Читај ми!

Đurić: Priština ulaže ogromne napore da suspenduje dijalog

Ako Priština ne želi Zajednicu srpskih opština, onda ne želi ni normalizaciju odnosa sa Beogradom, rekao je za RTS novoimenovani ambasador Srbije u SAD i doskorašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

U nedelji kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dolazi u Beograd i Prištinu, kosovski premijer Avdulah Hoti, izjavom da neće biti novih pregovora o Zajednici srpskih opština, pokazuju da Priština ulaže ogromne napore da suspenduju dijalog i suštinski ne želi bilo kakve rezultate, rekao je Đurić gostujući u Jutarnjem dnevniku.

"Želim da podsetim na Briselski sporazum, star sedam godina, gde je prva tačka formiranje Zajednice srpskih opština. Pitanje je šta Priština želi, jer ako ne želi ZSO, ne želi ni normalizaciju odnosa sa Beogradom", rekao je doskorašnji direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je najavio da će u Beogradu u podne biti održan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, tokom koga će biti razmotrena trenutna situacija i mogući odgovor srpske strane.

Osvrćući se na prethodnih osam godina provedenih na čelu Kancelarije za KiM, Đurić kaže da je imao ogroman elan i motivaciju i da će se i ubuduće boriti za srpske interese.

"Uvek može više i bolje, ali smo u prethodnom periodu uspeli pre svega da sačuvamo mir. Pokretanjem niza projekta, uspeli smo da u srpskim sredinama izgradimo i obnovimo crkve i manastire, škole i bolnice, a hiljade porodica je dobilo krov nad glavom", naveo je Đurić.

Kaže da među albanskim liderima postoji takmičenje ko će biti gori prema Srbima i to je loše jer, kako kaže, niti će neko na tačni da im servira nezavisnost niti će iko u Srbiji dozvoliti novi pogrom Srba na KiM.

"Oni ne shvataju da je i njima preko potrebno da se normalizuju odnosi i gradi dugoročna budućnost. Samo ćemo svi zajedno da izgubimo vreme ukoliko oni ne budu spremni za normalne odnose u budućnosti, a naši ljudi ne treba da brinu, nastavićemo da se borimo za opstanak i ostanak Srba na KiM", rekao je za RTS Marko Đurić.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво