Pregovori Beograda i Prištine u Briselu

U Briselu se održava nova runada dijaloga Beograda i Prištine. Vučić i Hoti u zajedničkoj izjavi pred početak sastanka naglasili prioritet koji daju evrointegracijama. Borelj najavio da su teme pitanja nevećinskih zajednica i reševanje finansijskih potraživanja i imovine. Posle bilateralnih susreta sa predstavnicima EU, Vučić i Hoti su se sastali uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potvrdili su šefu diplomatije EU Žosepu Borelu da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, rečeno je Evropskoj službi za spoljne poslove.

Pred današnji nastavak dijaloga, Evropska služba za spoljne poslove je saopštila da su se Vućić i Hoti u zajedničkoj izjavi obavezali i da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

"U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj: Osetljive i bitne teme 

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj najavio je da će se sastanku na visokom nivou razgovarati o važnim temama nevećinskih zajednica i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i pitanja imovine.

"Obe teme su vrlo osetljive i bitne za buduće odnose Srbije i Kosova i za svakodnevni život građana", poručio je Borelj.

Žosep Borea je u snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obe strane potvrđuju da "pridaju EU integracijama najviši prioritet".

"Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovde su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rešavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa", zaključio je Borelj.

On dodaje da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom leta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

"Ovi razgovori nisu uvek laki. Drago mi je da vidim posvećenost i poštovanje sa obe strane", kaže Borelj.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара