Đurić: ZSO preduslov dijaloga, nećemo pristati da Srbi budu tretirani kao manjina

Delegacija Beograda u Briselu nije dozvolila da dostojanstvo Srbije bude na bilo koji način ugroženo, formiranje ZSO je centar svega i preduslov dijaloga, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić nakon nove runde dijaloga na tehničkom nivou. Predstavnik Prištine Skender Hiseni rekao da formiranje ZSO nije uopšte bilo na stolu.

U Briselu je završen sastanak delegacije Beograda na čelu sa Markom Đurićem sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Prištine Skenderom Hisenijem.

Marko Đurić je poručio da mu ne pada na pamet da se razgovori o ZSO pretvore u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti će pristati na to da srpski narod bude tretiran kao nacionalna manjina.

"Niti smo to ovde dozvolili, niti ćemo u budućnosti. Nismo dozvolili da dostojanstvo Srbije bude na bilo koji način ugroženo, da ono što je do sada postignuto bude osporeno", poručio je Đurić.

Istakao je da je ZSO u centru svega, kao nužan preduslov u dijalogu. "Čuli smo razne izgovore zašto neće da pričaju o tome, ali je to van našeg dometa", naveo je direktor kancelarije za KiM.

Đurić je napomenuo i da delegacija Priština nije bila spremna ni za sadržajan razgovor o pitanjima imovine, dok je Beograd došao sa predlozima kako rešavati pitanje javne i privatne imovine koja je sporna.

Hiseni: ZSO nije uopšte bila na stolu

Skender Hiseni, glavni pregovarač prištinske delegacije naveo je da formiranje ZSO nije uopšte bilo na stolu.

"Počeli smo da razgovaramo o imovini i međusobnim potraživanjima, ali su nam stavovi suprotstavljeni. Dok Srbija pokušava da to predstavi kao unutrašnji problem, mi smo insistirali na tome da je jedini način sukcesija, a ona se rešava samo između suverenih država", napomenuo je Hiseni.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak ocenio je da su diskusije potvrdile složenost i osetljivost tih pitanja, kao i da će se razgovori nastaviti.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара