Читај ми!

Brnabić: Digitalizacija ostaje prioritet i u narednom periodu

Premijerka Ana Brnabić učestvovala je na onlajn sastanku Grupe za Evropu i Evroaziju Svetskog ekonomskog foruma na temu "Izgradnja globalnog konkurentnog digitalnog ekosistema". Učesnici sastanka razgovarali su o uticaju "kovid-19 krize" na digitalnu transformaciju i digitalnu ekonomiju, saopštila je Kancelarija vlade za saradnju s medijima.

Ana Brnabić je, govoreći o digitalnoj transformaciji i njenom značaju u vreme pandemije kovida-19, podsetila da je digitalizacija i vlade i ekonomije bila određena kao prioritet Vlade još 2017. godine, i podvukla da će digitalizacija biti prioritet i u daljem radu.

Kada je reč o javnim uslugama, Vlada je posvećeno radila na reformi javne uprave i uvođenju i unapređenju elektronske uprave u službi građana i privrede, navodi se u saopštenju.

Brnabićeva je istakla da su rezultati koje je Vlada postigla kada je reč o uvođenju e-Uprave dragoceni upravo sada u vreme pandemije.

Dobar primer toga je u oblasti obrazovanja: onlajn nastava u školama i korišćenje digitalnih udžbenika i novih tehnologija u nastavi. Zahvaljujući tome, Srbija je među retkim zemljama u kojima učenici nisu izgubili nijedan čas zbog pandemije, rekla je Brnabićeva, i dodala da će vlada nastaviti da ulaže u obrazovanje.

Premijerka je upoznala učesnike sastanka i sa najznačajnijim digitalnim uslugama u oblasti zdravstva, čiji je cilj bio da se građanima olakša pristup zdravstvenim uslugama.

Među najznačajnijima su projekat "Doniraj plazmu", projekt "Budi volonter", zatim uvođenje tzv. Testa samoprocene, SMS i mejl notifikacije za testiranje i drugi.

Upravo zahvaljujući tim projektima, Srbija se pozicionirala među pet najproduktivnijih zemalja na svetu kada je reč o inovativnim digitalnim rešenjima u odgovoru na krizu, prema proceni OECD-a.

Brnabićeva je rekla da će među prioritetima Vlade Srbije u novom mandatu, zdravstvo i digitalne usluge u oblasti zdravstva biti među najvažnijima.

Govoreći o spoljnoj politici, Brnabićeva je izjavila da dobri odnosi koje Srbija neguje sa velikim brojem partnera (EU, Rusija, Kina, SAD, Izrael, Turska i drugi), omogućavaju da se iskoriste najbolja iskustva iz celog sveta.

"Članstvo u EU je spoljnopolitički prioritet Srbije, a Srbija će nastaviti da neguje dobre odnose i sa Rusijom, i sa Kinom, i sa SAD", naglasila je Brnabićeva.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво