Srpkinja koja izveštava iz Bele kuće: Srbiji ukazana najveća čast, Tramp bio iznenađujuće ozbiljan

Ksenija Pavlović Mekatir, američka novinarka i prva Srpkinja koja svakodnevno izveštava iz Bele kuće, kaže za RTS da obraćanje predsednika Vučića iz Ovalne sobe predstavlja prekretnicu i najvažniji događaj u modernoj istoriji odnosa Srbije i Amerike.

Novinarka Ksenija Pavlović Mekatir ističe da je bilo veličanstveno gledati susret Aleksandra Vučića i Donalda Trampa.

"Posebno mi je bilo drago da čujem obraćanje predsednika Vučića Donaldu Trampu u kojem ga je pozvao da bude prvi predsednik posle Džimija Kartera koji će posetiti Srbiju. Velika je čast što je Tramp ugostio jednog srpskog predsednika u Ovalnoj sobi. Srbija treba da bude jako ponosna na dostignuća srpske spoljne politike.", kaže Pavlović Mekatir.

Naglašava da prati Trampa od prvog dana nakon što je izabran za američkog predsednika i da je mogla da primeti ozbiljnost sa kojom je vodio celokupnu ceremoniju u Beloj kući.

"On je jako pažljivo slušao reči srpskog predsednika i zaista je bio ozbiljan. Tačno mogu da ocenim kada je Tramp nervozan, kada mu je dosadno, kada je ljut ili neozbiljan, ali ovoga puta sam bila prijatno iznenađena ozbiljnošću i poštovanjem koje je Srbija dobila u Beloj kući", navodi Pavlović Mekatir.

Kaže da lično pojavljivanje predsednika Trampa na pregovorima govori da je veoma zainteresovan za Zapadni Balkan.

"On je rekao da je Balkan jedan od najlepših predela na celom svetu, a da je sporazum učinio Zapadni Balkan još bezbednijim", podseća Pavlović Mekatiir.

Smatra da je ovo pitanje apsolutni prioritet za spoljnu politiku Donalda Trampa.

"On se brendira kao mirotvorac. Kada je on uključen u nešto, želi da prisustvuje svim događajima, tako da je ovo bilo očekivano. Ako ponovo pobedi na izborima, apsolutno će posetiti Srbiju. On je na neki način i vezan za to podneblje preko svoje supruge i razume dobro odnose na teritoriji bivše Jugoslavije", objašnjava Pavlović Mekatir.

"Vreme da se Srbija ujedini i istane iza svoga tima"

Ksenija Pavlović Mekatir navodi da uskoro možemo očekivati i američke investicije u Srbiji.

"Volela bih da skrenem pažnju, pogotovo opoziciji u Srbiji koja ovih dana jako napada ulogu delegacije u Beloj kući, što je apsolutno pogrešno jer ovo je nešto što se zove nacionalni interes i zbog čega će Srbija imati mnogo bolji odnos sa Amerikom", ističe Pavlović Mekatir.

Naglašava da veoma brzo možemo očekivati investicije koje stvaraju bolju ekonomsku klimu, a samim tim i mnogo veći politički uticaj za sve što će se dogoditi u narednom periodu.

"Srbiji su potrebni saveznici i Srbija danas u Americi ima saveznika i to je apsolutno najveći progres koji je Srbija mogla da napravi", smatra Pavlović Mekatir.

Ističe da je vreme da se Srbija ujedini i stane iza svoga tima kada nastupa na svetskoj sceni.

"Prosto mi je neverovatno da oni koji su videli Belu kuću samo na razglednici ili su u najboljem slučaju došli da se slikaju ispred nje kao turisti, meni i onima koji su bili u Beloj kući govore kako je sve to izgledalo. Apsolutno nije tačno da je Srbija ponižena na bilo koji način. Srbiji je ukazana najveća moguća čast u Beloj kući", naglašava Pavlović Mekatir.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво