Izbori u Crnoj Gori – prvi put bez rasipanja glasova, ko bi mogao da bude jezičak na vagi

Istoričar i spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović rekao je za RTS da će rezultati izbora u Crnoj Gori biti neizvesni. Kaže da će opozicija biti relativni pobednik izbora, u smislu nadmoćnijeg broja glasova u odnosu na DPS, ali bi mogla biti i apsolutni pobednik ako bude veća izlaznost.

U Crnoj Gori je u ponoć počela je izborna tišina uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju sutra. Šest je koalicija, toliko i političkih partija. Glasaće 540.026 građana.

Istoričar i spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović rekao je, gostujuću u Jutarnjem programu RTS-a, da je zanimljivo da ima realtivno mali broj izbornih lista koje su kandidovane, i da neće biti rasipanja glasova. 

"Isključujući činjenicu da imamo dve stranke koje presdtavljaju hrvatsku nacionalnu manjinu, sve ostale liste će, čini mi se, učestvovati u distribuciji poslaničkih mandata", kaže Starović.

Prema njegovim rečima, rezultati izbora će biti neizvesni, najneizvesnije izjašnjavanje građana u Crnoj Gori u poslednjih 15 godina.

"Možemo doći sutra uveče u situaciju da i jedna i druga strana imaju dovoljno razloga da proglase pobedu", podvlači Starović.

Kaže da je izvesno da će tri striktno opozicione liste u zbiru imati više glasova u odnsu na DPS i Socijaldemokrate Ivana Brajovića. Takođe ističe da ta razlika može biti i veoma značajna u broju glasova i broju osvojenih mandata.

Pitanje je da li će uspeti da nadomesti veliku prednost koju donose Đukanoviću političke stranke nacionalnih manjina, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, koji će osvojiti između 4 i 8 od ukupno 81 poslaničkog mandata, ukazao je Starović.

"Možemo doći u situaciju da imamo naelektrisano stanje na ulicama Podgorice i drugih gradova u Crnoj Gori, dolazimo do formule koja je važila u 20. veku, a pripisivala se Staljinu - nije važno ko glasa već ko broji glasove, a sada ko će brže i glasnije proglasiti izbornu pobedu", rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, opozicija će biti relativni pobednik izbora u smislu nadmoćnijeg broja glasova u odnosu na DPS, ali bi mogla biti i apsolutni pobednik izbora ako bude veća izlaznost.

Identitetska pitanja 

Govoreći o Milu Đukanoviću i o tome šta bi moglo da ga zabrinjava, Starović ukazuje da kada se govori o politici koju je sporvodio u poslednjih godinu dana, a najproblematičniji je Zakon o slobodi veroispovesti - on svestan da je napravio grešku, ali je uspeo da deo biračkog tela homogenizuje, da nametne dominantnu temu koja je obeležila kampanju a to su identitetska pitanja koja dele narod i porodice u Crnoj Gori.

Smatra da je Đukanović u drugi plan uspeo da baci pitanje korupcije, kriminala i ekonomskih poteškoća.

"Ovo je najbolja šansa za opoziciju koju je imala u proteklih 15 godina", istakao je Starović.

Smatra da je bila odlična procena Koalcije za budućnost Crne Gore da kandiduju univerzitetskog profesora Zdravka Krivokapića, koji je po sondažama javnog mnjenja najpopularnija politička ličnost u Crnoj Gori.

"Neizvesni izbori će biti, samo da upitimo apel da bez obzira na rezultate sačuvaju mir i spokoj", istakao je Starović.

Ko će odlučiti izbore 

Govoreći o Zdravku Krivokapiću, Starović kaže da se u sondaži javnog mnjenja, govori u prilog teze da je ta Koalicija okupila najveći deo srpskog biračkog tela.

"Vidimo da je taj srspki birački korpus usmeren ka toj listi. Možda po prvi put nemamo rasipanje glasova onim stranakama i listama koje će ostati ispod cenzusa od tri posto", rekao je Starović.

"Izbore će odlučiti male političe stranke, stranke izbornih manjina, čak i ako tri striktno opozicione liste uspeju da nadomeste prednost koju režim Mila Đukanovića ima - može se desiti da jezičak na vagi predstavlja Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića ukoliko pređe cenzus", zaključio je Starović.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије