Mihajlovićeva: Srbija postigla mnogo, UN važan partner u rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, predstavlja Srbiju na ovogodišnjem sastanku o rodnoj ravnopravnosti koji se održava u okviru 75. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlovićeva je, predstavljajući rezultate Srbije i Koordinacionog tela, istakla da se u vreme epidemije koronavirusa svi suočavamo sa izazovima, te da je Srbija u prethodnih nekoliko godina postigla značajne rezultate u rodnoj ravnopravnosti.

"Unapredili smo zakonodavni okvir, radimo na jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima. Jedna smo od retkih zemalja koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje i po tome smo prepoznati u svetu kao primer dobre prakse", istakla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je prva zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, koji nam pomaže u daljem kreiranju javnih politika.

"Napredak od 3,4 poena između dva izveštaja govori da smo na dobrom putu, jer imamo političku volju da položaj žena poboljšamo", rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje se da je potpredsednica Vlade ukazala i da se Srbija, kao i ostale zemlje sveta, suočava sa nasiljem prema ženama i devojčicama i da je u poslednjih 10 godina više od 300 žena izgubilo život u partnerskom i porodičnom nasilju.

"Sve dok ijedna žena trpi nasilje, nismo postigli konačni cilj, a to je nulta tolerancija na nasilje. Pored toga, u narednom periodu posvetićemo posebnu pažnju promociji kulture nenasilja, borbi protiv rodnih stereotipa i striktnoj primeni rodnih principa u svim javnim politikama. U tom procesu, kao i do sada, Ujedinjene nacije ostaju naš snažan partner", zaključila je Mihajlovićeva.

Ističe se da se onlajn sastanak u Njujorku održava povodom 25. godišnjice Četvrte svetske konferencije o ženama.

Na njemu, između ostalog, učestvuju i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kancelarkaa Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron i mnogi drugi visoki zvaničnici svih zemalja sveta.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">