Brnabić sa ambasadorima Češke i Mađarske

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Češke Tomašom Kuhtom, koji joj je uručio pismo potpredsednika češke vlade i ministra trgovine Karela Havličeka u kojem se ističe veoma dobra ekonomska saradnja sa Srbijom i značaj koji naša zemlja ima za češke investitore.

Brnabić je zahvalila na poverenju Vlade Češke i na investicijama koje dolaze iz te zemlje i ocenila da su bilateralni odnosi dve države čvrsti i stabilni, čemu pre svega doprinosi otvoren dijalog i bilateralne posete zvaničnika na najvišem nivou, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je podsetila i na nedavnu posetu predsednika Češke Miloša Zemana Srbiji u septembru 2019. godine, kada je održan i veliki poslovni forum srpskih i čeških privrednika.

Kada je reč o daljim reformama, Brnabić je istakla da je Srbija posvećena jačanju ekonomije i izgradnji moderne države koja počiva na evropskim vrednostima, kao i stvaranju najprivlačnijeg poslovnog okruženja u ovom delu Evrope.

Prema njenim rečima, fiskalna konsolidacija i stvaranje dugoročne makroekonomske stabilnosti daje povoljnu ekonomsku klimu i dodatnu sigurnost svim stranim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiji.

Ambasador Kuhta istakao je da je najviše investicija realizovano u oblasti telekomunikacija i nekretnina, ali i u bankarskom, industrijskom i farmaceutskom sektoru, a da se u narednom periodu očekuje još veći broj čeških ulaganja u Srbiji.

Kako je objasnio, upravo podrška Vlade Srbije daje podsticaj i ohrabrenje preduzetnicima iz Češke da svoj kapital ulažu na ovom tržištu, dodaje se u saopštenju.

Kontinuirano povećanje robne razmene Srbije i Mađarske

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Republike Mađarske Atilom Pinterom o daljem nastavku saradnje i unapređenju bilateralnih odnosa dveju zemalja, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijma.

Ambasador je premijerki Brnabić uručio rođendansku čestitku mađarskog premijera Viktora Orbana, u kojoj je predsednici vlade poželeo puno uspeha na ličnom i profesionalnom planu.

Orban je, u čestitki, naglasio značaj dobre saradnje Srbije i Mađarske koja počiva na uzajamnom poštovanju i zajedničkom radu, a koja je primer drugima u regionu. 

Premijerka je izrazila zadovoljstvo odličnim odnosima dve zemlje, istakavši kontinuiranu saradnju u brojnim oblastima društvenog života, kao i značaj organizovanja šeste zajedničke sednice dveju vlada u narednom periodu, a koja bi trebalo da bude održana u Budimpešti. 

Takođe, premijerka Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Mađarska uputila Srbiji u vidu značajnih medicinskih sredstava tokom pandemije kovid 19. 

Predsednica Vlade je ukazala i na kontinuirano povećanje robne razmene između dve zemlje, a u prilog tome navedeno je da je u periodu od januara do jula 2020. godine ostvarena trgovinska razmena u iznosu od preko milijardu evra.

 

 

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво