Cucić povodom godišnjice "Oluje": Hrvatska veliki gubitnik, pusta zemlja nikome ne treba

Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže za RTS, povodom godišnjice hrvatske akcije "Oluja", da su i dalje najveći gubitnici oni koji proteraju svoj narod.

Hrvatska će ponovo 5. avgusta slaviti operaciju "Oluja", u kojoj je pre četvrt proterano više od 200.000 krajiških Srba, dok je život izgubilo ili se vodi kao nestalo oko 1.700 ljudi. Prvi put će u Kninu biti i predstavnik srpskog naroda.

Vladimir Cucić je, govoreći u Jutarnjem programu o povratku izbeglih Srba u Hrvatsku, ocenio da će se situacija teško promeniti.

"Nekih 70.000 ljudi koji su se vratili na prostore Hrvatske i delom u BiH, to će biti to, sve je više izvesno", naveo je Cucić.

Smatra da su i dalje najveći gubitnici oni koji proteraju svoj narod.

"Hrvatska je u ovom slučaju veliki gubitnik, pusta zemlja nikome ne treba", ukazuje Cucić.

Govoreći o povratku imovine i poljoprivrednog zemljišta izbeglih, Cucić navodi da je u BiH ta restitucija bila gotova u periodu od 3-4 godine posle rata.

To je, kaže, jedan dobar primer kada međunarodna zajednica nešto stvarno želi da uradi.

"Što se Hrvatske tiče, najveći problem i dalje ostaju stanarska prava koja su, sve je očiglednije, nepovratno izgubljena", napominje Cucić.

Izbegli se zbrinjavaju u Srbiji u okviru Regionalnog stambenog programa, a Cucić navodi da je od početka godina otvoreno 16 zgrada, dok će se narednih dana podeliti ključevi za 169 porodica u Temerinu.