Pahor na otvaranju Bledskog foruma: Jedinstvo odgovor na krize

Tradicionalni Bledski strateški forum, koji ove godine nosi naziv "Evropa posle Bregzita i kovida 19", otvoren je na Bledu. Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je da sve krize, migrantska, ekonomska, Bregzit, koronavirus, zahtevaju jedinstvo čitave Evropske unije i jedinstveni odgovor.

Otvaranju Foruma učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Borut Pahor je rekao da se nada da će nedavno usvojeni finansijski plan EU doprineti ublažavanju posledica krize koju je izazvala pandemija koronavirusa u svim zemljama Unije.

"Teme kojima ćemo se baviti ove godine jesu izazovi i mogućnosti u novoj normalnosti, i kada je reč o političkim, socijalnim i ekonomskim promenama", rekao je Pahor na otvaranju Bledskog foruma.

Kaže da je i Slovenija posvećena novim izazovima, a među njima su multilateralizam, aktivno učvršćivanje u EU i NATO, dobrosusedski odnosi i doprinos globalnom miru i bezbednosti.

"Prilagodićemo se novoj realnosti, jer Slovenija želi da bude jedan od ključeva više integrisane i razvijene Evrope, kao članica Evrozone i Šengen zone", istakao je Pahor.

"Slovenija je za dublju i ujedinjeniju EU, ne samo Slovenija, već sve članice EU moraju da teže da se ne ugrožava jedinstvo i da rade na konsolidaciji", poručio je Pahor.

Pozvao je sve u Evropi da prihvate sve identitete, a da istovremeno sačuvaju jedinstvo EU na spoljnom planu.

Ocenio je da su regionalne inicijative za saradnju veoma bitne i plodnosne u cilju kreiranja efikasnije EU i da to, ističe, doprinosi očuvanju od podela, ali i očuvanju transatlantskih odnosa s jedne strane, i normalnoj saradnji sa Rusijom i Kinom s druge strane.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије