Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.

"Što se tiče sastanaka u Briselu, znate da smo na početku mandata donosili važne odluke za ulazak u proces dijaloga. Što se tiče Zajednice, znate naš stav. Znate naš stav, ta tema nije otvorena, jer je zaključena potpisivanjem sporazuma 2013. godine i ratifikovana u Skupštini Kosova. Dakle, kao takvoj, o Zajednici se ne razgovara, postoje i druge teme za raspravu", rekao je Hoti na konferenciji za medije nakon današnje sednice vlade.

Naveo je da će da se zalaže da se proces dijaloga kreće napred.

"Ako iz nekog razloga ne može da ide napred, to neće biti zato što vlada Kosova nije spremna, već zbog Vlade Srbije, države Srbije, koja nije spremna da krene ka konačnom sporazumu", tvrdi Hoti.

Da jezero Gazivode dobije naziv po američkom predsedniku Donaldu Trampu, Hoti je rekao da je tražio Ričard Grenel, na sastanku u Beloj kući, "u znak poštovanja prema Trampovoj posvećenosti" prema rešavanju pitanja između Beograda i Prištine.

"Bio je zahtev i u Beloj kući i na sastancima koje smo ovde imali, u znak poštovanja zbog direktne posvećenosti američkog predsednika, da se zove jezero Tramp. To je to", rekao je Hoti.