Читај ми!

Bouler i Hoti potpisali ekonomski sporazum

Izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u Americi Adam Bouler potpisao je ekonomski sporazum sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Potpisivanju su prisustvovali kosovski predsednik Hašim Tači i predsednica skupštine Vjosa Osmani, a sa američke strane izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Nakon potpisivanja sporazuma Tači je odlikovao Grenela ordenom za zasluge.

Na konferenciji za medije Grenel je rekao da ne žele prazne reči, i da njihova poseta dokazuje posvećenost vašingtonskom sporazumu.

"Došli smo da dokažemo posvećenost sporazumu o ekonomskoj normalizaciji. Znamo da su u prošlosti obećavali Kosovu a mi želimo da se založimo da će sprovođenje sporazuma biti nastavljeno", rekao je Grenel.

"Želimo da pokažemo narodu Kosova, koji su naši saveznici, da smo sa vama", dodao je američki izaslanik i naznačio da će svako ministarstvo da uspostavi timove koji će sa Amerikancima raditi na projektima.

"Nadamo se da će ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta za mlade promeniti politički pejzaž. Predsednik Tramp je uvek govorio da cilja na poslove oko posla, a ne na staromodne političke rasprave. Želimo da pomognemo u otvaranju radnih mesta kako bismo prevazišli stara politička pitanja", rekao je Grenel.

Izvršni direktor Američke korporacije za finansiranje međunarodnog razvoja Adam Bouler poručio je da ovom posetom pokazuju ozbiljnost prema potencijalnim investicijama na Kosovu i da pružaju podršku prijateljima.

Šta piše u sporazumu

U tekstu sporazuma navodi se da dve strane pozdravljaju brzo zaključenje novog kosovsko-američkog sporazuma o promociji investicija i da žele da ovaj sporazum stupi na snagu u vrlo bliskoj budućnosti, nakon završetka unutrašnjih procedura.

Očekuje se da će novi kosovsko-američki sporazum o promociji investicija pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške koju pruža Američka finansijska korporacija za međunarodni razvoj, kao i da utvrdi akcije u vezi sa korporativnom podrškom projektima na Kosovu.

"Nakon istorijske ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije, za koju je sporazum postignut 4. septembra 2020. u Vašingtonu, Kosovo i Srbija nameravaju da unaprede pregovore, nakon stupanja na snagu novog Sporazuma o promociji Kosova i Srbije, zatim investicija, povezanih sa važnim projektima na Kosovu, uključujući projekte za koje postoji dogovor da budu deo ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova", navodi se u dokumentu.

"Kosovo i SAD imaju za cilj vernu primenu novog sporazuma o promociji investicija između Kosova i SAD. Vernom primenom sporazuma, od obe zemlje se očekuje da identifikuju projekte koji dalje jačaju ekonomsku integraciju i razvoj u regionu. Pozdravljamo ova dostignuća kao konkretan dokaz snage odnosa između naše dve zemlje".

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво