Đurić: Zaustavljanje vladike Teodosija bahati čin samovolje

Zaustavljanje vladike raško-prizrenskog Teodosija na administrativnom prelazu Jarinje jeste bahati čin samovolje kojim se vređa čitav srpski narod i SPC, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vladika raško-prizrenski Teodosija sinoć je zaustavljen na administrativnom prelazu Jarinje.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da je onemogućavanje crkvenog velikodostojnika da se slobodno kreće po svojoj eparhiji najflagrantnije kršenje verskih sloboda i šamar svim pravoslavnim vernicima na Kosovu i Metohiji.

"To što je vladiki Teodosiju, posle udaljavanja sa administrativnog prelaza i verbalnog maltretiranja, navodno zbog dve kante meda, na kraju ipak omogućeno da stupi na Kosovo i Metohiju ovaj incident ne čini manje strašnim", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, ova brutalna uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve je odraz nekulture i političkog ekstremizma, koji na svakom koraku ima potrebu da iskaže svoj prezir prema srpskoj kulturi, veri i tradiciji.

"Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da upozore Prištinu da je takvo ponašanje nedopustivo i da konačno shvate da je svaki napad na SPC zapravo napad na hrišćanski karakter naše južne pokrajine i na evropsku kulturu u celini, te da u skladu sa tim i postupaju",naveo je Đurić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">