Čitaj mi!

Lavrov kreće na turneju po regionu, nakon Grčke i BiH stiže u Srbiju 28. oktobra

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov počinje turneju po regionu tokom koje će posetiti Grčku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Sergej Lavrov najpre stiže u radnu posetu Atini, gde će se sastati sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Dendijasom, premijerom Kirijakosom Micotakisom, kao i sa liderom opozicione Radikalne levice Aleksisom Ciprasom.

Zatim 28. oktobra odlazi u Bosnu i Hercegovinu gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH, odvojeno sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH i drugim predstavnicima vlasti u BiH.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da će tema razgovora tokom posete šefa ruske diplomatije biti dalji razvoj saradnje između BiH i Rusije u oblasti politike, trgovine, ekonomije i kulture, kao i humanitarna pitanja.

Istog dana, Lavrov dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji.

"Predviđen je sastanak s predsednikom Srbije, kao i prisustvovanje svečanosti povodom završetka unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save i paljenja Večnog plamena na groblju Oslobodilaca Beograda", rekla je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Ranije je saopšteno da bi Lavrov trebalo da se sastane i s patrijarhom Irinejom.

U fokusu razgovora biće saradnja Rusije i Srbije, važna međunarodna i regionalna pitanja, kao i situacija u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova, navela je Zaharova.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">