Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda, tri gradonačelnika dobijaju spomenike

Skupština grada Beograda drugi put ove godine menja budžet. Prvo je bio umanjen, a sada je nešto povećan u odnosu na rebalans iz aprila.

Prema usvojenom rebalansu, gradski budžet iznosi blizu 123 milijarde dinara. Gradu pripada 110 milijardi, a ostatak opštinama. To je 806 miliona više u odnosu na rebalans iz aprila ove godine.

Iako su prihodi ove godine smanjeni za oko 15 odsto, zbog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa, po odluci Vlade u okviru mera za ublažavanje posledica epidemije, Grad se neće zadužiti i neće smanjivati socijalna i komunalna davanja.

Grad će započeti i izgradnju pet novih vrtića, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Finansije grada su stabilne, ponašamo se odgovorno, učestvujemo u državnom programu pomoći privredi zato imamo smanjene prihode koji će biti povećani naredne godine, ne zadužujemo se, manje trošimo, pomerili smo određene investicije za narednu godinu i građani Beograda mogu da budu zadovoljni finansijama", poručuje Vesić.

Šef odborničke grupe "Građanski demokratski forum inicijativa žena Srbije" Rade Veljanovski rekao je da je prilikom usvajanja Statuta Grada Beograda bilo mnogo priče o decentralizaciji.

"Kada se uporedi gradski budžet u odnosu na zbir svih opštinskih budžeta, vidimo da je gradski budžet oko deset puta veći od tog zbira i mora se priznati da to sa decentracizacijom nema mnogo veze", ističe Veljanovski.

Budžeti opština su za 40 miliona evra veći nego što su bili 2012, a planirano je da u narednom periodu budu i veći, odgovorio je na ove primedbe Goran Vesić.

Skupština je usvojila i odluku o podizanju spomenika trojici gradonačelnika - Vladi Iliću, Milošu Savčiću i Branku Pešiću.

Usvojene su i odluke o više planova regulacije za delove sedam opština, kao i odluka o preraspodeli dobiti gradskih preduzeća.

Kritike opozicije: Grad štedi na investicijama 

Predstavnici Saveza za Srbiju, koji bojkotuju rad gradske skupštine, upozorili su na konferenciji za medije da Grad štedi na investicijama i odlaže projekte.

"Grad Beograd zato rasprodaje gradsku imovinu, prodata je Beograđanka, u planu je prodaja Sava centra videćemo šta će se još prodati do kraja godine. Praksa gradskih vlasti je da se na investicijama svake godine štedi, planirano je 105 miliona evra za gradske investicije, što je za 10 odsto manje od gradskog budžeta", navodi Peđa Mitrović iz Saveza za Srbiju.

Iz SNS-a odgovaraju da se u Beogradu gradi deset puta više nego 2012. Ove godine izdato je građevinskih dozvola za 1,1 milion kvadratnih metara, intezivno se radi na više projekta, ističu naprednjaci.

"Današnju sednicu obeležila je konstruktivna rasprava sa predstavnicima opozicije koji sede u skupštini, ali to najbolje pokazuje da i u najtežoj situaciji da se gradska vlast odgovorno ponaša, ne zadužuje se dodatno kao što je to radio Dragan Đilas", navodi Aleksandar Mirković, šef odborničke grupe SNS.

U odborničke klupe selo je sedam novih odbornika jer je šest njihovih kolega izabrano na druge funkcije, a dosadašnji šef odborničke grupe sa izborne liste "Dragan Đilas-Beograd pobeđuje" Nikola Jovanović podneo je ostavku.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво