Koliko je važno da javne politike budu dobro definisane

Srbija se trudi da kroz proces reforme javne uprave unapredi proces kreiranja i sprovođenja javnih politika. To su grupe mera koje u raznim oblastima, poput zdravstva, obrazovanja , zapošljavanja, ili na primer zaštite životne sredine unapredjuju svakodnevni život građana. Inicijative najčešće potiču iz Vlade, pokreću ih i druge institucije, ali apelima, veoma često građani utiču na kreiranje neke javne politike.

Počinjemo da zaboravljamo kako se nekada po recepte za lekove, svakog meseca išlo kod lekara, čak i u slučaju hroničnih tegoba. Njegovo veličanstvo "E - recept", omogućio je da se to čini jednom u šest meseci.

Naizgled, jedno besmisleno čekanje u Domu zdravlja manje, a ustvari, ozbiljno kreirana javna politika koja dobro funkcioniše.

"Javne politike jesu neki pravci delovanja Vlade kojima se definišu neki ekonomski, socijalni ciljevi koji se tiču same države ali svih gradjana uopšte. Zato kažemo da su to neke grupe mera koje pokušavaju da daju odgovor na neka pitanja koja se tiču svih građana, a šta je u javnom interesu svih nas. Na primer, ako želimo kvalitetnije zdravstvene usluge usmerene prema samom pacijentu, ili želimo kvalitetnije obrazovanje, modernije obrazovanje kako bismo imali više šansi da se zaposlimo nakon završetka školovanja, ili želimo čistiji vazduh u glavnom gradu ili želimo da ne čekamo dugo u redovima, želimo efikasnu javnu upravu - pošto pričamo o reformi javne uprave - koja vrši sve svoje usluge na bolji i primereniji način, efikasniji način, a sve u interesu svojih građana", navodi Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike.

Evropska unija insistira na unapređenju i kreiranju javnih politika u okviru reforme javne uprave. I na uključivanju javnosti, i to počev od izrade važnih dokumenata.

"Na reformskom putu Srbije ka Evropskoj uniji, reforma javne uprave postavljena je kao jedan od suštinski važnih elemenata, i zato EU ulaže mnogo napora, a takođe i veliku finansijsku podršku kako bi pomogla srpskoj javnoj upravi da postane efikasnija, transparentnija i svakako bliža građanima. Zbog toga je i naš predlog Srbiji da uključi građane već u fazi izrade zakona i podzakonskih akata potrebnih za reformu javne uprave, kako bi mogli da se izraze, da podele svoje viđenje, da daju svoj doprinos tome kako se vrše javne reforme", ističe šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Nema uvek resursa za sprovođenje neke javne politike. Zato je važno da se vidi šta je problem, da se dobro analizira šta ga prouzrokuje, da se utvrde prioriteti, a pre nego što se donesu mere koje konkretnu situaciju menjaju na bolje, da se obave i što šire konsultacije.

"Imamo jednu aplikaciju na našem sajtu, jako jednostavnu, bukvalno se napiše opis problema, i ne samo opis problema, može da bude i predlog rešenja. Kada dobijemo inicijativu mi moramo dobro da je sagledamo, da sprovedemo konsultacije sa širokim krugom zainteresovanih lica, da dobro razumemo problem jer tek kad se dobro razume problem onda će intervencija koju očekujemo da bude adekvatna s obzirom da će se odnositi na široki broj građana, privrednih subjekata, svih nas", navodi Bojana Tošić.

Od toga kakve su nam javne politike, koliko su međusobno usklađene, koliko su popravile život građanima, zavisi i koliko ćemo bespovratnog novca za sprovođenje mera moći da povučemo iz evropskih fondova.

"Trenutno, Srbija svake godine dobija između 200 i 300 miliona evra bespovratnih sredstava, što na projekte na nacionalnom nivou što na one koji se realizuju na regionalnom nivou. Tako da jedan deo javne uprave Srbije već radi sa administracijom EU, da tako kažemo, na realizaciji ovih fondova. To je zahtevalo primenu niza procedura i sigurno će kada Srbija, nadamo se što pre, postane deo Evropske unije, količina sredstava koja će se prenositi iz Brisela u Srbiju da znatno poraste", dodaje Sem Fabrici.

Država nastoji da dobrim javnim politikama poboljša funkcionisanje brojnih oblasti delovanja. U tome nam pomaže Evropska unija koja je za reformu javne uprave u Srbiji opredelila 80 miliona evra.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво