Vlada Srbije donela odluku o zamrzavanju vojnih vežbi sa svim partnerima

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima u narednih šest meseci. Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU. Od nas se traži da napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom, rekao je Vulin.

"U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om, ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa Istokom, ni sa Zapadom", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Naveo je da će naše učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

Ti pritisci, kako je rekao, nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni na našim odlukama, postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

"Od nas se traži da po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom", rekao je Vulin.

Ministar odbrane je podsetio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

"Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbegli, ili bar umanjili, posledice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, Vlada je donela odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike", rekao je Vulin.

On je istakao da proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen, i da će se raditi na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada pre.

"Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu", rekao je Vulin.