Читај ми!

Dačić: Agresija na SRJ mora biti lekcija za budućnost

Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou, zaštitom vitalnih interesa i prioriteta, kao i da "verujemo da braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet u isto vreme branimo međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija".

Ivica Dačić je na skupu "Multilateralizam i međunarodna bezbednost" koji se održava u Beogradu u organizaciji Fakulteta bezbednosti, rekao da je kriza multilateralizma vidljiva u dimenziji međunarodne bezbednosti, gde međunarodne organizacije i institucije imaju poteškoće da se na efikasan način izbore kako sa tradicionalnim izazovima, tako i sa novim, asimetričnim pretnjama.

"Svet se suočava sa značajnim promenama u oblasti komunikacije i tehnološkog razvoja - novi izazovi poput terorizma, čiji nosioci su netradicionalni akteri i neformalne grupe, zasigurno utiču na međunarodnu bezbednost", rekao je ministar Dačić. 

Istakao je da je pandemija kovid 19 promenila, ne samo međunarodne odnose, nego i naš svakodnevni život.

"Redefinisana su mnoga pravila, a u velikom broju država uvedene su posebne mere za restrikciju kretanja i putovanja, kako bi se uspostavio sistem za kontrolu zaraze, što je uticalo i na smanjenje bilateralnih i multilateralnih aktivnosti", naglasio je Dačić.

Ocenio je da su aktuelni izazovi sa kojima se susrećemo dobra prilika i da se podsetimo i tradicionalnih pretnji međunarodnoj bezbednosti poput oružanih sukoba, agresije i nelegitimne upotrebe sile koji je bio primarni motiv osnivanja UN.

Podsetio je da je tadašnja Jugoslavija aktivno učestvovala i doprinela osnivanju Ujedinjenih nacija, a bila je i među prvih pedeset zemalja potpisnica Povelje UN.

NATO bombardovanje SRJ bez saglasnosti SB UN

Dačić je naglasio da Savet bezbednosti, kao jedno od najznačajnijih tela UN, ima primarnu ulogu u održavanju međunarodnog mira, i u kolektivnom odvraćanju od nelegalne upotrebe oružane sile u međunarodnim odnosima i da je dužan da svoje delovanje zasniva na načelima na kojima se temelje UN.

Svedoci smo ipak, kako je upozorio, suprotstavljenih interesa na međunarodnoj sceni, povremenih pribegavanja jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje i dovode do krize legitimiteta institucija poput UN.

"Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN", rekao je ministar.

Podsetio je da je Srbija osetila pogubnost takvog pristupa 1999. godine zbog NATO bombardovanja koje je izvršeno bez saglasnosti SB UN.

"Time su ne samo povređena suverena prava naše zemlje, već je i podriven autoritet UN i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija očuvanja mira. Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica koje mogu biti pretnja miru", istakao je šef diplomatije.

Dačić je naglasio da agresija na SR Jugoslaviju mora biti lekcija za budućnost o važnosti doslednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom javnom pravu.

Istakao je da zemlje poput Srbije moraju da insistiraju na doslednom sprovođenju principa međunarodnog javnog prava i na poštovanju uloge međunarodnih organizacija u sprečavanju kršenja usaglašenih i dogovorenih pravila.

"Podržavamo napore UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti, pa se tako Srbija pridružila pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre i zaustavljanje svih neprijateljstava i sukoba tokom trajanja pandemije  kovid 19, što je u duhu izvornih civilizacijskih vrednosti još iz antičkog doba do danas", kazao je ministar.

Poručio je da će Srbija nastaviti da pruža podršku globalnim naporima u borbi protiv terorizma, pre svega kroz punu implementaciju Globalne strategije UN ali i kroz aktivno učešće u Globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a.

"Uveren sam da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou, zaštitom naših vitalnih interesa i prioriteta. Verujemo da braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet u isto vreme branimo međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija", istakao je ministar Dačić.

Dodao je da Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje će obezbediti trajni mir i stabilnost i spremna je da politikom mira i saradnje gradi zajedničku budućnost sa svim narodima u našem okruženju.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво