Vučić: Prvi ću da primim vakcinu, vlada posle razgovora u Beloj kući, možda se i Tramp pojavi

Situacija sa koronavirusom u Srbiji je mnogo bolja nego u regionu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da moramo i dalje da budemo oprezni, jer mora da se živi sa opakom bolešću. Vučić je istakao da će odluka o novoj vladi biti doneta nakon sastanka u Beloj kući početkom septembra. Napominje da će svi platiti veliku cenu kao posledicu pandemije koronavirusa i kaže da ga "najviše brine ono što će biti tema razgovora u Vašingtonu i Briselu, po pitanju Kosova i Metohije".

Aleksandar Vučić je za TV Prva rekao da "nikada ne možete do kraja da se opustite ili da kažete da možete da odahnete, ali mnogo je bolja situacija u Srbiji, nego u regionu, pa i u Evropi i svetu".

Istakao je da je procenat novozaraženih danas "izuzetno dobar", te da se nada da će tako i ostati do preseka u 14 sati.

"Niži je procenat zaraženih danas nego juče u ovo vreme. I vrlo su niski procenti, ali i dalje nije kraj i moramo da se borimo", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je danas manje pacijenata, danas 52 na respiratorima, smanjen je pritisak na bolnicama, u kojima je sada manje od 1.200 ljudi, a neke bolnice izlaze iz kovid režima.

"Ali, moramo da budemo oprezni, da nastavimo da živimo sa ovom opakom bolešću i da nastavimo da radimo, jer će na kraju svi platiti visoku cenu, najvišu u savremenoj istoriji, zbog koronavirusa", rekao je Vučić.

"Prvi ću da primim vakcinu"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi se prvi vakcinisao protiv korone, prvom vakcinom koja stigne, a da će naši stručnjaci reći koja je vakcina dobra.

Ilustrujući uticaj teorija zavere na razmišljanje ljudi o vakcini, Vučić je rekao da od tri njegova savetnika - jedan neće "Astrazeneka" vakcinu, evropsku, jedan neće rusku, a treći neće kinesku...

"Ja ću da primim prvi vakcinu. Čekam da naši stručnjaci kažu koja je dobra", rekao je Vučić za TV Prva.

Na pitanje kada će vakcina, odgovorio je - u naredna tri meseca.

"Očekujem u naredna tri meseca, pre kraja godine i to je onda kraj korone i svega drugog", rekao je Vučić.

Dodao je da ne može i ne želi da se bavi antivakcinalnim lobijima i svim besmislenim i užasavajućim pričama, koje, kaže, sprečavaju napredak zemlje i ekonomije... već da će se boriću protiv svih takvih teorija zavere.

Brine ono što će biti tema u SAD i Briselu, moguće da i Tramp bude na sastanku

Predsednik Vučić izjavio je da ga brine tema razgovora u Vašingtonu i Briselu, pitanje Kosova i Metohije.

Vučić je konstatovao da će svi platiti veliku cenu kao posledicu pandemije koronavirusa, a na pitanje koju će cenu plaiti Srbija i brine li ga kako će izgledati jesen kaže da ga "najviše brine ono što će biti tema razgovora u Vašingtonu i Briselu, po pitanju Kosova i Metohije".

Dodao je da Srbija mora i dalje ekonomski da napreduje, uz sve izazove sa koronavirusom.

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, planiran za 2. septembar, biće verovatno održan 3. i 4. septembra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za TV Prva rekao da je sastanak pomeren zbog toga što, kako su mu rekli, postoji mogućnost da se, ako bi se nešto postiglo, pojavi i predsednik SAD Donald Tramp.

Istakao je da je spreman, pripremljen, te da se ceo život bori, i da od kada je postao premijer, a potom predsednik države zna šta može da se očekuje na takvim razgovorima.

"Ne idete tamo na piknik i lake razgovore, očemu god da razgovaramo. Kada pričamo o ekonomiji znam da neće Albanci da razgovaraju o tome. Oni uopšte nisu zainteresovani za ekonomske razgovore", kazao je on.

Vučić je istakao da Srbiji nije problem da priča o bilo čemu, ali da se postavlja pitanje "šta možete da ponudite".

"To da priznamo nezavisnost Kosova, a da za to dobijemo podršku za evroatlantske integracije, ajde izađite sa nečim što je ozbiljnije i o čemu možemo da razgovaramo", poručio je Vučić.

Rekao je da je izaslanik predsednika Trampa Ričard Grenel imao dobre ideje.

Ukazao je da predsednik Tramp ima bolju politiku prema Srbiji nego prethodne administracije i da se sa više poštovanja ne odnosi prema Srbiji.

"Takozvane pregovore o svim ključnim pitanjima za postizanje onoga što smo pre deset godina započeli o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa, a ne priznanju, međutim vodimo pod okriljem Brisela. Ovo u Vašingtonu mora biti nešto drugo. Verujem i nadam se da će biti ekonomske teme", kazao je Vučić.

Uskoro konačna odluka o formiranju Vlade

Predsednik Vučić nije želeo da precizira s kim će SNS formirati novu vladu i rekao da će odluka o tome biti uskoro doneta.

Gostujući na TV Prva, Vučić je rekao da SNS ima dobre odnose i sa Socijalističkom partijom Srbije i sa SPAS-om, kao i da poštuje i jedne i druge.

"Konačna odluka biće uskoro doneta", rekao je Vučić, a na pitanje novinara da li će to biti nakon sastanka u Beloj kući, predsednik je to potvrdio.

"Bošnjacima neću biti neprijatelj šta god radili"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nikada nije govorio protiv integriteta Bosne i Hercegovine i da radi na najboljim odnosima sa Bošnjacima i istakao da političko rukovodstvo Bošnjaka već dugo vremena na silu pokušava da od prijatelja napravi neprijatelje što je, kako je ocenio, velika greška.

"Ja im neću biti neprijatelj šta god radili i kako god se ponašali i uvek ću raditi na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima", rekao je Vučić, gostujući na televiziji Prva.

Vučić je tako odgovorio na optužbe Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da vodi agresivnu politiku i da ima teritorijalne pretenzije prema BiH, koje su usledile nakon što je predsednik Srbije najavio da će u Beograd pozvati srpske lidere u BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, kako bi razgovarali o dokumentu u kojem se argumentuju antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te dvostruki standardi zapadnih zemalja u gotovo identičnim situacijama, vezanim za statuse RS i Kosova.

SDA je ocenila da je to koordinisano delovanje predsednika Srbije sa rukovodstvom RS radi povezivanja statusa Kosova sa RS u aktuelnim pregovorima Beograda i Prištine i da predstavlja nastavak agresije na BiH s ciljem ugrožavanja njene celovitosti.

Gde ste vi to čuli od mene, upitao je Vučić.

"Jesu li prisluškivali tajne razgovore, bio bi strašan prekršaj da jesu. A i da su prisluškivali tajne razgovore, to nisu mogli da čuju", rekao je Vučić.

Naveo je da mu je Dodik nedavno u Banjaluci rekao da ima određene ideje, nakon čega ga je Vučić zamolio da mu, ukoliko RS očekuje nešto od Srbije, pošalje ta dokumenta da se sa njima upozna.

"Naravno da ću uvek da pročitam, ja sam dokument dva puta pročitao i neću da se izjašanjavam dok sa njima ne razgovaram. To je sva moja uloga u tome", rekao je Vučić.

Kaže da neće da se raspravlja sa političkom partijom kojoj pada rejting i koja želi da ga podiže time što će im Vučić odgovarati, ističući da su u zemlji i regionu svi važni samo ako napadnu Vučića, te da zato ne napadaju ni Dodika ni druge, jer nalaze "veću metu".

"Političko rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušava da od prijatelja napravi neprijatelje što je velika greška njihova, to rade već dugo vremena, ne od juče. Ja im neću biti neprijatelj šta god radili i kako god se ponašali i uvek ću raditi na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima", rekao je Vučić.

On je naveo da SDA nema nikakav dokaz za to što su saopstili te dodao da je juče ceo dan molio predstavnike SNS da ne odgovaraju.

"Oni nemaju pojma kakva će biti moja reakcija u sredu, kada dođu predstavnici RS u Beograd. Niti znaju niti su čuli niti sam nekome saopštio", rekao je Vučić.

Istakao je da nikada nije govorio protiv integriteta BiH i da je uvek govorio o potrebi da postoje najbliži odnosi Srba i Bošnjaka.

"Mi ćemo da insistiramo na najboljim mogućim odnosima sa Bošnjacima, radićemo sve u Srbiji, podizaćemo Novi Pazar, Sjenicu, Tutin", rekao je Vučić.

Istakao je da su odgovori Beograda uvek zbog Bošnjaka koji žive u Srbiji blagi i umerni i da uvek stoji ispružena ruka prema njima.

"Ja njih razumem, ne mogu da budu mnogo veliki i važni ukoliko bi im meta bio Dodik ili bilo ko drugi iz BiH, oni su na svetskom nivou, Srbija, Rusija, svetske sile se urotile da ruše BiH... Ne pada nam na pamet", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija rešava svoje probleme, i to, čini se, bolje nego drugi, jer Srbija više ne zaostaje za BiH, već je ispred.

U ekonomiju uloženo više od gotovo svih evropskih zemalja

Proporcionalno svojoj veličini uložili smo i pomogli opstanak srpske ekonomije, pogođene pandemijom koronavirusa, više od gotovo svih evropskih zemalja istakao je predsednik  Vučić, dodajući da je sve to bilo moguće zahvaljujući pametnom vođenju javnih finansija.

 

Naveo da je visina javnog duga Srbije sada 57,5 odsto BDP-a zbog svega, ali je naš javni dug najmanje porastao od svih zemalja.

Vučić je ukazao na pomoć hotelijerima u gradovima, oko 500 evra po krevetu, ističući da su van te pomoći ostali hotelijeri iz Paraćina, Golupca, Gradišta i drugih mesta koja nemaju status grada, što će biti ispravljeno.

"I oni će dobiti pomoć", napomenuo je Vučić i dodao da nije bilo potrebe da se pomaže hotelijerima u banjama i planinskim centrima, jer su njihovi kapaciteti popunjeni.

"Ovo smo uradili sektorski, ciljano, dobro, pomogli smo građanima sa 100 evra, kao i malim i srednjim preduzećima", kazao je Vučić.

Na pitanje da li će biti još pomoći i novca, Vučić je rekao da "nismo mi čudotvorci koji će nešto iz neba da dodaješ..., ali ovo smo mogli jer smo se pametno ponašali".

Ukazuje da će se Srbija najmanje zaduživati od svih drugih.

"Želimo da sačuvamo ekonomiju, fabrike.. Imaćemo manjak novca i u NSZ, RFZO.. Sa manjkom novca, manja je i naplata poreza i prihoda u budžetu. Zato moramo da podižemo ekonomiju, da pomognemo svima", rekao je Vučić.

"Telekom više nije ovca za šišanje"

Problem je nastao zbog toga što Telekom više nije ovca za šišanje i što više ne mogu da pljačakaju državnu i narodnu imovinu, kako su to radili ranije, izjavio je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara Prva TV kako komentariše tvrdnje dela opozicije i Junajtid grupe da Telekom ne posluje transparentno.

"Važno je da oni posluju transparentno, jedan drugom prodaju firmu u Bugarskoj, pa prođe preko 50 firmi da se zatre trag parama gde su završile, a sve te privatne kompanije su nastale na tome što su preko ljudi iz Telekoma snažili svoje pozicije da bi se oni privatno obogatli i došli dotle da Telekom bude manji kablovski operater nego što je neki privatni partner", naglasio je Vučić.

Vučić ističe da ne mogu više da "šutiraju po turu Telekom, a oni da budu sve jači i da govore o Telekomu kao glupanima i tupanima o kojima niko ne brine i poručio: Ima ko da brine".

"Ima ljudi koji hoće da brinu o svojoj zmelji i da ne uzlaze u dilove sa lopovima i tajkunima", kazao je Vučić.

Doda je da je "Telekom" akcionarko društvo mora na tržištu da se ponaša isto kao i svi drugi konkurentni.

"Hoćete da pričamo koliko u avansima daju neke druge kompanije, a problem je kada Telekom nešto uradi, je l to problem, recite sami radnicima da hoćete da uništite 3.000 radnika u 'Telekomu'", poručio je Vučić.

Ističe da bez obzira na to raste "Telekomova" tržišna vrednosti i da je u deset puta boljem stanju nego konkurenti i da je zato nervoza velika.

"Pojedine političare nije sramota da se hvale time da rade za tajkune i sitan novac da bi pokazali koliko su u stanju štetu da naprave nečemu gde ima državnog kapitala. Ja da se borim protiv državnog kapitala i narodnog kapitala - ne pada mi napamet", napomenuo je Vučić.

Stanje u poljoprivredi svake godine sve bolje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ova godina bila dobra za poljoprivredu, da su malinari zadovoljni cenom maline, a da je najviše problema bilo sa višnjom.

Vučić je kazao da je država pomagala i da će nastavi dodatnim merama da pomaže poljoprivrednike.

"Malina ove godine ima odličnu cenu, zato ste malinare slabo čuli, ali malina je vredan proizvod i srećan sam što tri ili četiri srpska sela malinama pokrivaju 90 odsto tržišta Skandinavije", rekao je Vučić.

Najviše problema je bilo sa višnjom iz Merošina i u Prokupačkom kraju, kaže Vučić i dodaje da im je država pomogla, ali da to nije bilo dovoljno.

Ocenio je da poljoprivredna proizvodnja svake godine raste i da svake godine imamo više roda kukuruza, pšenice, soje u odnosu na svaku prethodnu godinu.

Ove godine, dodaje, bilo je uglavnom problema sa rodom breskvi i kajsija, zbog grada, iako je, kaže, ispaljeno više raketa nego dosad.

"Suštinski kada gledate situaciju u poljoprivredi u celoj Srbiji imamo dobru situaciju", rekao je Vučić.

Važno da država nastavi da ulaže

Predsednik je odgovarao i na pitanja građana, a jedno od njih bilo je zašto ne mogu da nađu posao, na šta je Vučić odgovorio da se država svakog dana bori za nove investitore.

"Mi možemo da zapošljavamo ako dovodimo nove investitore", rekao je on i dodao da Srbija sada ima najnižu stopu nezaposlenosti koja je oko deset odsto što je, ističe, na nivou EU.

Konstatovao je da je ta stopa nezaposlenosti ostala na istom nivou čak i sada u vreme krize izazvane pandemijom virusa korona i dodao da druge evropske zemlje beleže rast stope nezaposlenosti.

Govoreći o novim investicijama, Vučić je najavio da će biti dobrih vesti i za građane na severu Srbije, ali i širom centralne Srbije.

Važno je, dodaje, da država nastavi da ulaže u infrastrukturu, u puteve, pruge, vodovod i kanalizaciju.

Naveo je da će u Srbiji početi izgradnja postrojenja za prečišćavanje vodovodne mreže za celu Srbiju, da se gradi Moravski koridor, autoput Sremska Rača - Kuzmin, autoput Ruma-Šabac i brza saobraćanica ka Loznici.

Vučić je rekao da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za početak izgradnje Furškogorsko koridora, kao i da će se raditi auto-put do Požarevca, a onda i brza magistrala do Golupca.

Ojačava se namenska industrija

Vučić je istakao da država hoće dodatno da ojača fabriku Krušik i druga preduzeća namenske industrije i najavio da će SDPR uzeti ogromne količine granata i raketa iz valjevskog "Krušika".

"Sada se borimo za Valjevo (Krušik) i sada pravimo veliku stvar sa SDPR, hoćemo da ga ojačamo, da SDPR uzme ogromene kolicicne granata i raketa iz Krušika i mudularnih pušaka iz Kragujevca, da dodatno uanpredimo tehnološki proizvodni proces", rekao je Vučić.

Kaže da će biti naručene i deset puta veće količine vojnih vozila iz FAP-a, zatim da konačno Zastava Tervo završi tehnologiju takozvanog nezavisnog vešanja za vozila, da ne moramo to da uvozimo.

"Želimo dodatno da naručimo velike kolicicne domaćeg oružja i oruđa da bi pomogli opstanak namenske industrije", naglasio je Vučić i dodao da je najlakše bilo da se namenska uništava kao što je to radila prethodna vlast.

Ističe i da su afere svakako poremetile namensku industriju, kao i svaka priča o uvozu i izvozu oružja.

"Čemu je služio potpuno besmisleni napad na Srbiju, kako smo izvozili municiju i oružje u Jermeniju? I šta sa tim, u Azrebejdžan smo deset puta više izvozili i šta hoćete da ne izvozimo nigde", zapitao je Vučić.

Navodi da se sve radi transparentno i da oružje ne može da se izvozi ako su to zabranile UN i da će Srbija izvoziti svima tamo gde nema zabrane.

"Sada smo doneli odluku zbog veoma specifičnih odnosa sa Azerbejdžanom i Jermenijom da kažemo prodavcima da se tu zaustave bar neko vreme, pošto je to postala glavna tema u njihovm odnosima, a prijatelji su nam i jedni i drugi. Moramo da izvozimo, mogu da razumem novinare da govore protiv toga, ali ne da to rade pojedini političari i tako ugrožavaju 17.000 zaposlenihi u namenskoj industriji", napomenuo je Vučić.

Važno da Srbija ima spomenik posvećen Stefanu Nemanji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kritike i pridike na spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu drže ljudi iz političke stranke čiji je predsednik doveo Velikog brata u Srbiju i na tome zarađivao.

"Dragan Đilas je doveo Velikog brata u Srbiju i zarađivao na njemu. Smeta im spomenik Stefanu Nemanji, a ne smeta im Veliki brat", rekao je Vučić na televiziji Prva.

Vučić je rekao da ne zna ni za jednu stvar na kojoj se radilo u Srbiji, a da deo javnosti nije bio protiv toga, navodeći da to nije stvar ukusa, već dobrog odnosa prema svojoj državi.

Istakao je da je Stefan Nemanja osnivač srpske srednjovekovne države i da je zato važno da Srbija ima spomenik posvećen njemu, podsetivši još jednom da osnivač loze Nemanjića nema nijedan spomenik u našoj zemlji.

Primetio je i da je Emir Kusturica, koji je bio član komisije za spomenik, u odgovoru reditelju Goranu Markoviću, tačno naglasio, "razobličavajući licemerje lažne srpske elite", da bismo rado videli kako izgleda spomenik na nekom drugom mestu, ali da tog spomenika nema.

"Nismo nikakvu pažnju posvećivali Stefanu Nemanji, a da ne govorimo da je to mesto gde će biti spomenik bilo ruglo Beograda, najružnije mesto u Beogradu", rekao je Vučić.

On je dodao da je sada stara železnička stanica obnovljena, a da je ceo Beograd na vodi jedno od najlepših mesta u Evropi, a promenada najlepša u Evropi.

Vučić je rekao i da spomenik Stefanu Nemanji gradi jedan od najvećih svetskih vajara, Aleksandar Rukavišnjikov i da će spomenik biti impresivan.

"Kome, ako ne Stefanu Nemanji", rekao je Vučić.

Vučić kaže da je Beograd kosmopolitski grad, u kojem može da se sluša i srpska i hrvatska i bosanska muzika, kao jedini grad u regionu u kojem je to moguće, ali da je Beograd srpski grad i da toga ne treba da se stidimo.

Istakao je da je obaveza Srbije da čuva srpsku tradiciji i da Beograd bude svetska metropola, da ne pokazujemo mržnju ni prema strancima ni prema bilo kojoj manjinskoj grupi.

"Ne vređamo tuđe žrtve, ali moramo da postujemo svoje", rekao je Vučić i dodao da pre njega niko nije odao počast borcima sa Košara, nije se govorilo o agresiji NATO 1999. godine...

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво