Đurić: Hoti na sastancima u Briselu peva drugu pesmu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da "Avdulah Hoti može da laže javnost koliko hoće, ali neće pobeći od stvaranja Zajednice srpskih opština".

Marko Đurić kaže da Hoti na sastancima u Briselu peva drugu pesmu, i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju.

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim. 

"Hoti, umesto što se junači pred svojim medijima i argumentima predškolca brani nespremnost Prištine da sprovodi svoje obaveze, treba da hitno preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja", kaže Đurić.

U saopštenju direktora Kancelarije za KiM se navodi da je Hoti dužan da albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u "dijalogu o uzajamnom priznanju", a da bi normalizacije odnosa moglo biti strane u dijalogu moraju da pokažu što više kredibilnosti a što manje verolomnosti.

"Pitanje Zajednice srpskih opština biće zatvoreno onda kada ona bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pa čak ni onda, jer Zajednica je osmišljena i dogovorena kao institucija koja može da evoluira i da širi i svoje članstvo i svoje nadležnosti", rekao je Đurić.

Suština procesa normalizacije odnosa je postepeno jačanje uzajamnog poverenja, rekao je direktor Kancelarije za KiM i dodao da Srbi ne mogu imati poverenja u albanske političke strukture ako im sistematski uskraćuju stečena prava i stvaraju atmosferu antisrpske histerije.

"Pred Srbima i Albancima, ako ćemo da živimo u trajnom miru, treba da bude period jačanja saradnje, i to nema nikakve veze sa Hotijevim snovima o "uzajamnom priznanju", ali ima i te kako veze sa time kako Priština poštuje dogovore i postupa prema Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji", zaključeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво