Čitaj mi!

Budućnost UNMIK-a sporno pitanje između Rusije i Zapada, oštro upozorenje predstavnici Prištine

Savet bezbednosti ponovo duboko podeljen oko daljeg delovanja Misije UN na Kosovu. SAD i Nemalka traže redefinisanje, Rusija protiv. Šef UNMIK-a optužio pojedine lidere u Prištini da ometaju rad Specijalnog suda. Dačić: Tači pokušava da izbegne optužnicu za ratne zločine. Ruski ambasador oštro upozorio predstavnicu Prištine. SAD: Istorijski sporazum u Vašingtonu.

Rusija protiv gašenja ili smanjivanja UNMIK-a

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je, odgovarajući na pozive Britanije i SAD da se smanji ili ukine Misija UN na Kosovu, rekao da "Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na Kosovu".

"Vidimo pokušaje Prištine da izgura misiju UN sa Kosova, vidimo pokušaje da se formira kosovska vojska. Sve to je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i podriva stabilnost regiona", rekao je Nebenzja.

"Brinu nas i pozivi da se uklone granice između Albanije i Kosova... Iz svega toga vidimo da se problemi ne rešavaju već gomilaju. Naš stav je jasan, obostrano prihvatljivo rešenje u okviru Rezolucije 1244", rekao je predstavnik Moskve.

Nebenzja je, takođe, pozdravio aktivnosti predstavnika EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, izražavajući nadu da se briselski izaslanik uspeti da "napravi napredak ka postizanju sporazuma".

"Ipak, do sada nije bilo mnogo napretka", rekao je Nebenzja.

Važno je zapamtiti da još od 2012. godine i izveštaja Dika Martija čekamo ozbiljnu istragu zločina počinjenih na teritoriji Kosova. Zabrinuti smo zbog serije skandala oko dokumenata koji su procurili iz Specijalnog suda kako bi se zadovoljili interesi lokalnih političara, rekao je ruski diplomata.

Rusija smatra da nema napretka u poštovanju prava nealbanskih zajednica, kao i da Kosovo i dalje predstavlja "plodno tlo za regrutaciju terorista".

Nebenzja je oštro ukorio Prištinu jer Savetu bezbednosti još nisu dostavljene prave informacije o eventualnim kaznama za osobe koje su premlatile službenike UNMIK-a, od kojih je jedan ruski državljanin.

SAD: Pomirenje donosi konkretnu korist

Zamenica američke ambasadorke pri UN Čerit Norman Šalet istakla je "istinski istorijski događaj u Beloj kući", kada su Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti pokazali neverovatnu odlučnost i napravili korak ka svetlijoj budućnosti.

Značajne obaveze su preuzete u Beloj kući, pažljivo ćemo pratiti sprovođenje ovog sporazuma, rekla je američka predstavnica i navela da je Vašingtonski sporazum konkretan primer kako pomirenje donosi konkretnu korist.

"Sporazum predstavlja osnovu za napredak u vremenu koje dolazi... Puna normalizacija je zajednički cilj EU i SAD. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog pod okriljem EU", rekla je Čerit Norman Šalet.

Prema njenim rečima, SAD ostaju snažno privržene vladavini prava i pravdi za sve žrtve sukoba.

Rekla je da je vreme da se smanji uloga UN na Kosovu, te da SAD podržavaju izradu plana za tranziciju UNMIK-a i odgovorno smanjenje uloge misije UN.

Britanija traži preispitivanje uloge UNMIK-a

Velika Britanija je još jednom zatražila da se preispita uloga misije UN na Kosovu, navodeći da je stanje dramatično drugačije u odnosu na 1999. godine, kada su UN došle na Kosovo.

Predstavnik misije Velike Britanije pri UN pozvao je zvaničnike da se uzdrže od retorike koja bi mogla da povredi porodice žrtava rata, navodeći da London snažno podržava vladavinu prava.

Pozdravio je, takođe, nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Južna Afrika pozdravlja Komisiju za istinu i pomirenje

Politički savetnik pri južnoafričkoj misiji pri UN Martinus van Šakvik pozdravio je najavu početka rada Komisije za istinu i pomirenje, navodeći da je takva komisija odigrala ključnu ulogu u izgradnji južnoafričkog društva posle okončanja aparthejda.

Rekao je da pozdravlja napore koji će voditi ka postizanju obostrano prihvatljivog rešenja.

Nemačka pozdravlja nastavak dijaloga

Nemački diplomata je rekao da nerešeni odnosi između Kosova i Srbije predstavljaju prepreku ne samo u odnosima Beograda i Prištine već i čitavog regiona.

