Čitaj mi!

Počela rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima

Skupština Srbije počela je raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima, čime se stvaraju uslovi za formiranje nove Vlade Srbije sledeće sedmice.

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, Vladu Srbije će činiti 21 ministarstvo, a tri nova biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Ostaju ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.

Ostaće i ministarstvo pravde, zatim državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulure i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.

Predlog zakona o ministarstvima u skupštinsku proceduru je uputilo 167 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić – za našu decu".

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i poslanik na listi "Aleksandar Vučić – za našu decu" Vladimir Đukanović pozvao je parlamentarce da podrže Predlog zakona o ministarstvima.

Poslanik Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da ta poslanička grupa neće podržati Predlog zakona o ministarstvima.

Imamović je rekao da se zakon donosi po hitnom postupku i upitao zbog čega se onda čekalo četiri meseca, jer poslanici sada imaju samo 24 časa da pripreme amandmane.

Upitao je i šta Vlada Srbije sa ograničenim rokom trajanja može da uradi.

"Mi ćemo pokušati da popravimo zakon amandmanima i predložićemo da zajednički zadatak svih ministarstava bude da u okviru svog delokruga razmatraju posledice pandemije i mere", rekao je Imamović.

Mandatarka Ana Brnabić, prema najavi, svoj kabinet i ekspoze u parlamentu treba da predstavi u sredu, 28. oktobra, a sastav nove vlade biće poznat posle sednice Predsedništva SNS-a, koja će se održati u nedelju, 25. oktobra.

Danas glasanje o članovima RIK-a i zamenicima generalnog sekretara

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će poslanici danas glasati o imenovanju članova RIK-a i imenovanju zamenika generalnog sekretara Skupštine.

Predloženo je da zamenici generalnog sekretara Veljka Odalovića budu dosadašnji generalni sekretar Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

O tom odlukama, za razliku od Predloga zakona o ministarstvima, neće biti rasprave u pojedinostima, tako da poslanici mogu o njima da se izjasne.

Dačić je poslanicima rekao da je moguće da će Skupština raditi i posle 18 časova.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">