Dačić za RTS: EU je na odmoru, revidiranje pravila na granicama možda krajem avgusta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da priče oko toga da će Evropska unija sada da promeni odluke o prelasku granica nisu realne, već su možda odraz naših želja. Što se tiče očekivanja od sastanka delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra, Dačić je poručio da tu ne mogu da se dese nikakva neprijatna iznenađenja i da Srbija neće dozvoliti da bude izmanipulisana.

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem programu, ocenio da pravila za prelazak preko granice i odluke koje države o tome donose, ne da imaju veze sa diplomatijom, nego se nažalost na diplomatiju svode.

Upitan koliko je medicine, a koliko politike u odlučivanju o tome koja će pravila važiti na ulasku u neku zemlju, Dačić kaže da tu ima i jednoga i drugoga.

"Sigurno da bi epidemiološka situacija trebalo da bude osnovni kriterijum. Međutim, ima i drugih primera, evo na primer ono što se dešavalo sa Crnom Gorom je imalo dosta političkih primesa, jer Crna Gora je mogla i ranije da donese ovu odluku", istakao je Dačić.

Sa druge strane, ukazao je Dačić, postoje i zemlje kao SAD, koje uopšte nisu uvodile ograničenja.

Uvođenje pravila je, kaže dosta haotično, a ne sistematično, sa kriterijumima koji nisu baš utvrđeni.

Što se tiče pravila Evropska unije, Dačić kaže da je EU sada na odmoru i nemaju nikakve sastanke dok se odmor ne završi.

"To je negde tek kraj avgusta. Tako da priče oko toga da će Evropska unija sada da promeni neke odluke nisu realne, već su možda odraz naših želja", istakao je Dačić.

Kaže da će oni tek sledeće nedelje početi da rade, tako da bi naredno revidiranje liste zemalja moglo da usledi krajem avgusta.

To znači, kako je dodao, da nema nagoveštaja da će se nešto promeniti u pozitivnijem smeru od strane Bugarske i Grčke. 

I Srbija postupila prema pravilu reciprociteta 

Što se tiče odluke Srbije o novim merama prilikom ulaska građana iz regiona, kaže da je to bila preporuka Kriznog štaba, ali da ipak postoji i neki reciprocitet.

"Crna Gora je skinuta sa negativne liste zato što su oni doneli odluku", napominje Dačić.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa, Dačić kaže da prvo treba rešiti medicinsko pitanje i vakcina mora da bude efikasna i bezbedna.

"Kada to skinemo sa dnevnog reda, onda je drugo pitanje sposobnost naše zemlje da se nađe u tom redu što više da bismo na vreme dobili vakcinu", ističe Dačić.

"Neće biti neprijatnih iznenađenja u Vašingtonu"

Ministar se osvrnuo i na očekivanja od sastanka delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra.

Istakao je da tu ne mogu da se dese nikakva neprijatna iznenađenja.

"Mi nećemo dozvoliti da budemo izmanipulisani. Predsednik Vučić je rekao da su svi razgovori koje je vodio sa Grenelom išli ka tome da će se razgovarati o ekonomiji i da će to biti glavne teme. Ukoliko neko bude pokušao da politički deo na mala vrata ugura u neke predloge sporazuma, predsednik Vučić je rekao da to nije prihvatljivo", rekao je Dačić.

"Ako su pametni, nikada nam neće postaviti ultimatum" 

Upitan za tvrdnju predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna da će posrednik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Briselu na sastanku "baciti" predlog koji će podrazumevati neku vrstu dogovora, Dačić kaže da je previše rano da se o tome govori.

"Kada neko hoće da vam dâ neki ultimatum, obično je to jedan koji može to da uradi. Da li to može da bude pet ultimatuma, u suštini nek se dogovore ko će da nam da ultimatum. Lično mislim ako su pametni nikada to neće uraditi, jer znaju da mi to nikada nećemo prihvatiti", poručio je Dačić.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво