Vučić o izjavi Hotija: Besmislice, neko misli da smo idioti?

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su "gluposti i besmislice" izjave Avdulaha Hotija o tome da će Priština primeniti sporazum o ZSO tek pošto Srbija prizna tzv. Kosovo. Primetio je da Hoti, a možda i neko drugi, misli da su u Beogradu svi idioti, pa može da prođe ideja tipa: što je bilo bilo je, idemo na neki novi sporazum.

Aleksandar Vučić je primetio, da prištinska strana misli da postoji neka "nevidljiva sila" koja će na Beograd da izvrši pritsak, i da će da se dogodi ko zna šta, pa će doći do priznanja.

"Neka zaboravi na to", poručio je predsednik Srbije i dodao da Hoti može to i dalje da govori, ako mu je tako lakše i ako misli da time hrabri sebe i svoju javnost, ali da je to štetno i loše.

"Sramota je da niko na to ne reaguje i ne kaže da su to gluposti i besmislice", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa Hotijevom izjavom pred spoljnopolitičkim odborom EP.

Predsednik Srbije je podsetio da je Priština po Briselskom sporazumu imala jednu jedinu obavezu, da formira Zajednicu srpskih opština, što nije učinila ni sedam i po godina kasnije.

"I sada kažu - šta je bilo, bilo je, idemo na na novi sporazum, ali da mi njih priznamo, a oni da formiraju ZSO... Da li stvarno mislite da su u Srbiji svi idioti? Ili to misli neko drugi?", upitao je Vučić.

Hotiju poručuje da su to gluposti i besmislice.

"I rekao sam mu to u lice više puta", dodao je predsednik Srbije.

Povezanost dobra za region

Aleksandar Vučić navodi da bi voleo da avio-linija između Beograda i Prištine bude uspostavljena veoma brzo, kao i realizacija drugih projekata, jer je povezivanje i otvaranje jednih prema drugima nešto što je dobro za sve u regionu.

"Apsolutno slobodan protok robe, kapitala, a pre svega ljudi i usluga u interesu su svih, pre svega Albanaca", rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da se Srbija sada sprema za 21. i 22.septembar, kada očekuje otvaranje kancelarije razvojne američke agencije (DFC) u Beogradu.

Dodaje da sa evropskim partnerima vodi razgovore o projektima, navodeći da je dogovorena prva denica autoputa Niš-Pločnik, odnosno Niš-Beloljin u vrednosti od 255 miliona eva, od čega će 40 miliona evra biti grant EU, na čemu im je zahvalan.

"Gledamo sve šta ćemo da uradimo još, jer su to važne stvari za ceo Balkan, koje doprinose promeni svesti", podvukao je predsednik.

Želimo mir u regionu

Povodom najnovijih politika i ideja iz Sarajeva, koje čak špekulišu sa ratnom opcijom, kako je to preneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, juče u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da Srbija želi mir u regionu i da želi da sarađuje sa svima, uključujući i BiH, te da se Dejtonski sporazum ne dovodi u pitanje.

"Srbija će čuvati svoj narod, raditi sa njim, naravno, ali da želi i da radi sa Bošnjacima i svim drugima", rekao je Vučić, upitan za izjave iz BiH, poput ponovnih najava moguće tužbe protiv Srbije za genocid, te špekulisanja ratnom opcijom, ne bi li se onemogućili saradnja Srbije i RS.

Istakao je da Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svima i da sve stvari protiču u mir.

"Nadam se da to žele i svi drugi", dodao je Vučić.

Naveo je da je saslušao Milorad Dodika po svim pitanjima i razumeo šta želi i očekuje.

Ne interesuje me šta pišu u Hrvatskoj

Na pitanje kako vidi to da politikolog iz Zagreba Dejan Jović pozitivnije ocenjuje rezultate iz Vašingtona nego neko iz Srbije, Vučić je rekao da na to pitanje ne želi da odgovara, jer bi to bilo delimično iskrivljavanje činjenica, budući da ima i drugačijih tekstova u hrvatskim medijima i analizama.

"Ne interesuje me šta pišu. Svaki put kada pisu protiv mene pomalo sam zadovoljan, jer znam da radimo dobar posao za svoju zemlju. Mi sa njima želimo dobre odnose, ali oni svaki put pokazuju zabrinutost zbog boljeg rasta Srbije", ukazao je Vučić.

On je dodao da za tim nema potrebe i da se mi radujemo njihovim uspesima, navodeći kao primer i to što im nije propala turistička sezona.

"To neće umanjiti naše aspiracije da se takmičimo u ekonomiji, to je ono što želimo i bićemo uspešniji", poručio je predsednik.