Pozdravljamo nastavak dijaloga u Briselu... Cilj mora biti čvrst i obavezujući sporazum, rekao je Hojsgen, kritikujući ruskog ambasadora što nije dozvolio da se Savetu bezbednosti obrati i predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Ruski ambasador je odgovorio da mu je misija EU odgovorila da ne insistira da Lajčak govori pred Savetom bezbednosti. 

Nemački ambasador pri UN Kristof Hojsgen je rekao da žali zbog toga što predstavnici Srbije nikada ne govore o albanskim žrtvama tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Želim da naglasim važnost Specijalnog suda, o čemu nisam čuo da govori predstavnica Kosova. To je važan deo izgradnje vladavine prava i okončavanja nekažnjivosti, rekao je nemački diplomata.

Kina pozvala strane da poštuju sporazume

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang, pozvao je sve strane da sprovode sporazume o kojima su se dogovorili, ali je naveo da zabrinjava izgradnja puteva oko manastira Dečani.

Upozorenje predstavnici Kosova

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja oštro je upozorio kosovsku ministarku spoljnih poslova Melisu Haradinaj da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

"Uslovi pod kojima predstavnici Kosova mogu da učestvuju na sednicama Saveta bezbednosti su jasno postavljeni", rekao je ruski ambasador.

Melisa Haradinaj je optužila Beograd da opstruiše prijem Kosova u međunarodne organizacije, uključujući Interpol. 

Predstavnica Prištine je, odgovarajući na tvrdnje Dačića da kosovske vlasti ne sprovode dogovore, rekla da ni Beograd ne sprovodi sporazume. 

Melisa Haradinaj je optužila Srbiju "da ne priznaje krivicu za prošle sukobe", upozoravajući da mir u regionu neće biti moguć dok kosovski "Albanci ne dočekaju pravdu".

Aktivno pomirenje je jedini put napred, rekla je Melisa Haradinaj, dodajući da "Kosovo veruje u vladavinu prava ali i u pravedan rat koji su vodili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova".  

Dačić: Da li je moguće da jedna strana ne sprovodi dogovore

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, upozorio je na niz problema koji prate deset godine duge pregovore Beograda i Prištine, pre svega na odbijanje prištinskih vlasti da sprovedu Briselski sporazum i formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Da li je moguće da jedna strana kaže da neće sprovesti dogovoreno?", rekao je Dačić, pitajući, istovremeno da li bi međunarodna zajednica reagovala na isti način da je tako postupio Beograd.

Dačić je naglasio da Prištini nedostaje politička volja da sprovede dogovore, naglašavajući snažnu privrženost Srbije pronalaženju održivog rešenja. 

Srpski ministar spoljnih poslova je optužio Prištinu da "minira" Vašingtonski sporazum, tako što je nastavila da lobira za nastavak priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti.

Dačić je, takođe, upozorio na seriju nedavnih napada na Srbe na Kosovu, kao i na činjenicu da se od 200.000 raseljenih Srba, vratilo svega nešto više od jedan odsto. 

Naveo je i da Priština neprekidno u pitanje dovodi srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu, uključujući i tvrdnje da "Srbi nikada nisu živeli na Kosovu".  

Govoreći o radu Specijalnog suda za zločine OVK, Dačić je upozorio da Priština godinama pokušava da ograniči delovanje tog tribunala, ili da ga čak ukine, kao i da je zbog opstrukcija Specijalno tužilaštvo moralo da objavi predloge optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

"Trenutni predsednik takozvanog Kosova snažno pokušava da opstruiše rad suda kako bi izbegao optužnicu", rekao je Dačić, izražavajući nadu da će taj sud, uprkos opstrukcijama, uspeti da donese pravdu velikom broju žrtava.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin otvorio sednicu SB

Sednica Saveta bezbednosti UN počela sa više od pola sata zakašnjenja. Izveštaj generalnog sekretara UN predstavlja njegov specijalni predstavnik na Kosovu, Zahir Tanin. 

Tanin je rekao da je ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH otvorilo vrata nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, dodajući da je to dovelo do potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju prostor za napredak, ukoliko se udruže međunarodne snage, rekao je šef UNMIK-a. 

Tanin je podsetio da je Specijalni sud objavio predloge optužnica protiv Hašima Tačija i Fatmira Ljimaja, kao i da se tri osobe za sada nalaze u pritvoru suda čije se sedište nalazi u Hagu.

Upozorio je da su dve osobe zatvorene pošto su objavljeni poverljivi dokumenti i izjave svedoka tog suda, kao i da je sud pogrešno označavan kao politički motivisan. Tanin je naveo da je Specijalni sud integralni deo kosovskog pravosuđa i krucijalni faktor za budućnost Kosova.

Tanin je rekao i da su "pojedini" politički lideri takođe vodili kampanju protiv suda.

Zbog pandemije koronavirusa, i ova konferencija Saveta bezbednosti održava se putem video linka.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o Kosovu održana je 24. aprila.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">