Vučić: Narednih dana biće poznat mandatar nove vlade

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednih nekoliko dana biti poznat mandatar za sastav nove vlade. Ponovio je da sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima, jer ako se sve posmatra na taj način da mora da bude u skladu sa propisima Prištine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići bilo kakav kompromis.

"Imaćete u narednih nekoliko dana mandatara, da li će biti tri, ali svakako manje od sedam (dana)", rekao je Aleksandar Vučić novinarima obilazeći završne radove na izgradnji objekta Galerija "Belgrejd" u okviru projekta "Beograd na vodi". 

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik je istakao da sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima, jer ako se sve posmatra na taj način da mora da bude u skladu sa propisima Prištine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići bilo kakav kompromis.

Vučić je na pitanje da li je dobar signal izjava portparola nemačke vlade Štefana Zajberta da sve što je potpisano 2013. i 2015. mora biti realizovano i da ZSO treba da bude sprovedena u skladu sa kosovskim propisima, odgovorio da mora da bude sprovedeno ono što je potpisano.

"Jedna stvar – mora da bude sprovedeno ono što je potpisano. Zahvalan sam Zajbertu što je to primetio, ali stvari neće biti u skladu sa kosovskim propisima, jer ako bismo išli na to da sve mora da bude u skladu sa propisima Srbije, a da se ništa ne promeni, onda je nemoguće postići razgovor, dogovor i kompromis", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije se u Briselu razgovaralo o tome da se nešto sprovodi u skladu sa propisima, jer onda pregovori nisu, kaže, ni potrebni.

"Pregovarali smo jer nije sve u skladu sa propisima", rekao je Vučić uz opasku, "ali ako to neko ne razume...".

Kako je dodao, poruke iz Prištine za njega su često nejasne, jer nisu racionalne.

"Iako sam mislio da imam iskustva, možda i najviše u ovom delu sveta, što zbog susreta sa liderima, što zbog godina. Ja razumem protivnika kada se ponaša racionalno. Njih ne mogu da doživljavam kao protivnike, jer želimo mir i saradnju sa Albancima, ali ponekad njihov pristup rešavanju problema ne mogu da razumem", rekao je Vučić.

"Ali guraćemo dalje, za nas je najvažnije da se Srbija gradi i napreduje, ali razgovaraćemo", dodao je Vučić.

"Srbija na kraju godine prva ili druga po stopi rasta u Evropi"

Predsednik Vučić kaže da će Srbija na kraju ove godine biti prva ili druga država u Evropi po stopi rasta privrede.

"Nikada, od kada se meri po Evrostatu, Srbija nije bila blizu prvih deset po stopi rasta", rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija u prvom kvartalu ove godine bila prva zemlja u Evropi po stopi rasta, a u drugom kvartalu treća država po stopi rasta.

"Verujemo da će se izboriti za prvo mesto do kraja godine", istakao je Vučić.

"Nemojte da nam branite da Beograd bude i srpski grad"

Vučić je ocenio je da se protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića vodi neopravdana kampanja zbog njegovog predloga da se Hrvatska ulica preimenuje u Ulicu Glinskih žrtava i istakao da je uveren da su građanima, ipak, značajnije srpske žrtve.

Odgovarajući na pitanje novinara o promeni imena Hrvatske ulice, Vučić je odgovorio da Vesić nije dao predlog da se ulica zove po ustaši Miletu Budaku, već po jednoj od najtežih tragedija koji je doživeo naš narod na Baniji i u Glini 1941. godine.

"Koja je to srpska ulica u Zagrebu? Ne znam da li znate da je Vuk Stefanović Karadžić proglašen za počasnog građanina Zagreba 1861. godine i da li znate da su u Zagrebu ukinuli ulicu Vuka Stefanovića Karadžića i da je sada to ulica Kneza Mutimira? Znate li nešto o tom knezu", uzvratio je Vučić pitanjem na novinarsko pitanje.

Dodao je da u Beogradu i u ostalim mestima u Srbiji postoje nazivi ulica koji nose hrvatske toponime, što, ukazuje Vučić, u Hrvatskoj nije ili je redak slučaj kada su srpski toponimi u pitanju.

Vučić navodi da je u poslednje vreme u Hrvatskoj sve više ulica i spomenika posvećenim ustašama koji su želeli, navodi, da jednu trećinu Srba proteraju, jednu trećinu da pobiju i jednu trećinu da konvertuju u katoličanstvo.

"I mi na sve to ćutimo i ne bunimo se", rekao je Vučić i poručio: "Samo vas molimo, nemojte da nam uređujete naš grad i da nam branite da Beograd bude i srpski grad, uz to što je metropola, kosmopolitski grad i što privlači sve nacije i što možete da pevate pesme iz regiona cele bivše Jugoslavije".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">