Читај ми!

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, iako je pod pritiskom i iako će, kako je rekao, i dalje biti pod pritiskom.

"Mi smo na putu ka EU, međutim, očuvaćemo našu poziciju i nećemo pokvariti odnose sa Rusijom", rekao je Vučić u intervjuu za rusku agenciju Tas, čiji je deo emitovan.

Istakao je i da je i Srbija bila pod sankcijama i ocenio da one nisu najbolja politika.

"Srbija je platila visoku cenu. I to nije dovelo do dobrih rezultata", poručio je Vučić.

Srbija će braniti svoju teritoriju bez članstva u bilo kojoj vojnoj strukturi, izjavio je Vučić.

"Želim to da kažem celoj ruskoj javnosti, da već osam godina slušam da Vučić želi da uvuče Srbiju u NATO, da je Vučić izdajnik koji samo želi da iskoristi priliku da to učini... Ispostavilo se da su svi 'veliki ruski prijatelji' ušli u NATO, samo nije 'izdajnik Vučić'", rekao je predsednik.

Ponovio je stav da se Srbija nikada neće pridružiti NATO-u ili nekoj drugoj vojnoj strukturi.

Kako je rekao, Srbija će biti samoodrživa, nezavisna i slobodna država, koja se drži politike vojne neutralnosti.

"U 'Slovenskom bratstvu' kada to politički uslovi dozvole"

Predsednik Vučić rekao je da Srbija očekuje da se ponovo pridruži vojnim vežbama "Slovensko bratstvo", kada politički uslovi na Balkanu to dozvole.

"Nismo bili učesnici (vojnih vežbi) zbog pritiska (Evropske unije) koji je postao tako snažan u jednom momentu da smo morali da donesemo odluku da sačuvamo vojnu neutralnost", rekao je srpski predsednik.

"Nadamo se da će se ova mogućnost otvoriti za otprilike pet meseci", dodao je Vučić.

"Politika je kao igra šaha, zahteva strategiju"

Predsednik je uporedio proces donošenja vladinih političkih odluka sa šahom, igrom koja zahteva sposobnost strateškog razmišljanja.

"Mi smo mali narod i mala drrzava na raskrsnici. Da bismo preživeli i sačuvali sebe, moramo da naučimo da igramo šah dobro. Greške su moguće, ali generalno trudimo se da napravimo takav strateški pristup svemu da zaštitimo kraljev bok i osiguramo sigurnost važnih figura na tabli. Potom i da razmotrimo šanse za razvoj i uspeh", rekao je Vučić.

"U Vašingtonu smo očuvali ključne interese"

U Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom, potpisanom u Vašingtonu, u obzir su uzeti ključni interesi Srbije, istakao je predsednik.

Naveo je da je u Vašingtonu bilo teško razgovarati o pojedinim političkim pitanjima, ali je dodao da je oduševljen time kako je delegacija Beograda uspela da očuva ključne i najvažnije srpske interese.

"Veoma sam srećan zbog onog što smo postigli. Oduševljen sam ekonomskim napretkom u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i razvojem ekonomske saradnje sa Prištinom", rekao je Vučić.

"Pandemija ima mali uticaj na trgovinsku razmenu sa Rusijom"

Pandemija koronavirusa ima manji uticaj na obim trgovinske razmene između Rusije i Srbije, nego što se to očekivalo, izjavio je predsednik Vučić.

"Sigurno je da nas je pandemija nekako zaustavila ovde (u sferi ekonomske saradnje Srbije i Rusije), stavila neke naše planove na čekanje, ali želeo bih da kažem da ona nije naročito uticala na trgovinsku razmenu onoliko jako kao što je mogla", rekao je Vučić u onlajn intervjuu za rusku agenciju Tas.

Ekonomska saradnja između Srbije i Rusije se ne razvija samo u oblastima poznatim široj javnosti, kao što su na primer, sfere energetike ili vojno-tehničke saradnje, već i u infrastrukturi, ukazao je Vučić.

"Želeo bih naročito da pomenem 'Ruske železnice' koje rade ovde fantastičan posao, gradeći jedan od ključnih elemenata naše železničke mreže, veliki dispečarski centar", rekao je Vučić.

Rusija i Srbija, naveo je, takođe razgovaraju o novim zajedničkim projektima i mogućnostima za stvaranje zajedničkih proizvodnih objekata.

"Šta više, razgovaramo o načinu daljeg povećanja trgovinske razmene", rekao je Vučić.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво