Čitaj mi!

Skupština bira rukovodstvo, osim o Ivici Dačiću, poslanici i o koroni i Miljacki

Skupština Srbije nastavila je konstitutivnu sednicu na kojoj će se birati skupštinsko rukovodstvo. Poslanik Đorđe Milićević je, u ime predlagača, obrazložio predlog da predsednik Parlamenta bude Ivica Dačić, a potom je otvoren pretres. Polemika poslanika Šaipa Kamberija, koji će glasati protiv predloga, i Milićevića o manjinama i "zataškavanju zločina" - odgovorio i Dačić.

Na čelo Skupštine Srbije dolazi Ivica Dačić, od kojeg je dužnost ministra spoljnih poslova preuzela mandatarka Ana Brnabić. 

Sednici predsedava Smilja Tišma iz redova SPS-a, najstariji poslanik u Skupštini. Na dnevnom redu sednice, pored izbora predsednika parlamenta je i imenovanje potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela. Formirano je osam poslaničkih grupa.

Poslanik Đorđe Milićević, koji je obrazlagao predlog kandidata za predsednika Skupštine, rekao je za skupštinskom govornicom da je ključna reč pristojnost za normalan dijalog u parlamentu. 

Rekao je da Ivica Dačić ima veliko političko, parlamentarno i državotvorno iskustvo i spreman je da sve što ume i zna stavi u službu građana i države.

"Čovek koji ima dugogodišnje političko i parlamentarno iskustvo i nije slučajno što je diplomirao na Fakultetu političkih nauka sa prosečnom ocenom 10. Od početka karijere obavljao je važne funkcije", rekao je Milićević, govoreći o Ivici Dačiću kao kandidatu za predsednika parlamenta.

Milićević je istakao da je Dačić obavljao značajne funkcije u parlamentu i Vladi Srbije, bio je narodni poslanik 28 godina i vodio ključne resore u državi, od premijera, ministra unutrašnjih poslova do šefa diplomatije. 

Prema njegovim rečima, osnažen je međunarodni imidž Srbije. "Ogromno državničko iskustvo, komunikativnost kojim se odlikuje su garant da će i ovu dužnost uspešno obavljati u korist Srbije", istakao je, između ostalog, Milićević.

Nakon Milićevićevog izlaganja, otvoren je pretres, a prvi je govorio poslanik Dragan Marković, koji je, između ostalog, pomenuo da je imao koronu 40 minuta, koliko je, kako kaže, imao temperaturu. Istakao je da ne treba da živimo u strahu od virusa.

Polemika Kamberija i Milićevića 

Šaip Kamberi iz poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka rekao je da ga niko nije konsultovao o kandidatu niti o Vladi, da su manjine u nepovoljnom položaju, a govorio je i o "prikrivanju zločina".

Kamberi je naglasio da će njegova poslanička grupa glasati protiv predloga. 

Rekao je da je Dačić "često izražavao mržnju prema pripadnicima manjina i da u javnim nastupima priziva na zataškavanje i negiranje zločina koji su počinjeni nad kosovskim Albancima, kao i na to da se ne razotkriju masovne grobnice sa kosovskim Albancima". 

Đorđe Milićević je odgovorio da je Kamberijevo izlaganje bilo licemerno.

"Nije Sulejman Ugljanin bio u nekoj drugoj vladi, bio je u vladi čiji sam bio predsednik, tada ste glasali za mene", odgovorio je Ivica Dačić, ističući da je ovo parlament svih građana Srbije. 

Samostalni narodni poslanik Vladan Glišić neće glasati za izbor Ivice Dačića za predsednika Skupštine, jer smatra da je lider SPS potrebniji na mestu ministra spoljnih poslova nego na, kako kaže, protokolarnoj funkciji predsednika parlamenta.  

Podrška predlogu 

S druge strane, poslanik SVM-a Balint Pastor je najavio podršku uz pominjanje pesme o Miljacki.  

"Ko bi rekô čuda da se dese, da Miljacka mostove odnose", tako je počelo obrazloženje Pastora, dodajući da je retko ko pomislio da će se o Ivici Dačiću raspravljati kao o predsedniku Skupštine.

Balint Pastor je rekao da ne govori u negativnom kontekstu.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović poručio je da će ta poslanička grupa biti pouzdan partner predsedniku Republike i Vladi Srbije.  

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića očekuje od budućeg predsednika Skupštine korektan i konstruktivan odnos prema svim poslanicima, a posebno prema političkim predstavnicima manjinskih zajednica, rekla je poslanica Misala Pramenković. 

Doskorašnja predsednica parlamenta Maja Gojković istakla je da veliki izazovi čekaju predsednika Skupštine, navodeći da joj smeta politička nepismenost onih koji kažu da će sada u parlamentu biti lako. 

Biće velikih pritisaka u državi i parlamentu da se u tom zdanju radi onako kako neko drugi zamišlja, rekla je Maja Gojković.

Sednica Skupštine počela je upozorenjem poslanika Enisa Imamovića o povredi poslovnika. Imamović je negodovao zato što je između dve sednice prošlo 80 dana, a odgovorio mu je Đorđe Milićević koji je podsetio da postoje rokovi za formiranje Vlade, a koji nisu probijeni.

Poslanicima su na sednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva zaokružuje se proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor Vlade Srbije koju će, pored SNS-a, činiti SPS, SPAS i stranke manjina.

Posle konstitutivne sednice parlamenta na redu su izmene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka Ana Brnabić poslanicima izneti predlog sastava svog kabineta.

Glasanje o predlozima zakona o vladi i ministarstvima očekuje se u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">