinu Srbije. Uskoro se očekuje početak sednice na kojoj će mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić predstaviti ekspoze. 

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">