Vučić na Bledskom strateškom forumu, danas razgovori sa Merkelovom i Lajčakom

Petnaesti Bledski strateški forum koji okuplja lidere zemalja Evrope i regiona počinje za koji sat. Učesnicima će se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji već treći dan boravi u Sloveniji. Danas razgovara sa sepecijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a imaće i telfonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Teme foruma su pre svega nova realnost u Evropi, Evropa posle koronavirusa i posle Bregtzita.

I ovaj Bledski strateški forum okupio je šest premijera i dva predsednika. Među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Vučić će se danas obratiti prilikom otvaranja učesnicima. Imaće i razgovor sa Miroslavom Lajčakom, koji će zasebno imati panel od 45 minuta na kome će govoriti o pregovorima Beograda i Prištine.

Juče se predsednik sreo dva puta sa Janezom Janšom, jednom na bilateralnom sastnaku, drugi put na radnoj večeri, a pre toga sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Susret sa Lajčakom i telefonski razgovor sa Angelom Merkel će obeležiti današnji dan.

Predsednik je juče odgovarao na pitalja novinara, između ostalog i na pitanje novinara Tanjuga koji je preneo izjavu kosovskog premijera Hotija tvrdnju da se u Vašington može ići samo ako se pregovara o nezavisnosti.

"To misle i Amerikanci i Evropljani, nemojte da imate bilo kakvih iluzija. Samo Evropljani za to ponekad nađu neku eufemizam. Amerikanci ne kriju, pa Tramp je nama u pismu napisao očekujući međusobno priznanje. Nemojte sad da se iznenađuje neko. Oni su ljudi pre 12 godina to priznali. Šta je Hotijeva i njihova taktika. Neko će da pritisne Vučiaća koji će morati to da potpiše pod strašnim pritiskom sveta i Evrope i tako ćemo da završimo stvari. Moja poruka građanima Srbije je da budu mirni, da nikada ne bih uradio nešto što je protivno srpskim interesima. Da ako mislim da postoji neka šansa za kompromis izaći ću pred građane Srbije i reći im šta je sadržaj tog mogućeg kompormisa. Srbiji morate da ponudite kompromis, a ne da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa", rekao je Vučić.

Ovogodišnjei Bledski strateški forum iako je na kraju korona krize u Evorpim organizovan je drugačije.

Ove godine tu su uglavnom premijeri i predstavnici država, ali i ministri spoljnih poslova iz zemalj regiona. Pretpostavlja se da će jedna od važnih tema biti borba sa migrantskom krizom koja ponovo uzima jek nakon korona krize u Evropi.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара