Zna li se kada će i kako će izgledati nova vlada

Sednica Narodne skupštine na kojoj će biti izabrati rukovodstvo te institucije, prema navodima medija, trebalo bi da bude održana 8.oktobra. Na imena budućih ministara čekaće se duže. Do isteka zakonskog roka za imenovanje nove Vlade ostalo je nešto više od mesec dana.

Iako već gotovo 100 dana u tehničkom mandatu, zaposleni u Nemanjinoj 11 aktivnosti obavljaju redovno, kaže predsednica Vlade. Da li će na njenom čelu i ostati, ali i ko će u ministarske fotelje – znaće se posle konsultacija SNS sa potencijalnim partnerima.

"Jedine stvari koja Vlada ne može da radi u tehničkom mandatu to je da preuzima obaveze za i u ime sledeće Vlade, buduće Vlade i ne može da upućuje nacrte zakona u Skupštinu, što ne znači da ne može da radi na nacrtima zakona i da priprema ceo ambijent za brzi start buduće vlade i to je ono što mi radimo u tehničkom mandatu. Ovo što se dešava u Srbiji nije zaista ništa drugačije nego što se dešava u Evropi nakon parlamentarnih izbora", ističe Predsednica Vlade Ana Brnabić.

Slika posle parlamentarnih izbora u regionu drugačija - u Hrvatskoj su izbori održani 5. jula, a novu vladu dobila je 18 dana kasnije. Mesec i po od izbora polovinom jula, Severna Makedonija sastavila je vladu. Građani Crne Gore na biralištima pretposlednjeg dana avgusta, a tri nedelje kasnije konstituisana je Skupština.

Poslanici u srpskom parlamentu potvrdili su mandate 3. avgusta, ali skupštinsko rukovodstvo još nije poznato. Nisu poznata ni imena budućih ministara.

"Praksa SNS-a je da ni oni sami ne žure sa formiranjem Vlade. Jednim delom je to motivisano da se napravi što bolja strategija, drugim delom je to na neki način i neka vrsta interne logike SNS-a koja insistira na održavanja i proizvodnji tenzije. Održavanje neke vrste tenzije koja ni jednom članu i nijednom rukovodiocu SNS na neki način ne dozvoljava da se opusti. SNS uvek šalje poruke da niko nije siguran", napominje programski direktor Cesida Bojan Klačar.

O datumu formiranja Vlade nekoliko puta je govorio i predsednik Aleksandar Vučić - prvobitno je novi kabinet najavio za kraj jula, kasnije za kraj avgusta, pa početak septembra. Probijen je i obećani rok - kraj ovog meseca.

U javnosti se licitira i ko će u koaliciju sa strankom, koja je na izborima 21. juna odnela ubedljivu pobedu sa osvojenih 188 od 250 poslaničkih mandata.

"Meni se čini da se formiranje ove vlade ne razlikuje mnogo od prethodna dva postizborna ciklusa. To je da nama deluje da postoje nekakvi sukobi između naprednjaka i socijalista, ali pre ili kasnije ti sukobi budu regulisani, oni nađu zajednički interes a to je da zajedno budu u Vladi. Tako da mi se čini da smo najbliže tom scenariju", navodi docent Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević.

Scenario i uloge u budućoj Vladi po Zakonu moraju biti poznati najkasnije 90 dana od konstituisanja Skupštine, odnosno do 3. novembra.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво