Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora Slovenije, Poljske i Kambodže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Republike Slovenije Damjana Berganta, i Republike Poljske Rafala Perla. Predsednik Vučiću primio je i pismo Vuta Tana, novog ambasadora Kraljevine Kambodže.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Slovenije Damjana Berganta i poželeo mu dobrodošlicu, uz nadu da će tokom diplomatskog mandata u Beogradu uspešno doprineti razvoju odnosa dveju zemalja.

Vučić je zahvalio na podršci Slovenije evropskom putu Srbije, koja se ostvaruje i kroz stručno-tehničku pomoć u konkretnim pregovaračkim poglavljima, dok je ambasador Bergant naveo da će Slovenija nastaviti sa tom podrškom, a da će proširenje biti među prioritetima predsedavanja EU u drugoj polovini sledeće godine.

Predsednik Srbije je naveo da je u proteklom periodu dat značajan podsticaj bilateralnim odnosima, kao i to da su intenzivirani politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije, te izrazio nadu za povećanje investicija sa obe strane i trgovinske razmene.

Dvojica sagovornika su se saglasili da su u tome ulogu odigrale i zajedničke sednice vlada dveju zemalja, saopštila je pres služba predsednika.

Ambasador Bergant je, prenoseći pozdrave predsednika Pahora, rekao da se nada da će okolnosti uskoro dozvoliti da se nastavi sa razmenom poseta na najvišem nivou, s obzirom na to da su prošle godine Srbiju posetili predsednik i tadašnji premijer Slovenije, što je doprinelo da bilateralni odnosi dostignu viši nivo.

Vučić je istakao i važnost snažnog angažmana Slovenije u regionalnim pitanjima u okviru Brdo-Brioni procesa, kao i Berlinskog procesa, čime ta zemlja daje doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je i prioritet Srbije.

On je, tim povodom, rekao da ga raduje poziv premijera Janeza Janše za učešće na Bledskom strateškom forumu krajem ovog meseca, kako bi sa kolegama iz evropskih zemalja razgovarao o različitim globalnim izazovima, a posebno o onima koje je nametnula pandemija koronvirusa.

Predsednik Vučić i ambasador Bergant su konstatovali da su Srbija i Slovenija dobro sarađivale tokom pandemije, naročito omogućavajući tranzitiranje ljudi i kretanje robe između njih.

Predaja akreditivnog pisma novog ambasadora Poljske

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću je akreditivna pisma predao i novi ambasador Republike Poljske Rafal Perl.

Poželevši mu dobrodošlicu i uspešan ambasadorski mandat, predsednik Vučić je rekao ambasadoru Perlu da će imati njegovu punu podršku, kako bismo ojačali međusobne veze i otvorili nova područja saradnje dveju zemalja. „Srbija će biti pouzdan partner Poljske kako bi dobre političke odnose pratila još bolja ekonomska i svaka druga saradnja", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je zato zamolio ambasadora Perla da prenese njegov poziv predsedniku Poljske Dudi da poseti Srbiju.

Ambasador Perl se saglasio da bi poseta predsednika Dude bila dobar način da se podstakne saradnja, jer postoje velike, a neiskorišćene mogućnosti u mnogim oblastima.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci Poljske evropskom putu Srbije, kao i na pomoći tokom pandemije korona virusa.

Ambasador Perl je rekao da će Poljska nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije, istakavši takođe značaj saradnje Srbije sa Višegradskom grupom, kojoj Poljska trenutno predsedava.

Ambasador Kambodže predao akreditivna pisma Vučiću

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Kraljevine Kambodže Vute Tana, izrazivši zadovoljstvo što njegova zemlja, posle bezmalo tri decenije, ponovo otvara ambasadu u Beogradu, kao i nadu da bi svečanom otvaranju ambasade mogao da prisustvuje neko od visokih kambodžanskih zvaničnika.

Poželevši dobrodošlicu i uspešan mandat ambasadoru Tanu, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će Srbija i Kambodža u narednom periodu unaprediti politički dijalog i saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Vučić je zahvalio na principijelnom stavu Kambodže da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, rekavši da i Kambodža može da računa na podršku Srbije.

Ambasador Tan je podsetio na jake veze dveju zemalja iz vremena osnivanja i rada Pokreta nesvrstanih i preneo poruke državnog vrha Kambodže da će i dalje pružati podršku Srbiji. On je dodao da je došao u Srbiju sa ciljem da ojača odnose i razvije saradnju u svim oblastima.

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će tome doprineti i unapređenje ugovorno-pravne osnove, posebno u oblasti ekonomske saradnje, koja je skromnog obima.

Predsednik Vučić i ambasador Tan su konstatovali da postoje mogućnosti za plasman naših poljoprivrednih proizvoda na kambodžansko tržište, kao potencijali za saradnju u oblasti infrastrukture, nauke i tehnologije, kao i obrazovanja i kulture.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">