Читај ми!

Kakva Vlada je potrebna Srbiji i šta donosi veće prisustvo žena u izvršnoj vlasti

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će 50 odsto članova Vlade biti žene. Ministarka Zorana Mihajlović smatra da je to dobra ideja. Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević se nada da će veći broj žena u Vladi doneti neophodne promene. Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić kaže da je bitno da se mesto u Vladi zasluži kvalitetom.

Ministarka građevinstsva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu Zorana Mihajlović smatra da je dobro što će Srbija u Vladi imati 50 odsto žena.

"Mislim da smo mi u ovom momentu zrelo društvo koje smo gradili prethodnih godina. Dovoljno smo zreli da bismo imali rodnu ravnopravnost na delu. Mislim da to nije ni lako i da je potrebna hrabrost", ističe Mihajlovićeva.

Podseća da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu, nastalo pre šest godina kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade.

"Tada je već shvaćeno da moraju da se prave jednaki uslovi za muškarce i žene i da moramo da uključimo žene u društveni, politički, privredni i kulturni život jer je to dobro za Srbiju", kaže Mihajlovićeva.

Ističe da je važno da svaka Vlada bude bolja od prethodne.

"Napadali su me kada sam to rekla, misleći da ja napadam nekoga, ali ja mislim da današnji dan mora da bude bolji nego prethodni. Uvek ima prostora da se bude bolji u svakom resoru. Mi smo tu da pružimo građanima bolji život", objašnjava Mihajlovićeva.

Navodi da je stereotipa uvek bilo i da će ih uvek biće, ali da je Srbija napravila neke značajne korake ka povećanju broja žena u politici.

"Srbija je jedina zemlja van Evropske unije koja je prihvatila indeks rodne ravnopravnosti. Kada je učešće žena u politici u pitanju, gotovo u svemu smo iznad proseka Evropske unije. U proseku smo samo po pitanju jedinica lokalnih samouprava", ističe ministarka Mihajlović.

"Potrebno da se politička moć vrati u ministarstva"

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević se nada da će veći broj žena u Vladi doneti promenu koja je potrebna.

"Kada pogledate izveštaj Evropske komisije, prilično su loše ocene u mnogim resorima i nadam se da će se žene kada preuzmu određene resore drugačije odnositi prema obavezama", kaže Antonijević.

Ističe da nam je potrebna Vlada koja u svakom od ministarstava ima snagu da preuzme svoje nadležnosti.

"Potrebno je da se politička moć vrati na konkretna ministarstva, da je nekako otmemo od stranaka koje su je u prethodnom periodu dislocirale iz pojedinih ministarstava i da dobijemo jasnu podelu Vlasti", naglašava Antonijević.

Nada se da će sve ostati na suštini, a ne na formi i da će moć zaista biti u rukama žena koje će voditi određene resore.

"Ista politika uz određena osveženja" 

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić smatra da je ideja većem broju žena u Vladi afirmativna i dobra.

"Ne volim bilo kakve podele po različitim osnovama. Ako je neko dobar ministar ili ministarka, to je dobro i za Vladu i za državu, ali svakako da je nedostajalo veće učešće žena u Vladi i na drugim pozicijama. Bitno je da se to zasluži kvalitetom i da ne bude po nekom dekretu", ističe Pejić.

Kaže da očekuje Vladu kontinuiteta i da će se politika nove Vlade nastaviti na politiku predsednika Vučića i dosadašnje Vlade, uz određena osveženja.

"Ne bih govorio o imenima, ali iskreno očekujem iznenađenja, gledajući kako su Vučić i Vlada radili u proteklom periodu. Uvek je bilo nekih iznenađenja", navodi Vladimir Pejić. 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво