Brnabić: Garantujem da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu

Vakcina će biti u zemlji tek kada bude potpuno bezbedna, a sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja naši stručnjaci već danas gledaju, poručuje predsednica Vlade Ana Brnabić. U utorak odluka o modelu nastave od septembra, dodaje Brnabićeva. Ne razumem čin Borisa Miloševića da ode u Knin, kaže premijerka.

Ana Brnabić je, gostjući u na TV Prva, rekla da Srbija pregovara sa nekoliko država o vakcini i dodala da ćemo biti među prvih 20 zemalja koje će je dobiti.

"Garantujem da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, vakcina će biti u zemlji tek kada bude potpuno bezbedna a sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja naši stručnjaci već danas gledaju", navela je predsednica Vlade.

Premijerka je rekla da imamo 11 uzastopnih dana u kojima opada broj hospitalizovanih.

Poslednjih dana, kaže, imamo više otpusta nego prijema u bolnice zbog koronavirusa.

Ističe da je Srbija daleko od restriktivnih mera i policijskog časa.

Dodaje da mere koje su sada na snazi ostaju još neko vreme, jer je važno, kaže, da zadržimo disciplinu.

Kada je reč o laboratorijama za pi-si-ar testiranja, Brnabićeva je rekla da se sa tim ne odugovlači, ali i da sene smjue po cenu bilo čega dati dozvole, jer bi imali mnogo više štete nego koristi.

"Sve laboratorije koje imamo u ovom trenutku moraju da imaju zgradu samo za to, posebne uslove za preuzimanje briseva i njihovo čuvanje", objasnila je Brnabićeva.

Rekla je da se trenutno zahtevima privatnih laboratorija bavi inspekcija Ministarstva zdravlja.

U utorak odluka o nastavi 

Ana Brnabić je, gostujući na TV Prva, rekla da Ministarstvo prosvete radi na uputstvu i da će u ponedeljak biti održan finalni sastanak, koju će Krizni štab u utorak usvojiti.

"Najbliži smo tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama", rekla je premijerka.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa UNICEF-om, priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Upitana za univerzitete rekla je da tu država nema toliko ingerencije zbog autonomije univerzteta.

"Trudićemo se da im budemo na usluzi, da pružimo stručnu pomoć i sve ostalo. Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na falultetima drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetravanje prostorija. Koliko tu sami fakulteti rade je do autonomije univerziteta", objasnila je Brnabićeva.

Kazala je da ne postoji mnogo prostora za državu da utiče na to, osim stručne pdorške koju može da pruži, i preko studentskog smeštaja i izolacije za studente koji budu zaraženi.

Brnabić: Ne razumem čin Borisa Miloševića 

Premijerka Srbije ocenila je da su odnosi Beograda i Zagreba izuzetno kompleksni, i dalje izuzetno teški ističući da Srbija uvek šalje poruku mira i pomirenja, čak i kada obeležava tragedije koje je doživeo srpski narod.

Rekla je da su upravo poruke mira i pomirenje za nju najvažnije poruke u govoru predsednika Aleksandra Vučića prilikom obeležavanja hrvatske vojno-policijske akcije "Oluje" 1995. kada je iz Hrvatske izbeglo više od 220.000 Srba.

"Želimo pomirenje, mir, ne tražimo od vas da se izvinjavate, priznajte genocid u Jasenovcu, ali želimo da nas pustite da tugujemo taj dan ili tih dana. Želimo pomirenje, ali ne i poniženje, na koje nećemo pristati", kazala je Brnabićeva.

Upitana da prokomentariše to što je zvaničnik organizacija Srba u Hrvatskoj Boris Milošević prisustvovao proslavi akcije "Oluja" u Kninu, Brnabićeva je kazala da je za nju teško da govori o tome i dodala da se ona drži i slaže sa državnom politikom koju je po tom pitanju zacrtao predsednik Vučić.

"Mi ne želimo da se Srbi više dele gde god da žive, da li u BiH, Hrvatskoj... već da im pružimo podršku i budemo jedinstveni i zato je meni teško da javno osudim to što je Milošević uradio", navela je premijerka.

Dodala je da želi da pruži podršku Srbima u Hrvatskoj, ali ne može da podrži Miloševićev čin.

"Ne razumem zašto je to urađeno, razumela bih da su Srbi nešto dobili, da ode tamo kada Srbi koji su povratnici dobiju struju, ali da uradite to kada se ništa od toga nije desilo, u nadi da će povratnici dobiti struju u zemlji članici EU u 21. veku, to ne razumem i to je jako ponižavajuće", naglasila je srpska premijerka.

Kako kaže, sve teže reči i neslaganja ostavljaju se za sastanke iza zatvorenih vrata.

Navodi da su Srbi u regionu nešto jači upravo jer je Vučić krenuo da ih okuplja.

Politika Srbije je da matica Srbima u regionu pomogne da ne zabvorave svoj jezik, tradiciju, kulturu, kazala je Brnabićeva i dodala da se zato sada u Sloveniji prvi put uči srpski jezik u školama sa srpskim đacima.

"To je nova politika država Srbije, politika od 2014. godine, imali smo zemlju koja nije obeležavala tragediju u 'Oluji', kao da nismo želeli da povredimo Hrvatsku, da li se znalo o bici na Košarama, ja sam znala jako malo, a ti ljudi su izbačeni iz Vojske Srbije da se ne bi pričalo o tome", istakla je Ana Brnabić.

Podseća i da se do 2014. nije obeležavalo ni NATO bombardovanje, osim što se o tome govorilo u kampanji.

Upitana zašto su Srbi jedino interno raseljeni narod iz Hrvatske, Brnabićeva kaže da je to je teško pitanje, kao i da se ti problemi rešavaju od 2014. godine.

"Počeli smo da rešavamo probleme od 2014, posle 20 godina i to svi znaju. To su bile skoro tabu teme, ne samo što se desilo od zločina nad Srbima, ne samo 'Oluja' već i mnogi drugi zločini, pa i junaštva, kao što je bitka na Košarama. Tek 2014. mi smo krenuli da govorimo o tome, da rešavamo ta pitanja, njihove probleme poput stambenog pitanja, odavanje počasti, tugovanje sa njima", kazala je premijerka.

Dodala je da u svakom slučaju po tom pitanju ostaje još mnogo da se uradi.