Srpska lista: Momentalno obustaviti radove u zoni Visokih Dečana

Srpska lista osudila je ilegalnu gradnju u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i zatražila momentalno obustavljanje svih radova.

U saopštenju Srpske liste se ističe da su takve aktivnosti protivzakonite, u direktnoj suprotnosti sa zakonom o specijalnim zaštićenim zonama i da se njima najdirektnije ugrožava manastir, koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska i predstavlja kulturno blago svih građana.

Zato pozivaju međunarodne predstavnike da promptno reaguju, jer snagom svog autoriteta mogu da spreče nelegalne aktivnosti koje nanose strašnu štetu po ambijentalnu celinu svetinje.

Srspka lista podseća da je manastir Visoki Dečani bio više puta na meti napada, čak i oružanih, da mu se otima imovina i ne sprovodi odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo nad imanjem u neposrednoj blizini manastira, dok se bratstvo često suočava sa raznim provokacijama.

Ukazuju da se ilegalna gradnja puta može lako sprečiti, jer postoji zaobilaznica čijom bi izgradnjom problem bio rešen.

"Ali, je očigledna namera lokalnih vlasti da vrše pritisak i ugroze ovaj biser Srpske pravoslavne crkve, a sa druge strane i nastavak sramnog odnosa prema sveštenicima naše crkve među kojima je i maltretiranje vladike Teodosija na prelazu Jarinje", ističu u Srpskoj listi.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво